Intelligente Hydrauliek – Delen is vermenigvuldigen

FEDA en Vereniging Platform Hydrauliek organiseren op 10 oktober aanstaande de negende Dutch Fluid Power Transmission Conference. Afgekort tot DFPTC. Zelfs dat is al een beste mond vol. Het thema dit jaar? Intelligente hydrauliek. Want met de opkomst van Industrie 4.0 of smart industry worden zelfs traditionele technieken als hydrauliek intelligent.

Marrigje Mesker zorgt vanuit de FEDA voor de coördinatie. En vond het tijd om vernieuwende elementen in te brengen. Met haar enthousiaste en deskundige inbreng kreeg ze de commissieleden aan haar kant. “Toen ik begin 2018 in dienst kwam en werd betrokken bij dit project heb ik eerst geluisterd naar alle verhalen. We hielden een brainstormsessie en het thema werd duidelijk: Intelligente hydraulische aandrijftechniek. Toen heb ik mijn ideeën op tafel gelegd voor een wat andere aanpak. Ik wilde graag meer interactie en tegelijkertijd ook hele praktische inhoud toevoegen aan het programma. Daarvoor wilde ik het een en ander sleutelen aan het programma en aan de locatie. Bij een traditioneel congres zitten mensen vaak langdurig te luisteren. Om op die manier informatie tot je te nemen, is nogal wat veel. Dat is voor iedereen zo. Als je een programma afwisselend en interactief kunt maken, dat levert veel meer op voor de bezoeker, en zij zijn uiteindelijk de doelgroep waar we het voor doen.”

Andere locatie
Zoals gezegd, ze kreeg het vertrouwen en verkaste het evenement. “We hebben als locatie nu DeFabrique in Utrecht. Dat is een inspirerende locatie waar je veel mogelijkheden hebt. De insteek van het programma is veranderd van veel plenair, zitten en luisteren, naar een mix van theorie en praktijk in sessies van maximaal 1,5 uur. En ik heb echt gestreden voor het feit dat iedere bezoeker maximaal drie van de vier sessies mag bezoeken. Ieder mens heeft nu eenmaal te maken met een maximale spanningsboog en zo neem je veel meer op van wat je hoort.”

“Een van de sessies gaat over een slimme graafmachine met gevoel. Eerst kijken we naar de theorie van dat project en daarna gaan we naar de graafmachine, die we op de binnenplaats willen zetten. Waar mogelijk halen we de praktijk naar de locatie en kan iedereen zien wat die behandelde theorie in de praktijk voor effecten sorteert. Dat geeft veel meer sjeu aan het gehele evenement. Die mix van horen en zien is natuurlijk niet in alle gevallen mogelijk,” en lachend vervolgt ze: “maar het is voor de technische commissie de uitdaging om zoveel mogelijk de mix tussen horen en zien op de locatie te krijgen.”

Het programma is breed en heeft echte diepgang, gericht op kennisoverdracht. De onderwerpen data, electronics, mobiele hydrauliek en TCO hebben hun plek gevonden binnen de verschillende sessies. Enthousiast vertelt Marrigje: “De manier van opzet innovatief, vernieuwend, inspirerend en interessant. Het is heel mooi om te zien hoe goed de samenwerking verloopt met de mensen die inhoudelijk de techniek neerzetten en wij als organisatie.”

Key-note
Ook qua sprekers heeft ze een mooie invulling weten te regelen. “Ik ben heel erg blij met Key-note-speaker Janette Kothe van Bosch Rexroth. Zij is heel actief in vernieuwende technologie en heeft een indrukwekkende achtergrond in innovatieve gebieden in het onderzoeksveld. En als wrap-up hebben we Harry Glotzbach weten te strikken. Een evenement als dit moet onderhoudend en interactief zijn, daarvan ben ik overtuigd. We maken gebruik van de Yellenge-app om die interactiviteit ook realtime te kunnen realiseren.”

“Behalve de slimme graafmachine zijn de andere parallelsessies het op afstand monitoren van slimme hydraulische aandrijvingen en het bewaken van slijtage in tandwielkasten. De vierde parallelsessie is nog onderwerp van discussie, die hoop ik zo snel mogelijk bekend te kunnen maken.”

YPA
Naast de parallelsessies wordt op deze dag ook aandacht besteed aan de vierde editie van de Young Professional Award. De nominaties zijn al een tijdje bekend, maar tijdens de DFPTC wordt de uitslag van de wedstrijd bekend gemaakt. De YPA is de prijs vanuit FEDA waarbij studententeams van hbo-mechatronica en industriële automatisering met hun project of opdracht landelijk strijden om de titel van Young Professional. Naast de projectinhoud en een werkend eindproduct wordt ook beoordeeld op communicatie, de mate van multidisciplinariteit, inventiviteit van de oplossing en de mate waarin het gehele project en het projectteam zijn gemanaged tijdens de opdracht. Dit jaar ontvangt de winnaar voor het eerst een geldprijs en natuurlijk de eeuwige roem. Het winnen van de Young Professional Award biedt de perfecte kans om in contact te komen met de bedrijven uit de branche.
https://feda.nl/branche/nominaties-feda-young-professional-award-2019/

Goede onderbouwing
Hoe ze het heeft ervaren, haar eerste conferentie organiseren voor de FEDA? “Het is een hele leerzame en leuke samenwerking met de commissies. De technische commissie weet heel goed wat er speelt in de branche. En als je een goed onderbouwd verhaal hebt, krijg je ook de ruimte om best wel grote veranderingen door te voeren. Het moet inhoudelijk zijn, maar het mag ook een feestje zijn. Het netwerken is immers ook een belangrijk onderdeel van een dergelijk evenement. Want je doet het met elkaar voor de bezoekers. En als je die bezoekers weet te verrassen, dan beklijft een dergelijk dag nog veel beter. Daarmee laat je ook zien dat je als vereniging door blijft ontwikkelen en gericht bent op de toekomst. Dat is ook waar FEDA in de breedte mee aan het werk is, denk maar aan FEDA Next.”

VSE doet mee
En natuurlijk - we verwachten niet anders van VSE - heeft VSE zitting in de technische commissie. Van kennis delen wordt iedereen beter. Hoe zat dat ook alweer, delen is vermenigvuldigen. Toch?

Dit artikel op uw website?

Wilt u dit artikel overnemen op uw eigen website of blog, dan is dit toegestaan mits u:

  • ons hiervan op de hoogte stelt;
  • onderaan het artikel een link opneemt naar deze pagina;
  • het artikel integraal overneemt, inclusief de hyperlinks in de tekst.