Vraag het VSE: Business Intelligence

Business Intelligence.
Business: bedrijf
Intelligence: Intelligentie
Business Intelligence: bedrijfsinformatie / zakelijke kennis

De hele wereld heeft het erover, zo lijkt het soms. Zakelijke intelligentie? Maar wat bedoelen ze er nou eigenlijk precies mee, en belangrijker, wat kún je ermee? Je weet het inmiddels misschien al. Wij leggen het je graag uit.

Business Intelligence (BI) is gericht op het verzamelen en analyseren van informatie over klanten, beslissingsprocessen, concurrentie, markttoestand en algemene economische, technologische en culturele trends. Allemaal om gefundeerde beslissingen te kunnen nemen. Want zeg nou zelf, gefundeerde beslissingen hebben een grotere kans op succes dan ongefundeerde.

Wat je precies met BI wilt bereiken is meestal afgeleid van de strategie van je bedrijf. Het bedrijfsdoel of een missionstatement. Dat kan gebaseerd zijn op de korte termijn - omzetcijfers van het lopende kwartaal, maar ook op de lange termijn - bijvoorbeeld een groter marktaandeel verwerven.

Ondernemingen hebben grote hoeveelheden gegevens in huis, die kunnen helpen bij het nemen van gefundeerde beslissingen. Maar in de praktijk blijkt dat veel gegevens niet worden gebruikt. In grote lijnen zijn daar twee redenen voor.

Ten eerste hebben veel ondernemingen geen goed beeld van de aard en de omvang van alle aanwezige gegevens. En kunnen er tussen verschillende data niet altijd de juiste en noodzakelijke verbanden worden gelegd. En dus kun je als onderneming geen betrouwbare conclusies trekken.

Ten tweede zitten veel gegevens verstopt in verschillende geautomatiseerde systemen, waardoor ze lastig beschikbaar en bruikbaar kunnen worden gemaakt. Kijk. Die geautomatiseerde systemen, daar komt VSE om de hoek. Want we zijn dan wel geen BI-specialist, maar met data uit machines en besturingen kunnen wij je al een heel eind verder helpen.

Dus, wil jij meer doen met de gegevens uit je systemen? Bel maar, komen we graag op de koffie!