• info@vse.nl
  • Opaalstraat 10, 2872 ZR Schoonhoven
 Digital Twin: magische technologie of illusie?

Digital Twin: magische technologie of illusie?

Rond deze vraag organiseerden VSE Industrial Automation, ControllabBachmann electronics GmbH en MSA-Service B.V. in juni een kennisseminar in Rotterdam. Circa 150 deelnemers werden door sprekers van toonaangevende bedrijven bijgepraat over de kansen die digital twins bieden en konden actief meediscussiëren. Inmiddels is ook onze film over dit evenement klaar. Superleuk om terug te kijken!

VSE als industrieel automatiseerder en Controllab als expert in HIL-simulatie (Hardware In the Loop) werken momenteel aan een project voor het Waterbouwkundig Laboratorium in Antwerpen/Oostende: het simuleren van een besturing voor een sleepwagen, die scheepsmodellen door een groot bassin trekt. De sleepwagen moet nauwkeurig kunnen bewegen, snel kunnen accelereren en een hoge remkracht hebben.

Digital Twin: magische technologie of illusie?
Een van de presentaties tijdens het kennisseminar.

Virtueel testen

De besturing wordt door VSE ontworpen en samen met Controllab getest op een digital twin van de sleepwagen. Op die manier kunnen we de besturing, inclusief het veiligheidssysteem en de nauwkeurigheid van de regeling, testen en optimaliseren zonder daarbij de echte sleepwagen nodig te hebben. Dit is veilig en verkort de tijd voor de inbedrijfstelling. Door de operators bij het testproces te betrekken, kunnen we hen alvast laten kennismaken met de nieuwe besturingssoftware.

Snel in bedrijf

In 2016 hebben we samen met Controllab een vergelijkbaar project gerealiseerd voor MARIN, waarbij we de werking van een nieuwe besturing voor een bestaande sleepwagen in een simulatie aangetoond en helemaal doorgerekend hebben. Aan het einde van het testtraject werkte de besturing conform de wensen van de klant. De echte sleepwagen had niet één moment stilgelegen. We hadden slechts één week nodig voor de inbedrijfstelling.