• info@vse.nl
  • Opaalstraat 10, 2872 ZR Schoonhoven
 In 3 stappen naar een energie-efficiënte aandrijflijn

In 3 stappen naar een energie-efficiënte aandrijflijn

Wist je dat zo’n 70 procent van het elektrische energieverbruik in de Nederlandse industrie is toe te wijzen aan aandrijftechniek? Op dat vlak valt er nog veel te behalen! Aan de hand van een demo-model liet VSE op de Vakbeurs Energie zien hoe je een optimaal aandrijfsysteem samenstelt met een hoge energie-efficiëntie.

Het demo-model op de stand van VSE bestond uit een SIMOTICS reluctantie-motor van Siemens met efficiëntieklasse IE5. Dit is het hoogst mogelijke energielabel voor een motor. De motor was gekoppeld met een SINAMICS G120 frequentieregelaar voor een energie-efficiënte motoraansturing.

3 stappen

Als Drives & Motion Partner van Siemens helpt VSE bedrijven een energiezuinig aandrijfsysteem te realiseren. Dit gebeurt in drie stappen:

  • toepassen van energiezuinige motoren
  • toepassen van frequentieregelaars met regelbaar toerental en uitgangsvermogen (koppel)
  • een energie-efficiënte aansturing/regelkring

 

Tot 60% energie-efficiënter

Een vaak relatief eenvoudige aanpassing (soms verplicht) is het vervangen van bestaande motoren door IE4- of zelfs IE5-motoren. Dit kan een energiebesparing opleveren tot 6%. Als je daarnaast voor frequentieregelaars met een variabel toerental en koppel kiest, kan de energiebesparing verder oplopen tot 30%. Hiermee kun je precies de benodigde energie naar de motor/toepassing sturen, er gaat zo min mogelijk verloren. Een energiebesparing van 60% is haalbaar door het systeem als geheel te optimaliseren, dus niet alleen de hardware maar ook een slimmere en efficiëntere aansturing en/of procesinrichting. Bekijk hier een voorbeeld.

Nog veel te winnen

De keuze voor energiezuinige aandrijftechniek kan een grote bijdrage leveren aan de energie- en klimaatuitdagingen waar we met z’n allen voor staan. Elektrische aandrijvingen behoren namelijk tot de grootste energieverbruikers. Vooral bij conventioneel aangestuurde installaties zoals pompen en ventilatoren kan er gelukkig nog veel worden gewonnen door te kiezen voor state-of-the-art technologie. Ook bij andere toepassingen is vaak nog veel energiewinst te behalen door het ontwerp en/of de besturing te optimaliseren. Kijk voor meer voorbeelden op deze pagina.

 

Aandrijfsysteem in beweging zien? Bekijk hier het filmpje.