Vraag het VSE: Industrial Internet of Things (IIoT)
Industrial: Industrieel
Internet: Wereldwijd openbaar netwerk van computernetwerken
Things: Dingen
Uitgaande van de bovenstaande beschrijving moeten we er dus van uit gaan dat er ook een Internet van Dingen, Internet of Things (IoT), dus zonder Industrieel, bestaat. En dat klopt, daar hebben we als consument dagelijks mee te maken. Zie de onderstaande afbeelding.
Hoe zijn we zo ver gekomen?
De ontwikkeling van procesbesturing begon eigenlijk al in 1968, toen de PLC (Programmable Logic Controller) op de markt kwam. Dit was de eerste industriële digitale computer die geschikt was om productieprocessen aan te sturen. Een jaar of vijftien later werd het mogelijk om PLC’s via ethernet aan elkaar te koppelen. Niet veel later maakte de pc zijn opwachting en vanaf 1992 werd het mogelijk om via protocollen diverse pc’s aan elkaar te verbinden. Het begrip IoT werd voor het eerst gelanceerd rond de millenniumwisseling. Toen Amazon zijn AWS (Amazon Web Services) in 2002 lanceerde, stapten we het tijdperk van de cloud binnen.
Duidelijk. Maar wat zijn dan de verschillen tussen IoT en IIoT?
De verschillen worden op het plaatje al enigszins duidelijk gemaakt. Simpel gezegd wordt IIoT gebruikt in de industrie, terwijl IoT zich vooral afspeelt in de consumentenelektronica. Maar er is meer voor nodig om jezelf IIoT te mogen noemen. Natuurlijk zijn beide systemen gebaseerd op communicatie. En het is ook zo dat in beide systemen allerlei soorten devices, sensoren, camera’s en andere producten communiceren met processen in de cloud. Het belangrijkste verschil tussen IoT en IIoT zijn de eisen aan betrouwbaarheid, beschikbaarheid, (netwerk)wachttijd en robuustheid van de devices.
IIoT dus
Simpel gezegd is het IIoT een onderdeel van het Internet of Things dat verband houdt met het gebruik van verbonden apparaten binnen vitale infrastructuren in de industrie: energiewereld, procesindustrie, maakindustrie, olie- en aardgasindustrie, transportwereld en gezondheidszorg.
Volgens een rapport van het Engelse onderzoeksinstituut Sans verwachten de meeste bedrijven dat het aantal verbonden apparaten binnen hun organisatie met 10 tot 25 procent zal groeien. Daardoor verdubbelt het aantal systemen waarmee IIoT-apparaten verbonden zijn grofweg elke drie tot zeven jaar.