Laat het maar waaien – Zelfvoorzienende energieopwekking

Als marktleider in het onderhoud van windmolens heeft Bettink Service Team heel veel kennis in huis. Van de techniek, maar ook van de markt en de veranderende energiebehoefte. Daar waar de hele grote windmolens grote hoeveelheden energie opwekken, moet diezelfde energie getransporteerd en opgeslagen worden. Belangrijke kostenposten. De vraag naar kleine windmolens groeide.

Klein wil zeggen een molen van een metertje of dertig. Bij Bettink groeide het idee om niet alleen te kijken naar de windmolen, maar naar het grotere geheel. Het concept BestWatt werd geboren. Kees van Luttikhuizen vertelt enthousiast over het resultaat: “Een totaalpakket van zon- en windenergie mét de opslag ervan. Gelijkmatige opwekking en eventuele opslag van energie op de piekmomenten. Met andere woorden: een totaalsysteem voor eigen energievoorziening. Lokaal opwekken, lokaal gebruiken.”

Zon en wind
“Zonne-energie en windenergie vullen elkaar perfect aan. Op zomerse dagen draaien windmolens minder, terwijl zonnepanelen overuren draaien. ‘s Nachts en bij guur weer staan windmolens flink te draaien, terwijl er nauwelijks zonne-energie is. Door de opgewekte energie op te slaan, is de energie beschikbaar op het moment dat die nodig is.” En behalve de praktische kant heeft het concept nóg een belangrijk voordeel: je kunt je eigen windmolen ontwerpen! Kees: “Of anders gezegd: maak van je windmolen een marketingtool en laat tegelijkertijd zien dat je bezig bent met Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.”

“Onze klanten zijn onder andere agrarische ondernemingen. Een windmolen mag je immers niet zomaar overal bouwen. Gemeentes hebben daar hun beleid nog niet goed op afgestemd, terwijl het klimaatakkoord zegt dat er meer lokaal opgewekt moet worden. Zonnepanelen mag iedereen plaatsen, maar voor windmolens is het vaak nog een hele klus om vergunningen rond te krijgen.”
(Agrarische) ondernemers hebben met de bouw van een BestWatt-systeem niet alleen de eigen energievoorziening geregeld, ook het imago als duurzame ondernemer krijgt een enorme boost. “Dat levert aanzien op en soms ook concrete voordelen bij hun afnemers. Bijvoorbeeld melkveebedrijven krijgen punten van de melkproducerende bedrijven als ze bepaalde vergroenende maatregelen nemen.”

Gemeentelijk beleid en voorschriften zorgen nog wel eens voor wat drempelvrees. Daarom neemt BestWatt desgewenst het hele traject uit handen. Van vergunningen en aanleg tot en met onderhoud. En Power kun je natuurlijk ook As A Service afnemen. “Naast het verkopen van onze oplossing bieden wij dit concept ook aan als dienst. De klant betaalt een vast bedrag voor het opgewekte aantal kWh. Net zoals men nu is gewend van de energieleveranciers.”

Molens
Goed, die molens dus, want dat is waar de samenwerking met VSE zich met name op richt. Er zit veel techniek in een windmolen, ook in één van twintig tot dertig meter hoog. “Eigenlijk hebben we de grote molens geschaald nagemaakt en verder geoptimaliseerd. Net als bij grote molens moeten de wieken kunnen kruien in de wind om de richting van de wind te kunnen volgen. En afhankelijk van de windkracht moeten de wieken ook kunnen pitchen. Het is een heel compleet systeem dat eenvoudig te bedienen is. De vorm van de wieken is van groot belang en die hebben we heel goed in beeld. Dankzij die vorm wordt je molen veilig, stil, efficiënt én onderhoudsvrij. Daarmee maak je dus echt een groot verschil. En dankzij onze kennis van grote molens, hebben we een voorsprong op andere partijen die een ‘kleine’ molen op de markt brengen.”

Kwaliteitsverschil
In China worden windmolens gemaakt die veel goedkoper zijn dan die van onze eigen bodem. Hoe dat zit, wilden ze ook wel eens weten, dus ze kochten er een. Van Luttikhuizen laat hem zien. “Kijk je ziet het verschil in kwaliteit echt wel. Terwijl hij hier nog helemaal niet zo lang staat is deze al flink verouderd en hoor je de wieken echt veel lawaai maken. Dat is duidelijk anders bij de onze.” Hij lacht erbij als hij zegt: “Tja, kwaliteit is een keuze.” Hij legt uit hoe eenvoudig de molen functioneert. “We werken met een permanentmagneetaandrijving, dus niet met een tandwielkast. Dat betekent minder onderdelen en minder slijtage. Dankzij de intelligente besturing varieert de kracht van de magneet op de kracht van de wind. Natuurlijk is de molen voorzien van sensoren die de windkracht en -richting meten. Al die techniek kan met de Siemens componenten heel goed worden bestuurd.”

Intelligentie
VSE is betrokken bij de intelligentie in de windmolen. Een Siemens inverter maakt de energie geschikt voor gebruik in het net. Kees legt het uit: “Zonnestroom is weer anders dan windenergie. Zon is gelijkstroom en moet worden omgevormd, wind levert wisselstroom. De inverter schakelt de frequenties gelijk. We zijn via Siemens bij VSE terecht gekomen. De samenwerking verloopt heel prettig. We hebben met Leendert Uithoven van VSE het hele project geoptimaliseerd en kregen goede feedback en advies van hem. Onder andere over de filtering en de aansluiting. De contacten zijn goed en het is natuurlijk super fijn dat de mensen van VSE de Siemens-systemen van binnen en van buiten kennen.”

Afgelopen voorjaar werd het voormalige Lely Aircon uit het Duitse Leer overgenomen. Daar worden nu de windturbines van BestWatt geproduceerd. “De vraag is enorm toegenomen en dus ook de groei van onze productie. De Duitse markt heeft onze turbine inmiddels ontdekt en die vraag kunnen we nu met deze nieuwe productiecapaciteit aan.”

Dit artikel op uw website?

Wilt u dit artikel overnemen op uw eigen website of blog, dan is dit toegestaan mits u:

  • ons hiervan op de hoogte stelt;
  • onderaan het artikel een link opneemt naar deze pagina;
  • het artikel integraal overneemt, inclusief de hyperlinks in de tekst.