• info@vse.nl
  • Opaalstraat 10, 2872 ZR Schoonhoven
 Chris Hoogenboom -Trots op zijn werk

Chris Hoogenboom -Trots op zijn werk

We interviewen graag de VSE collega’s op de plek waar ze werken. Daar waar ze als een vis in het water zijn, waar ze het verschil maken. Chris Hoogenboom is al een tijdje – namens VSE – kind aan huis bij Ecolab, dus zochten we hem daar op in ‘zijn’ werkplaats.

Hij maakte inmiddels alweer bijna 2,5 jaar geleden de overstap naar VSE. Een aanpakker met een enorm brede kennis en ervaring. “Van oorsprong ben ik opgeleid als werktuigbouwkundige en aansluitend heb ik een studie elektrotechniek gedaan, dat heet nu mechatronica. Bij mijn eerste baan onderhield en repareerde ik kranen, vrachtwagens en trailers, eigenlijk alle soorten zwaar materieel. Nieuw materieel bouwden we om naar de bedrijfsstandaard, rekening houdend met de wensen van de machinist. Daarna heb ik een periode in de lastechniek gewerkt. Dit werk was heel veelzijdig, het omvatte alles van reparatie tot verkoop en het realiseren van projecten op het gebied lasmechanisatie. Maar hoeveel technische vaardigheden je ook hebt, het belangrijkste blijft: luisteren naar de klanten.”

“Willen ze advies of willen ze dat je simpelweg iets voor ze oplost. Je moet altijd eerst goed kijken wat de vraag is, voordat je begint met reageren. Hier bij Ecolab was er hulp nodig om de installatie weer aan de gang te krijgen na een fikse calamiteit. Dan ga je eigenlijk van alles en nog wat oppakken, dat waar de klant op dat moment het meest bij gebaat is. Zo zijn we hier ter plekke begonnen om panelen te bouwen. Het mooie voor onze klanten is dat ze meeprofiteren van onze ervaring bij andere klanten. Wat wij bij anderen gezien hebben en waarvan wij denken dat het goed werkt, stellen we voor en passen we toe.”

Mooie projecten
Chris is dan nog wel niet eens zo heel lang bij VSE in dienst, maar hij heeft al de nodige mooie projecten en klanten voorbij zien komen. En ook daar hebben wij op onze tochten al het nodige over gehoord. Zo was hij op zijn eerste klus bij Marin in Wageningen. “Dat was ook echt een heel mooi project. Daar kwamen ook echt wel de hightech kantjes van het bedrijf aan het licht. En daar zie je eigenlijk alle meerwaarde van een bedrijf als VSE direct in de praktijk.”

“Maar daarnaast heb ik ook een mooi project gedaan bij Concorp, waar ik een gedeelte van de dragee-afdeling vernieuwd heb en mijn ervaring goed van pas kwam.” En zo noemt hij Allseas, Woltman, Holiday Ice en nog wat andere bijzondere locaties. We zien dat hij al flink wat heeft gezien van de klanten van VSE. “Eigenlijk hebben al die projecten iets anders dat ze bijzonder maakt. Het mooie is dat je overal iets oppikt dat je ergens anders weer kunt inzetten. En persoonlijk vind ik het een sport om vanuit een chaos iets moois te creëren.”

Op locatie
Hij zit inmiddels al een poosje bij Ecolab. Hoe ervaart hij dat? En hoe voelt dat, als je zo lang bij een klant op locatie werkt. “Er is gelukkig niet zoveel cultuurverschil tussen Ecolab en VSE. Bij beide bedrijven zijn hele korte lijnen. Als je bij een klant werkt waar wel meer hiërarchie is, dan is dat ook gelijk wel merkbaar hoor,” lacht hij. “Bij iedere klant moet je eerst even zien hoe de hazen lopen, maar dat heb je snel genoeg door. Voor mij maakt dat niet zoveel uit, ik pas me makkelijk aan. Maar eerlijk is eerlijk, ik hou van werken met korte lijnen. Wat dat betreft past VSE heel goed bij mij. Hier bij Ecolab voel ik me ook heel goed op mijn plaats. Je merkt dat mijn kennis wordt gewaardeerd en dat de suggesties die ik doe ook echt serieus genomen worden. Tegelijk regelt VSE dat alle middelen heel goed voor elkaar zijn. Ik heb een prachtige mobiele werkbank die gelijk dienst doet als gereedschapskast. Daarmee grijp ik nooit mis en weet ik precies met welke middelen ik mijn werk kan doen. Zodra een klus wat groter is of langer duurt, gaat die werkbank mee.”

“Dat je zo lang bij een klant op locatie zit, vind ik geen enkel probleem. Bij Ecolab behandelen ze me alsof ik een eigen medewerker ben, als het om het sociale aspect gaat. Ik word betrokken bij bedrijfsaangelegenheden en hoor er helemaal bij. Tegelijk heb ik met VSE ook regelmatig en goed contact. Het mooie is dat de collega’s van VSE elkaar kunnen bellen als ze ergens over willen sparren, als ze weten dat een collega een bepaalde situatie bij de hand heeft gehad. En dat gebeurt heel vanzelfsprekend en regelmatig. Eigenlijk profiteer je van het beste van twee werelden. En de klant profiteert van de kennis van de hele organisatie.”

“Als er op locatie meer handjes nodigt zijn, dan is het natuurlijk fijn dat je samen met andere VSE-collega’s aan het werk bent. Bij Marin, maar ook hier bij Ecolab heb ik heel fijn samengewerkt, onder andere met Wouter van Leeuwen. Daarnaast waren hier softwareprogrammeurs van VSE aan de slag. Die zijn nu net weer vertrokken. De werkzaamheden die zij nog moeten doen, kunnen nu ook op afstand voorbereid worden.”

Waar hij zoal mee bezig was bij Ecolab?
Voor de insiders dan, vooruit. Want over de werkzaamheden die bij Ecolab de aflopen tijd zijn verricht, daar kan een apart boekwerk aan worden gewijd.

De lijn Menger twee is in bedrijf genomen. Bij het tankpark van Vloeistoffen twee is de nieuwe besturing opgezet naast de oude besturing, waarna die in aantal fases wordt overgezet. Dan is er het project granulering, het productieproces van een halffabricaat. VSE ontwerpt de nieuwe installatie. De productie gaat tien weken stil en in die tijd moet de oude installatie worden vervangen op dezelfde locatie. De laatste acties zijn het vervangen van twee verouderde besturingen. En met de besturingstechnieken van nu ruimt het lekker op in de fabriek. Stuk voor stuk allemaal mooie projecten waar Chris met zichtbare en hoorbare trots aan werkt.

Trots
“VSE is een open bedrijf, waar mooie oplossingen worden ontwikkeld voor hele verschillende klanten. Er gebeurt veel meer dan je zo op het eerste gezicht zou kunnen vermoeden. Ik ben er best trots op dat ik daar deel van uitmaak.”