• info@vse.nl
  • Opaalstraat 10, 2872 ZR Schoonhoven
 Voor u gelezen: waterstofauto en eenarmige robot (deel 7)

Voor u gelezen: waterstofauto en eenarmige robot (deel 7)

De TU Delft krijgt de beschikking over een van de eerste Hyundai IX35-waterstofauto’s. De wagen wordt gebruikt om innovatieve energietechnologieën te testen in de Green Village, een living lab op de campus, bericht Bits & Chips.

Waterstof auto’s staan 95 pocent van de tijd stil, maar de brandstofcel heeft wel het vermogen om zo’n honderd huishoudens van energie te voorzien. Mede daarom is het een interessante optie voor lokale energievoorziening. Lees hier het hele artikel.

De ontwikkeling en onderzoek naar alternatieve brandstoffen voor verbrandingsmotoren gaat gestaag door, zegt Rob Brager in een reactie.’De CO2-uitstoot in bewoonde gebieden verminderen is ook hetgeen Ronald Elbers signaleerde tijdens het Siemens-congres in München over European Vehicle Performance Engineering die hij namens VSE bijwoonde.’

Industriële Internet of Things
Data-analyse in de cloud heeft de toekomst, stelt Werner Vogels, CTO bij Amazon. Niet alleen voor het Internet of Things maar ook voor de industrie, bericht het Financieele Dagblad. ‘Bij het industriële Internet of Things worden industriële machines en infrastructuur voorzien van sensoren en een internetverbinding om data naar de cloud te streamen. Met deze informatie kan uitval worden voorkomen. Door te leren van de data die machines generen, kan ook de volgende generatie industriële machines worden verbeterd’, aldus Vogels in de zakenkrant. Lees hier het hele artikel.

‘Als je de juiste data op het juiste moment hebt, kun je makkelijker beslissingen nemen’, aldus Rob Brager in zijn commentaar op het artikel.

Sensortechnologie
Het Fraunhofer-Institut für Schicht- und Oberflächentechnik (IST) heeft sensortechnologie ontwikkeld die tijdens omvormingprocessen krachten en temperaturen van plaatwerk kan meten. Hiermee worden niet alleen fouten voorkomen, ook wordt de efficiëntie van processen verhoogd, bericht AT Aandrijftechniek. Lees hier het hele artikel.

Sensortechnologie in combinatie met realtime data-analyse is essentieel voor het volgen en optimaliseren van veel processen, aldus Rob Brager. ‘Dit is een van de voorbeelden. Ook in de Fieldlabs van Smart Industrie zal hier zeker gebruik van worden gemaakt.’

Samenwerkende robot
ABB heeft tijdens de Hannover Messe YuMi gelanceerd, een ‘collaborative robot’ (cobot) die is ontwikkeld om samen met en naast mensen te werken. De YuMi is onder meer geschikt voor assemblage-werkzaamheden, bericht The Robot Report. Lees hier het hele artikel. YuMi is niet de eerste robot die met mensen kan samenwerken. Ook Baxter is een cobot die er inmiddels een broer bij heeft, bericht Vraag & Aanbod. Sawyer kan door z’n apart gevormde arm worden gebruikt bij machine-onderhoud, het testen van printplaten en andere precieze en repeterende taken. Lees hier het hele artikel.

Een mooie ontwikkelingen voor industriële toepassingen, zegt Brager. ‘Ik vind ook de uitgangspunten goed zoals licht van gewicht, flexibel en multifunctioneel. Niet meer voor een enkele toepassing en nog een goede look ook.’

Smart Industry
De Kamer van Koophandel heeft tijdens de Hannover Messe Go Smart Industry gepresenteerd. Minister Kamp van Economische Zaken kreeg de digitale publicatie over Smart Industry overhandigd op een tablet. Behalve een stappenplan en handige tips om zelf aan de slag te gaan, staat de publicatie ook bol van praktische informatie waaronder video’s, interviews met ondernemers en voorbeelden van slimme processen en producten. Blader hier door Go Smart Industry en lees onder meer het interview met Rob Brager van VSE over glasdetectie met een robot.

Een mooi initiatief. Aldus een enthousiaste Rob Brager in een reactie. ‘De publicatie sluit aan op de ontwikkelingen van dit moment waarbij informatietechnologie steeds belangrijker wordt in productieprocessen. Bovendien is voor bedrijven een interessante publicatie omdat er een gebalanceerd beeld wordt geschetst van de mogelijkheden van nieuwe technologieën, zoals 3D-printen.’