![Voor u gelezen: Industrie moet CO2-emissie rap en flink indammen](https://vse.nl/wp-content/uploads/2020/01/factory-19670_960_720-1-750x465.jpg)
Voor u gelezen: Industrie moet CO2-emissie rap en flink indammen
In diverse media konden we de afgelopen jaren lezen dat Nederland voor wat betreft energie-efficiëntie en het snel verminderen van de CO2-uitstoot voor een flinke uitdaging staat. Hoe gaan we ervoor zorgen dat de industrie over tien jaar 19,4 Mton minder CO2 de lucht injaagt dan in 1990?
In het Parijs-akkoord uit 2015 stelde (het grootste deel van) de wereld – waaronder Nederland – zich ten doel om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad ten opzichte van het pre-industriële tijdperk. Om dit te bereiken, moeten we onder andere de uitstoot van broeikasgassen, met name CO2, rigoureus indammen.
Ruud van Mossevelde, coördinator van het RVO-programma Verduurzaming Industrie, stelt de vraag: “Wat kan de industrie doen en wat verwacht ze daarbij van de Rijksoverheid? Het doel is om een roadmap te kunnen presenteren waarin alle partijen zich kunnen vinden.”
Ombouw, opbouw of afbouw
Tot 2030 kunnen we de grootste stappen zetten op drie hoofdlijnen: procesvernieuwing en -optimalisatie, elektrificatie en CO2-afvang en -opslag (carbon capture and storage, CCS). “Het is zeker niet zo dat andere opties niets opleveren”, benadrukt de coördinator. ‘Maar het is vooral warmteopwekking die voor de CO2-emissie zorgt.”
In Mechatronica & Machinebouw vraagt Alexander Pil hem wat je moet doen om over tien jaar een energie-efficiënte fabriek te hebben. “Om te beginnen is het een mindset, zowel bij fabriekseigenaren als bij machineontwerpers,” antwoordt Van Mossevelde. “Het is een kwestie van ombouw, opbouw of afbouw; zo staat het in het regeerakkoord. Bij ombouw kijk je opnieuw naar al je processen en technieken. Bij opbouw begin je met iets geheel nieuws. Bij afbouw doe je niks en geef je in feite op.”
In welk tempo?
Hoewel veel bedrijven nog in de verkenningsfase zitten, vindt Van Mossevelde wel dat bedrijven de noodzaak zien om maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Vooral in de foodindustrie is er volgens hem een aantal bedrijven dat al een eind op weg is: “Een aantal zuivelbedrijven en bierbrouwerijen heeft al grote stappen gezet richting een CO2-neutrale fabriek.”
Maar er is meer. “Voor de elektrificatieslag bijvoorbeeld moet er zeer waarschijnlijk een verzwaring van het elektriciteitsnet komen. Wie gaat dat betalen? Dat ligt immers buiten het terrein van de fabriek.” Is het sowieso een haalbare kaart? “We staan voor een grote uitdaging. Als iedereen zich gaat inzetten, kunnen we in ieder geval een grote slag maken.”
Terwijl volgens het NRC van 25 januari jl. het Global Risk Report deze risico-top 3 oplevert, kopte het desbetreffende artikel over de bijeenkomst van het World Economic Forum met ‘Gebabbel over het klimaat (…) de meeste bedrijven voegen de daad niet bij het woord.’ Genoeg te doen dus.
Klimaatakkoord
Inmiddels is er een klimaatakkoord met als doel een forse CO2-reductie te realiseren. Welke kansen biedt dit voor de industrie? Hoe behoudt Nederland een goede concurrentiepositie wereldwijd? Inmiddels zijn kennisnetwerken opgezet, zijn er regelingen voor financiering en innovatie waarmee RVO.nl ondernemers ondersteunt bij het uitvoeren van de klimaatdoelstellingen. Een complex speelveld.
Natuurlijk denkt VSE met je mee. Wij houden wel van een uitdaging. En van de toekomst.
https://www.rvo.nl/onderwerpen/duurzaam-ondernemen/co2-reductie-industrie