• info@vse.nl
  • Opaalstraat 10, 2872 ZR Schoonhoven
 Ontdek de energie-efficiënte brug!

Ontdek de energie-efficiënte brug!

Aan de hand van een schaalmodel van een hefbrug voor spoor- en wegverkeer toonden wij op de Vakbeurs Energie hoe wij als Drives & Motion Partner van Siemens infrastructuurbeheerders kunnen helpen bij hun energie-uitdagingen.

Voor het openen van een elektrisch bediende brug is een aantal keer per dag een hoog vermogen nodig. Bij het sluiten moet de brug deze energie juist weer kwijt. Het gevolg? Tijdens het openen vraagt de brug te veel piekvermogen van het energienet en bij het sluiten moet de energie verbranden omdat het net anders overbelast raakt.

Lokale energieopslag

Accu’s, UltraCaps of een ander (tijdelijk) energieopslagmedium kunnen dienen als ‘energiebuffer’ voor elektrisch bediende bruggen. Op deze manier kan de brug het piekvermogen uit de energiebuffer onttrekken bij het openen en weer terug-voeden bij het sluiten. De netaansluiting kan zo tot een minimum worden beperkt en bovendien constant worden gehouden. Met extra duurzame energiebronnen (zonnepanelen) kan een brug in gunstige scenario’s zelfs volledig energieneutraal opereren. Een mooi voorbeeld hiervan is de Ramspolbrug.

 

Smart Power Management

Bedienen en monitoren via een HMI.

Siemens heeft de technologie in huis om een dergelijk energie- en powermanagement te realiseren. VSE beschikt over alle kennis en ervaring om deze technologie in diverse toepassingen te ontwerpen, integreren en programmeren.

Bedienen en monitoren

Het schaalmodel van de hefbrug was uitgevoerd met slagbomen en verkeerslichten. Via een op de paal gemonteerd HMI kon men de brug bedienen en monitoren, net zoals men dit in het echt zou doen via het scherm in de control room. De twee brugsegmenten konden afzonderlijk worden bediend en men kon de status uitlezen van de verkeerssystemen. Bij het openen en sluiten van de brug waren ook de (fictieve) energiestromen te zien.

Slimme besturing

Onder de brug was de besturing geplaatst: 3 SINAMICS S210 servo-regelaars die communiceren met een SIMATIC S7-1500 PLC van Siemens. Deze combinatie komt ook in de praktijk veel voor, al zal voor een brug op ware grootte het krachtigere SINAMICS S120-systeem gekozen worden.