• info@vse.nl
  • Opaalstraat 10, 2872 ZR Schoonhoven
 Innovatief VSE maakt indruk op bestuurders

Innovatief VSE maakt indruk op bestuurders

Iedere maand bezoekt het college van burgemeester en wethouders van Krimpenerwaard na de collegevergadering op dinsdagochtend bedrijven en maatschappelijke organisaties om een goed beeld te krijgen bij wat er leeft in de Krimpenerwaard. Op 11 april stond ook een bezoek aan VSE Industrial Automation in Schoonhoven op het programma.

“Wij laten ons graag door ondernemers informeren over hun bedrijf”, zei Pauline Bouvy-Koene, waarnemend burgemeester van Krimpenerwaard. “Zo kunnen we beter begrijpen waar hun behoeften liggen en kijken hoe we hen hierin kunnen ondersteunen.”

Ontwikkelen en innoveren

Tijdens een kopje koffie vertelde directeur Ronald Elbers over de geschiedenis van VSE Industrial Automation, dat volgend jaar 50 jaar bestaat. Er werken zo’n 45 personen van wie de helft engineers zijn. Ze zijn dagelijks bezig met ontwikkelen en innoveren. Commercieel technisch manager Radboud van Dusseldorp presenteerde enkele projecten in samenwerking met lokale partners. Zo heeft VSE samen met Humarbo Projects onlangs een nieuwe productielijn opgeleverd voor MBI, producent van sierbestrating. “Bij al onze projecten staat het businessplan van de klant voorop”, zei Van Dusseldorp. “Dit willen wij positief beïnvloeden, zodat de klant zijn concurrentiepositie kan versterken.”

Radboud van Dusseldorp presenteerde enkele innovatieve projecten.

Duurzame funderingsmachine

Als industrieel automatiseerder en specialist in Motion Control is VSE sterk in unieke maatwerkoplossingen. Van Dusseldorp: “We zijn betrokken bij de meest innovatieve projecten. Onlangs hebben wij de elektromotor en besturing geleverd voor de eerste zware funderingsmachine op een accu, die door Woltman voor Koninklijke BAM is gebouwd. Het project bestond uit veel kleine deelprojecten en veiligheid was een groot item. De funderingsmachine is inmiddels voor het eerst succesvol ingezet op Schiphol.”

Operationeel Manager Robert Vonk verzorgde een rondleiding door de werkhal.

Toekomstgericht

Ria Boere, Wethouder Ruimtelijke Ordening, reageerde enthousiast. Ze heeft samen met haar echtgenoot een bedrijf gehad dat actief was in heiwerkzaamheden. “Dit is de toekomst en gaat het helemaal worden”, aldus de wethouder, die zich wel afvroeg wat we op termijn met alle accu’s gaan doen die ‘op’ zijn. Ronald Elbers antwoordde dat er volop gewerkt wordt aan oplossingen hiervoor. “We kunnen bijvoorbeeld al accu’s die aan capaciteit verloren hebben inzetten voor andere doeleinden zoals de opslag van energie uit zonnepanelen.”

Energie besparen

Bij de ontwikkeling van de elektrische funderingsmachine voor BAM was VSE vanaf het begin betrokken. “Wij bouwen voor dit soort kranen al jaren de besturing”, zei Elbers. “Eerst met relaistechniek en later met PLC’s en automatische besturingssystemen. Ook innoveren we al 25 jaar de markt door conventionele motoren te vervangen door energiezuinige servomotoren. De vraag hiernaar is door de hoge energieprijzen en de strengere duurzaamheidseisen sterk gestegen.”

“Ik zie een boeiend bedrijf dat mee moet doen met de Ondernemersprijs Midden-Holland!”

 

Een enthousiaste Ronald Elbers vertelt over zijn bedrijf.

Industrie en infrastructuur

VSE was ook betrokken bij de bouw van een geluidgedempt, hybride aggregaat door HOB Aggregaten uit Lopik. Alweer een uniek project en een voorbeeld van duurzaamheid. Naast talrijke projecten voor de industrie realiseert VSE ook automatiseringsoplossingen voor complexe infrastructurele objecten. Zo heeft het bedrijf al tien jaar geleden de Ramspolbrug volledig energieneutraal gemaakt en standaardiseert het besturingssoftware voor gemalen in opdracht van hoogheemraadschappen. De collegeleden waren onder de indruk van de technologie die al bestaat om te verduurzamen en de pragmatische wijze waarop VSE deze inzet. Op infrastructureel vlak is er in Nederland veel te doen. Zo zijn volgens Radboud van Dusseldorp veel besturingen van bruggen en sluizen verouderd. “Wij worden als high end specialist ingeschakeld om ze te vervangen.”

“VSE mag best wat minder bescheiden zijn!”

Ondernemersprijs

“Wij zijn er trost op een duurzame partner voor overheden en industrie  te zijn”, aldus Van Dusseldorp. “Aangezien we op de achtergrond bezig zijn, is dit wellicht niet altijd even zichtbaar voor een breed publiek.” Gemeentelijk beleidsmedewerker René Kuzee reageerde: “VSE mag best wat minder bescheiden zijn!” Ria Boere beaamde: “Ik zie een boeiend bedrijf dat mee moet doen met de Ondernemersprijs Midden-Holland!”

Personeel

Burgemeester Bouvy-Koene informeerde nog naar het personeelsbeleid bij VSE. “Al onze medewerkers komen uit de Krimpenerwaard en directe omgeving”, vertelde Ronald Elbers. “We werken ook samen met scholen in de regio en zorgen ervoor dat ieder jaar een aantal jongeren van verschillende opleidingsniveaus bij ons stage kan lopen. Als je belangstelling hebt voor techniek ben je welkom bij ons!”