• info@vse.nl
  • Opaalstraat 10, 2872 ZR Schoonhoven
 Duurzaamheid volgens Elbers

Duurzaamheid volgens Elbers

In een bedrijf dat zulke bijzondere projecten maakt als VSE, is een directeur die harder wil gaan dan de rest van de wereld soms lastig te volgen. Maar hij is tegelijkertijd een inspiratiebron en motivator. Want laten we eerlijk zijn, als de top van een bedrijf niet vooruit wil, dan is het voor de rest van het bedrijf ook best lastig. Daar hebben ze bij VSE geen last van.

Directeur Ronald Elbers is van nature én van jongs af aan geïnspireerd door duurzaamheid. Niet verspillen, geen rommel, brandstof is een hoogwaardig goed, dus daar ben je zuinig mee. Want wat als er geen kerosine meer is? En belangrijker nog, zijn overtuiging: “Als je vindt dat duurzaamheid belangrijk is, moet je het zelf doen! Dan is het mooi meegenomen als je daardoor anderen enthousiast maakt.”

Stokpaardjes
Hij heeft een paar stokpaardjes, waarover we hem graag aan de tand voelen. Een van die stokpaardjes en tegelijk een grote passie van Elbers is varen met een duurzame aandrijving. “In een folder kun je heel gemakkelijk allerlei dingen zeggen. Maar door te laten zien wat je werkelijk doet, wek je de echte interesse.” Sinds 2013 heeft Elbers de vertegenwoordiging van jachtenbouwer Pirich, een botenbouwer die zich toelegt op elektrische en hybride jachten. Zelf vaart hij met de , een hybride aangedreven jacht. Een vaartuig en een marketinginstrument ineen.

“In iedere haven waar ik kom, ontmoet ik nieuwsgierige mensen. Mensen die zich afvragen hoe dat nou toch werkt, die boot van mij. En je kunt het beter laten zien dan een folder gebruiken om iets uit te leggen. Zo denk ik erover. En ik merk dat het werkt!”
Hij legt uit dat zijn boot eigenlijk een eigen energiecentrale aan boord heeft. En dat dat nog wel een dingetje is in de huidige regelgeving. Maar hij zoekt dan ook graag de grenzen op, want alleen zo kom je verder. “De infrastructuur in ons land is nog niet geschikt voor volledig elektrisch varen, dus hybride is een prachtige oplossing, daar heb ik veel meer geloof in. Met Pirich Nederland wil ik een programma aanbieden met hybride aandrijvingen die op bestaande boten worden gebouwd.”

Verlichting
Een ander stokpaardje is verlichting. “Verder denken dan een ander, daarmee maak je het verschil. Bij verlichting is vaak het aandachtspunt het energieverbruik. Maar niemand kijkt naar het verouderingsproces. Verlichting vervangen is niet efficiënt, langere levensduur met geringere veroudering wel. Helemaal bij grootverbruikers maak je daarmee een verschil.” VSE heeft een uitgebreid programma ledverlichting dat ook uitermate geschikt is voor hygiënische toepassingen.

Als we met Elbers praten over duurzaamheid, is het scala aan onderwerpen bijna eindeloos. Hij windt zich zichtbaar op over de plastic soep in de oceanen. “Niet alleen is het een ware ramp voor het milieu, maar het is ook eeuwig zonde van het hoogwaardige materiaal dat plastic is. Hoeveel energie het kost om dat te produceren en hoe goed je dat kunt recyclen. Al dat kostbare goed dat nu alleen maar schade toebrengt, uiteindelijk ook aan onze eigen leefomgeving. Gelukkig zijn er over de hele wereld inmiddels veel initiatieven om die soep op te ruimen. En van het verzamelde plastic weer mooie en nuttige dingen te maken.”

Toekomst
Er wordt inmiddels druk gewerkt aan plannen voor de nieuwbouw. “We hebben de crisis overleefd door te investeren in mensen. Nu gaan we weer investeren in hun huisvesting. Naast een efficiënte en toekomstgerichte indeling is de energievoorziening voor het nieuwe pand natuurlijk een belangrijk aandachtspunt. Ik ben sowieso een voorstander van het decentraal opwekken van energie. We zijn nu aan het bekijken welke van onze eigen technieken we in het nieuwe pand in kunnen zetten. Daarmee wordt het bedrijfspand gelijk een soort showcase. En natuurlijk met voldoende oplaadvoorzieningen voor elektrische auto’s.”

Het nieuwe pand is nodig om de ambitie en hoogwaardige kennis van het bedrijf niet alleen tot uitdrukking te brengen in de resultaten bij klanten. Maar zoals bij Elbers past, eerst in mensen investeren, dan pas in het imago. En dat blijkt bij VSE gewoon te kunnen!