• info@vse.nl
  • Opaalstraat 10, 2872 ZR Schoonhoven
 Siemens Smart Power Management voor de industrie: geen last meer van instabiel grid of beperkt aansluitvermogen

Siemens Smart Power Management voor de industrie: geen last meer van instabiel grid of beperkt aansluitvermogen

Met ‘Smart Power Management’ (SPM) levert Siemens een totaaloplossing om industriële machines ook bij een stroomonderbreking of netinstabiliteit draaiende te houden én energie te besparen. VSE Industrial Automation implementeert het SPM-systeem in diverse marktsegmenten. Binnenkort leveren wij een project op met Ultracapacitor-modules. Deze effenen als onderdeel van SPM snel en eenvoudig de weg naar optimale energieopslag.

SPM van Siemens bestaat uit vier componenten:

  • Het juiste opslagtype per applicatie: accu’s, Ultracapacitor-modules (UltraCaps), motor als vliegwiel
  • Componenten voor de integratie in de regelaar, aansluiting en besturing, voor- en ontladen, systeemveiligheid
  • Applicatiesoftware, beheer van energiestroom en laadstatus
  • Support, rekentool en advies voor analyse, selectie, dimensionering en optimalisatie van de vereisten

Snel energie opslaan

Als Siemens Motion Specialist kan VSE de volledige oplossing voor klanten implementeren. We zijn momenteel bezig met een project rond UltraCaps. Deze kunnen kortstondig energie opslaan en weer vrijgeven. Dit is heel efficiënt voor installaties met bewegende onderdelen zoals magazijnkranen. De remenergie die vrijkomt bij een verticale beweging wordt niet meer vernietigd in warmte, maar kan worden hergebruikt om de kraan te laten rijden.

Siemens Smart Power Management
UltraCaps, een onderdeel van Smart Power Management. (Foto: Siemens)

Ononderbroken machinewerking

Maar de voordelen strekken nog verder. Er worden steeds hogere eisen gesteld aan de prestaties en productiviteit van industriële machines. Ze worden steeds complexer. Hierdoor lopen ook de kosten op van stilstand als gevolg van een storing in het elektriciteitsnetwerk. In het dagelijkse leven merken we maar weinig van storingen, pieken en dippen in het netwerk, maar onder meer een CNC-machine, die op de millimeter nauwkeurig werkstukken moet maken, merkt dit wel. Het resultaat is terug te zien in het product dat de machine maakt. Een betrouwbaar voedingsnet is dan ook heel belangrijk om de productiekwaliteit te borgen. De integratie van UltraCaps zorgt voor een ononderbroken machinewerking.

Piekvermogen

Daarnaast hebben bedrijven niet altijd voldoende aansluitvermogen om installaties te plaatsen of uit te breiden. Een verzwaring van de netaansluiting kost tijd en geld en is in sommige regio’s zelfs niet mogelijk omdat de elektriciteitsnetten overbelast zijn. Ook hier biedt het Smart Power Management systeem een uitkomst. De opgeslagen energie kan worden ingezet om piekvermogen te leveren. Waardoor bedrijven niet alleen energie besparen, maar ook hun aansluitvermogen beperken. Met een kleinere amperage hebben ze toch het benodigde piekvermogen.

Onafhankelijk van netstabiliteit

Zeker met de huidige energieprijzen is het Smart Power Management systeem een echte oplossing. Ook al omdat veel huidige elektriciteitsnetten oud zijn. Door de snelle toename van hernieuwbare energiebronnen komt hun stabiliteit in het geding. Met het SPM systeem zijn bedrijven onafhankelijker van de netstabiliteit.

UltraCaps worden direct aangesloten op het SINAMICS aandrijfsysteem van Siemens. VSE kan samen met Siemens exact berekenen hoeveel UltraCaps een bedrijf nodig heeft. Dit is afhankelijk van de energiebehoefte.

 

1 Comment

  • […] helpen wij onze klanten met hun powermanagement. Zo realiseren wij momenteel een project met UltraCaps van Siemens, die kortstondig energie kunnen opslaan en weer vrijgeven. Heel efficiënt voor […]

Comments are closed.