• info@vse.nl
  • Opaalstraat 10, 2872 ZR Schoonhoven
 Een 18 kW-motor op een huis-tuin-en-keuken-aansluiting?

Een 18 kW-motor op een huis-tuin-en-keuken-aansluiting?

Heb je meer vermogen nodig, maar krijg je geen zwaardere netaansluiting? Met slimme technologie voor energiemanagement lossen wij dit op voor klanten uit de industrie én de infrastructuursector.

Een mooi voorbeeld zijn de UltraCaps van Siemens, die wij samen met Torsit Hijsinstallaties hebben ingebouwd in twee magazijnkranen. De kranen kunnen hierdoor op een 16 i.p.v. 32 ampère aansluiting draaien. UltraCaps kunnen namelijk kortstondig veel energie opslaan en weer vrijgeven.

Peakshaving

In deze concrete toepassing slaan de UltraCaps remenergie op die vrijkomt bij de verticale beweging van de magazijnkranen. Ze hergebruiken deze om de kranen te laten rijden.  Men doet dus aan peakshaving: de opgeslagen remenergie wordt ingezet om kortstondig veel piekvermogen te leveren. Dat is interessant, aangezien bedrijven door de netbeheerder worden afgerekend op de hoogste piek in hun verbruik. Met UltraCaps reduceren ze hun energiekosten en hebben ze niet meteen een grotere netaansluiting nodig.

Huis-tuin-en-keuken

De UltraCaps werken dus als een buffer die vermogenspieken opvangt, terwijl de netwerkbelasting laag en stabiel blijft. Op die manier kon Torsit voor zijn klant de magazijnkranen laten draaien op zeg maar een huis-tuin-en-keuken-aansluiting: 16 ampère in plaats van de normaal benodigde 32 ampère. En dat voor een motor van 18 kW. Als de UltraCaps volledig opgeladen zijn, kunnen ze ook energie terugleveren aan het net.

Ook ideaal voor infrastructuur, bijvoorbeeld bruggen

Met deze technologie kunnen ook infrastructuurbeheerders hun voordeel doen. Zo zijn veel bruggen in ons land aan vernieuwing toe. Ze dateren uit de jaren ’70, maar zijn door de toename van het verkeer en zwaardere vervoersmiddelen overbelast. Naast de civiele constructies moeten ook de motoren om de bruggen te bewegen worden verzwaard. Met slimme oplossingen kan dit gebeuren zonder het trekken van zware kabels en het vergroten van de netaansluiting.

Meer weten? Neem contact met ons op!