Groot, groter, grootst – Maar wel nauwkeurig alstublieft

Op onverwachte plekken vind je vaak de meest bijzondere bedrijven. Zo ook dit keer. We togen op pad naar Woltman BV. Een bedrijf waar VSE al sinds jaar en dag kind aan huis is. En wij mochten vragen naar het waarom. Geen onbekende vraag voor wie VSE een beetje kent.

Op een mooie decemberochtend parkeren we op het alleruiterste puntje van een doodgewoon industrieterrein in Giessenburg. Alleen hier wordt iets bijzonders geproduceerd: funderingsmachines. Dat houdt onder meer in heimachines, grondboormachines, betonpompen. Stuk voor stuk bijzonder spectaculaire machines die een bijzonder specialisme verraden.

Drukke tijden
We vroegen Henk Woltman en Gerard de Jong of ze ons iets wilden vertellen over hun bedrijf en de samenwerking met VSE. Beiden ruimden ze daarvoor tijd in hun agenda in. Dat dat bijzonder is, blijkt doordat we meerdere malen gestoord worden door telefoongesprekken. Het is per slot van rekening bijna eind van het jaar en er worden nog een paar flinke machines opgeleverd. Bovendien stromen aan de andere kant de orders voor het nieuwe jaar ook binnen. Een mooie positieve ‘vibe’ voor ons gesprek.

Samenwerking
De samenwerking met VSE heeft alles te maken met de innovatieve manier waarop het bedrijf zich al tientallen jaren beweegt in de markt van funderingsmachines. Steeds slimmere oplossingen, steeds op wens van de klant, steeds verder geautomatiseerd. En het besturen van al die functies, daarbij speelt VSE een belangrijke rol. Naar volle tevredenheid, zo horen we. Woltman: “Er moet een klik zijn, en die is er. We kennen elkaar goed en er heerst onderling geen kantoorurenmentaliteit. Het is net of de mensen van VSE onderdeel uitmaken van onze eigen organisatie.” De Jong vertelt dat de verkoper van een bedrijf het allemaal nog zo mooi kan brengen, maar dat het op de praktijk aankomt. “De mensen van VSE zijn heel kundig en ook nog eens erg flexibel. Ze hebben beide voetjes op de grond en als we een vraag van een klant hebben, dan gaan we samen om tafel en denken we het concept uit. Daarbij zijn de uitgangspunten: Wat wil de klant en is het haalbaar.”

Besturing
Wat houdt een ‘complete’ besturing nou eigenlijk in? Als we kijken naar een betonpomp - een voertuig op rupsbanden dat de grondboormachine voorziet van het benodigde beton - dan gaat het om de besturing van een flink aantal toebehoren. Alleen al zo’n betonpomp is voorzien van een aan 2 zijden bedienbare besturing, met daarbij een draadloze afstandsbediening. Er is een hogedrukreiniger en een luchtcompressor om de slangen schoon te blazen. Daarnaast gaat het om de aansturing van de rupsbanden, de motoraansturing en de pomp zelf. Sommige onderdelen van de machines worden hydraulisch bediend en die techniek heeft Woltman zelf in huis. Voor de elektrische besturingen en de programmeringen van die onderdelen, is VSE de partner.
Alle onderdelen worden voor aflevering gekeurd door een externe keurmeester. “Daarmee borgen we de kwaliteit en voorkomen we dat we bedrijfsblindheid ontwikkelen,” zo vertelt De Jong.

Professioneler
Nadat VSE voor de eerste keer een specialty mocht uitvoeren, zijn ze nooit meer weggegaan. Dat begon met een boorstelling van 100 ton. “Vanaf het begin bleek dat VSE veel professioneler en zorgvuldiger te werk ging dan wij van de vorige leverancier gewend waren. De besturing wordt voorafgaand aan de installatie helemaal doorgesproken. Met de software wordt alles sowieso steeds ingewikkelder, dus is het van belang dat we een partner hebben die weet waar het over gaat. De basis moet goed zijn.” De Jong vertelt dat Woltman altijd klantgericht heeft gebouwd en daardoor flink is gegroeid. Woltman: “De tijden van de Betuwelijn en HSL waren natuurlijk gouden tijden voor ons. We hebben daar goed kunnen laten zien dat we altijd meedenken met de klant en wat die nodig heeft. In die drukke tijd waren er maar weinig bedrijven die het aandurfden om klantspecifiek te bouwen. Ja, als je er twintig af wilt nemen. Maar wij beginnen bij 1 stuks. We hebben daardoor wel al 18 verschillende modellen funderingsmachines gebouwd. Van 1400 kilo tot 300 ton en alles wat daartussen ligt. En we bouwen precies wat nodig is, ook multifunctionele hei- & boormachines.”

Overname
Inmiddels heeft het bedrijf ook veel vraag vanuit het buitenland en is het blij met de recente overname door de Dieseko groep. Daardoor is er in één klap een internationaal netwerk aan vertegenwoordigingen gewonnen. En de orderportefeuille zit dan ook goed vol. Woltman vertelt dat er in het buitenland wel veel standaardmachines worden verkocht. “Men heeft daar nog niet zo’n traditie van klantspecifiek in deze markt.” Maar ook daar staat VSE naast Woltman klaar. De Jong was laatst nog vier weken lang op locatie in Singapore aan het werk. Samen met een medewerker van VSE. We hebben daar een modificatie van een bestaande machine verzorgd, een 60 meter verticale drainagemachine. Ook een eigen product. De meeste revisies en modificaties worden in huis uitgevoerd, maar soms is op locatie uitvoeren gewoon nodig. “Wie er ook komt van VSE, het zijn altijd goede mensen. Dat is wel bijzonder hoor. Ze passen eigenlijk altijd naadloos in de groep,” zo vertelt Woltman.
“We hebben elkaar min of meer toevallig gevonden, maar bevelen VSE nu ook aan als bedrijven ons ernaar vragen. Uit gekkigheid zeggen we dan wel eens met een vette knipoog: Ik zou het niet doen..,“ grapt De jong. “Tja, ze moeten wel tijd voor ons blijven houden natuurlijk.”

Plezier in het werk
Ondanks dat het bedrijf recent is overgenomen door een internationaal opererende organisatie is het in de kern nog een echt familiebedrijf en dat proef je in alles. Zojuist zijn er twee medewerkers van 71 en 76 (!) jaar met pensioen gegaan. Gewoon omdat ze nog teveel plezier hadden in hun werk. Zo willen we allemaal wel ons pensioen halen.

Dit artikel op uw website?

Wilt u dit artikel overnemen op uw eigen website of blog, dan is dit toegestaan mits u:

  • ons hiervan op de hoogte stelt;
  • onderaan het artikel een link opneemt naar deze pagina;
  • het artikel integraal overneemt, inclusief de hyperlinks in de tekst.

 

Eén keer per maand een kijkje in de keuken van VSE?
Schrijf je in en ontvang ook onze populaire nieuwsbrief!

You have successfully subscribed to our mail list.

Teveel inschrijfpogingen voor dit e-mailadres.