
Hèhè, het kwartje valt
We roepen het al jaren: De jeugd moet in aanraking komen met techniek. Kinderen – maar ook ouders – die bij techniek denken aan zwaar en vies werk, die zullen niet voor het vak kiezen. Zien ze de leuke kanten van de techniek, dan ineens lijkt het wel op iets dat heel erg leuk kan zijn om goed in te worden. Sterker nog: je geld mee te gaan verdienen, later als je groot bent.
Allerlei initiatieven zijn inmiddels opgezet. Techniekboxen – van onder andere de FEDA – laten jonge leerlingen kennismaken met techniek. Uitvindersspeelplaatsen, NEMO in Amsterdam, De Week van de Techniek, gastlessen op basisscholen, lokaal en landelijk werd er van alles opgetuigd. Er zijn techniekcafés, stichtingen om techniek te bevorderen, wedstrijden en zelfs lerarenfondsen.
En wat schetst onze verbazing: inmiddels is het zelf een commercieel interessant onderwerp geworden! Getuige het feit dat onze landelijke grootgrutter er een heuse spaaractie van heeft gemaakt. In de traditie van Smurfen, Wuppies en dinoplaatjes is er nu Techie!
Rage
Zou het eraan liggen dat het besef dat we zonder techneuten niet ver komen eindelijk begint door te dringen, of zou het gewoon inmiddels een populair onderwerp aan het worden zijn? Eerlijk gezegd, maakt het ons niet uit wat de reden is. Feit is dat er inmiddels levendige ruilactiviteiten op allerlei sociale media zijn ontstaan en Techie een serieuze rage lijkt. Compleet met YouTube-filmpjes, een eigen app waarin je robot Techie via Augmeted Reality allemaal ‘coole moves’ kunt laten doen. Daarnaast zijn er kaartjes met proefjes die door het eerdergenoemde Amsterdamse NEMO worden ondersteund.
Kinderen worden enthousiast gemaakt voor techniek en programmeren en leerkrachten krijgen lesprogramma’s aangeboden rondom bepaalde Techie-kaartjes. Kinderen leren zo over technologie, wetenschap en programmeren. Ze zien ineens, dankzij deze kleine robot en zijn plaatjes, dat heel veel dingen om hen heen geprogrammeerd zijn en techniek bevatten. En de proefjes die NEMO voor ze heeft, maken kinderen nieuwsgierig naar de wondere wereld van de wetenschap. We horen gelijk allemaal de zachte w van wijlen Chriet Titulaer en missen deze man die verwondering over techniek bij alle generaties op wist op te roepen.
Maar nu hebben we Techie!
Want ook bij VSE hebben we dankzij de groei blijvend behoefte aan nieuwe technische medewerkers. En de laatste keer dat we keken, groeiden ze nog steeds niet aan de boom…