• info@vse.nl
  • Opaalstraat 10, 2872 ZR Schoonhoven
 Exporteren naar Amerika of Canada? VSE ontzorgt je als UL508A Panel Shop Builder.

Exporteren naar Amerika of Canada? VSE ontzorgt je als UL508A Panel Shop Builder.

Voor een probleemloze export van machines naar de Verenigde Staten of Canada is het belangrijk dat de besturingskasten UL-gecertificeerd of cULus-gecertificeerd zijn. Als UL508A Panel Shop Builder voldoet VSE Industrial Automation aan alle eisen uit deze standaard. Wij mogen onze panelen na het bouwen zelf certificeren.

Een UL-certificering houdt in dat de productie onder veilige en verantwoorde omstandigheden verloopt en dat de producten van een gedegen kwaliteit zijn. In 2019 zette VSE de eerste stappen om UL508A Panel Shop Builder te worden. “Wij werden regelmatig benaderd door machinebouwers die schakelpanelen nodig hadden voor de Amerikaanse markt”, vertelt hardware engineer Ronald Boere. “Het volstaat niet om alleen componenten te gebruiken waar een UL-keur op zit, de kast moet ook als geheel voldoen aan de regels. Zo moet de bedrading worden uitgevoerd met Amerikaanse draaddiameters en in bepaalde kleuren. Zonder de kast te certificeren loop je het risico dat niemand in Amerika hem wil aansluiten.”

In het UL-register vind je VSE terug als UL508A Panel Shop Builder.

UL en cULus

Om gecertificeerd UL508A Panel Shop Builder te kunnen worden, liet VSE Ronald Boere trainen door een cursusleider van UL. Hij moest een opdracht volledig volgens de UL-regels uitvoeren en zijn ontwerpkeuzes verdedigen. Aansluitend kreeg VSE de bevoegdheid om zijn eigen besturingspanelen te certificeren. “Wij kunnen bij UL-labels kopen om op de schakelkast te plakken. Enerzijds UL-labels voor de Amerikaanse markt en anderzijds cULus-labels voor zowel Canada als de Verenigde Staten. We moeten een logboek bijhouden en vastleggen welke labels we op welke schakelkasten hebben geplakt. Eén keer per kwartaal krijgen we een audit. Dan worden onze elektrische schema’s en schakelkasten gecontroleerd. Hebben we in de elektrische schema’s het aandraaimoment van toegepaste klemschroeven vastgelegd? Is de kortsluitvastheidsberekening van het hoofdstroom circuit goed uitgevoerd? Ook ons gereedschap om bijvoorbeeld schroeven op moment aan te draaien wordt periodiek gekeurd.”

UL-register

Als UL508A Panel Shop Builder kan VSE het UL-register raadplegen. Hierin staan alle componenten die bij UL bekend zijn. “De zogenaamde listed componenten  mogen we vrij toepassen, maar recognized componenten mogen alleen onder bepaalde voorwaarden worden ingezet. Kleine insteekrelais zijn bijvoorbeeld in de meeste gevallen alleen UL-gecertificeerd als je een bepaalde aansluitvoet gebruikt. Alle producten in het register hebben een CCN (Control Category Number). Hieruit kunnen we afleiden voor welk doel het product gebouwd is en waarvoor je het mag inzetten. Een motorbeveiligingsschakelaar met een draaiknop kun je inzetten als motorbeveiliging, maar ook als aan-uitschakelaar. Niet voor alle toepassingen is hij UL-gecertificeerd. Als we componenten in het hoofdstroomcircuit inzetten, bijvoorbeeld hoofdschakelaars, beveiligingen en frequentieregelaars, dan kijken we naar de SCCR-rating (kortsluitstroomwaarde) van de componenten om te kunnen bepalen aan welke SCCR-rating de gehele schakelkast voldoet. De SCCR-rating komt op het typeplaatje van de schakelkast te staan.”

Manufacturer Technical Representative

Een gecertificeerde UL Panel Shop Builder moet binnen zijn organisatie minimaal één zogenaamde Manufacturer Technical Representative (MTR) hebben, een door UL getrainde engineer. VSE heeft er drie: Ronald Boere, Wesley van Vliet en Daniël de Wit. Dit om perioden van afwezigheid – bijvoorbeeld door ziekte of ouderschapsverlof – te kunnen opvangen. “Maar het is ook gewoon fijn als je met elkaar kunt sparren”, zegt Ronald. “UL is complexe materie. We moeten veel vastleggen, documenteren en opzoeken. Zo hebben producten voor de Europese markt een IP-waarde die aangeeft in hoeverre ze bestand zijn tegen water en stof. In Amerika is dat anders en moet je aangeven aan welke type rating de schakelkast voldoet. Om de juiste informatie te vinden, moeten we vaak diep in de databladen duiken. Een tijdsintensieve klus. Het komt ook voor dat klanten iets vragen dat je niet goedgekeurd krijgt. Bijvoorbeeld het plaatsen van twee motoren achter één frequentieregelaar zetten. Dat is technisch mogelijk, maar in de basis krijg je er geen groen licht voor van UL.”

Voorsprong

Ronald, Wesley en Daniël hebben het UL-examen (MTR) afgelegd. Ze moesten binnen een bepaalde tijd een aantal vragen beantwoorden. “Vanwege de taalbarrière en de tijdsdruk was dit pittig. Ons certificaat is 3 jaar geldig, wat betekent dat we binnenkort opnieuw geëxamineerd worden. Hierdoor mogen we onze panelen zelf blijven certificeren. Klanten hoeven zich geen zorgen te maken over hun schakelkast en staan 3-0 voor als dit bij de grens gecontroleerd wordt. Men ziet namelijk direct dat de kast door een UL Panel Shop Builder gebouwd is.”

Volledig ontzorgd

Machinebouwers die naar Amerika en/of Canada willen exporteren, worden door de UL-specialisten van VSE volledig ontzorgd. “Dit houdt ook in dat wij aangeven welke vragen ze op voorhand aan de Amerikaanse eindgebruiker moeten stellen. UL is echt een specialisme. Zelfs voor ons is het soms lastig om ons kennisniveau op peil te houden. We merken dat technologieleveranciers nogal snel beweren dat er een UL-keur op hun componenten zit, terwijl dit niet goed gedocumenteerd is. Als het verifiëren hiervan ons te veel tijd gaat kosten, kiezen we vaak voor een alternatief van een leverancier waarbij dit alles wel netjes gedocumenteerd is. Wij willen 100 procent zeker zijn, zodat onze klanten geen problemen krijgen bij de export van hun machines.”