Besturingssoftware mag geen veiligheidsrisico zijn
Industriële processen moeten veilig en betrouwbaar zijn. Aan besturingssoftware worden steeds hogere eisen gesteld. Léon de Groot licht toe hoe VSE Industrial Automation voor opdrachtgevers de veiligheid van hun mensen, machines en systemen borgt.
Léon geeft leiding aan de software engineers. Zijn team is onlangs door Siemens bijgepraat over de safety-oplossingen die Siemens levert. Ze kregen een rondleiding door de Safety Integrated-demonstratiebus van Siemens, die voor de gelegenheid op het parkeerterrein van VSE in Schoonhoven stond. “Een nuttige presentatie”, zegt Léon. “In de demobus zie je de producten van Siemens waar je de software voor schrijft. We hebben ook een update gekregen van de laatste stand van zaken.”
Van relais naar PLC
Vorig jaar hebben al onze software engineers bij een onafhankelijk trainingsinstituut een algemene safety-cursus gevolgd. Nieuwe collega’s gaan deze binnenkort ook volgen. “Safety werd vroeger geregeld met relais. Tegenwoordig gebruiken we een PLC om dit te borgen. Leveranciers als Siemens hebben safety in hun PLC’s geïntegreerd, wat het een stuk compacter maakt.”
V-model
Om de veiligheid te borgen, programmeren onze software engineers volgens het V-model. “We pakken de softwareontwikkeling systematisch aan. Eerst specificeren, ontwerpen en programmeren. Dan doen we een stap terug en kijken we of alles aan de functionele eisen voldoet. Het moet immers veilig zijn wat wij voor klanten maken. Dit begint met het opstellen van een risico-inventarisatie. Als klanten geen tijd of kennis hebben om dit te doen, doen wij het voor hen.”
Safety first
Hoewel iedere opdrachtgever wil dat zijn machine veilig draait, worden veiligheidsfuncties in de praktijk door operators soms als lastig ervaren. “Even een luikje opentrekken om te kijken of alles goed loopt. Maar als daarbij je hand tussen draaiende onderdelen kan geraken, mag zo’n luikje niet geopend kunnen worden. Daar moeten operators soms aan wennen: ze wilden toch alleen maar even kijken?”
Cybersecurity
Een apart verhaal is cybersecurity. Digitalisering van productieomgevingen maakt ze kwetsbaar voor hackers. Je hoeft tegenwoordig de krant maar open te slaan of je vindt weer een paar voorbeelden. “Als industrieel automatiseerder nemen wij dit heel serieus. De remote verbindingen die wij opbouwen met systemen van klanten zijn extreem goed beveiligd. Maar hackers sturen ook wel eens usb-sticks met malware naar bedrijven. Die mogen in geen geval op het systeem ingeplugd kunnen worden. We hebben onlangs een cybersecurity-vragenlijst ingevuld voor een klant die halffabricaten maakt voor schoonmaakmiddelen. Het Amerikaanse moederbedrijf is intensief met cybersecurity bezig. Er worden bijvoorbeeld eisen gesteld aan de switches die wij toepassen. Dat soort zaken gaan we in de toekomst zien.”