• info@vse.nl
  • Opaalstraat 10, 2872 ZR Schoonhoven
 8 juni 2022: kennisseminar over digital twins

8 juni 2022: kennisseminar over digital twins

Benieuwd wat het werken met digital twins kan opleveren voor jouw organisatie? Op 8 juni organiseert VSE Industrial Automation samen met Controllab, Bachmann electronics GmbH en MSA-Service B.V. een seminar over dit thema in Rotterdam. Schrijf je tijdig in want het aantal deelnemers is beperkt tot 150 personen.

Misschien ben je al een beetje moe geworden van het buzz-woord ‘digital twin’ dat je overal leest. Toch is het interessant te ontdekken wat de voordelen van deze technologie voor jouw bedrijf kunnen zijn. Dat kunnen we je als organisaties die er dagelijks mee werken exact vertellen. Je hoort op 8 juni alles wat je wil weten (en kunt vergeten) over digital twins.

Sleepwagen MARIN

VSE en Controllab hebben al in 2016 een digital twin ingezet voor een project bij het maritiem onderzoeksinstituut MARIN, waar het gedrag van schepen wordt getest met scheepsmodellen in een enorm bassin. Boven dat bassin volgt een sleepwagen de bewegingen van het model. De wagen moet heel nauwkeurig kunnen bewegen, snel kunnen accelereren en een hoge remkracht hebben. Een bestaande sleepwagen was toe aan een nieuwe besturing, die door VSE is ontworpen. Het project stond onder een hoge tijdsdruk. Om tijd te winnen, hebben we samen met Controllab zogenaamde HIL-testen uitgevoerd (Hardware in the Loop): we hebben een virtuele kopie (een digital twin) van de sleepwagen gebouwd waarop we de besturing hebben getest en verder geperfectioneerd.

 

Virtueel testen

 8 juni 2022: kennisseminar over digital twinsHet voordeel van deze aanpak? We konden de besturing, inclusief het veiligheidssysteem en de nauwkeurigheid van de regeling, uitgebreid testen zonder daarvoor de ‘echte’ sleepwagen bij MARIN nodig te hebben. En wel onder alle condities: standaard condities, maar ook extreme condities, die je normaal gesproken alleen tegenkomt bij calamiteiten. Op die manier konden we de grenzen van onze testen zoveel mogelijk oprekken. Als het mis ging, ging het immers alleen in de simulatie mis en liep de echte sleepwagen geen schade op. Door de operators bij deze virtuele tests te betrekken, konden zij alvast met de nieuwe besturing leren werken.

Snel in bedrijf

Aan het einde van het testtraject was de besturing door-en-door getest, veilig en conform de wensen van de klant. Alles werkte exact zoals door MARIN gevraagd zonder dat de echte sleepwagen één moment had stilgelegen. De operators waren goed getraind om ermee aan de slag te gaan. We hadden uiteindelijk slechts één week nodig voor de inbedrijfstelling in plaats van zes. Pure tijdswinst dus!

Opdracht in België

VSE als industrieel automatiseerder en Controllab als expert in HIL-simulatie hebben elkaar tijdens deze opdracht voor MARIN goed leren kennen en veel van elkaar geleerd. Dit heeft geresulteerd in een mooi vervolgproject. We zijn momenteel samen voor het Waterbouwkundig Laboratorium in Antwerpen/Oostende een soortgelijke simulatie aan het doen waarin we de werking van een nieuwe besturing aantonen en deze helemaal doorrekenen. Wordt vervolgd!