• info@vse.nl
  • Opaalstraat 10, 2872 ZR Schoonhoven
 Liever meer techniek – Matthijs koos voor VSE

Liever meer techniek – Matthijs koos voor VSE

Software-engineer Matthijs Fransen is bijna een jaar in dienst bij VSE. Bij zijn vorige werkgever kwam hij in aanraking met VSE en bij het Schoonhovense bedrijf zag hij ruimte om zijn wens – meer verdiepen in de echte techniek – inhoud te geven.

“Bij mijn vorige werkgever – Siemens – werkte ik op de applicatieafdeling in de technische verkoop. De strategie daar was dat er meer en meer met deskundige partners samengewerkt gaat worden en mijn functie steeds meer de commerciële kant op zou gaan. VSE staat als Motion Specialist bovenaan die lijst van deskundige partners en de sfeer en werkzaamheden sloten heel erg aan bij hoe ik me verder wilde ontwikkelen. Zodoende”, verklaart hij zijn overstap.

“Nadat ik in eerste instantie wat specifieke Siemens-projecten had gedaan, heb ik een ombouwproject bij Holiday Ice gedaan, voor een invoer van een racetrack. Dat is weer een hele andere tak van sport dan wat ik daarvoor had gezien. Er werd een uitbreiding op een bestaande lijn gerealiseerd waarbij de machinebesturing moest worden aangepast. Het is geweldig dat je op heel verschillende specialistische projecten kunt werken. Zo leer je iedere dag weer en is geen enkele dag hetzelfde.”

Watertestbassin
Matthijs gaat verder: “We zijn nu druk bezig met het programmeren van een watertestbassin voor het bedrijf Marine Space in China. Jan van Vuuren onderhoudt de contacten met de opdrachtgever. Dit project is gebaseerd op een project dat bij Marin in Wageningen is uitgevoerd, maar met flink wat wijzigingen en dus aanpassingen in de besturing van de hardwarecomponenten. We maken daar de software voor de besturing van twee bassins, een offshore- en een manoeuvreringsbassin. Daarbij zijn de hulpsystemen en platformen compleet anders dan in Wageningen, het moet allemaal bovendien nóg groter en sneller en daarbij lopen we soms tegen de limieten aan van wat de componenten kunnen. En door de coronacrisis in China heeft dit flink wat vertraging opgelopen.”

Watermolen
Een ander mooi project waar hij aan heeft gewerkt is een watermolen voor energieopwekking bij de plaats Duwatra in de Surinamerivier, in Suriname dus. “Op plaatsen waar daar nu geen elektriciteit is, verzorgt deze watermolen de stroomvoorziening. Het is een heel bijzonder project waarbij rekening is gehouden met duurzaamheid voor mens en dier, dus ook voor de vissen. We hebben hier een principe toegepast dat we al eerder bij andere klanten hebben uitgewerkt, het lokaal opwekken en opslaan van energie.”

Natuurlijk zoeken we even naar wat achtergrondinformatie over een dergelijk project. En wat lezen we bij de opdrachtgever? ‘Het bijzondere aan de Oryon Watermill is dat die energie kan opwekken uit langzaam stromend water, met een snelheid van 1 tot 3 meter per seconde. Bestaande installaties hebben sneller stromend water nodig om energie te kunnen opwekken. “Met deze techniek kunnen we ook in alle Nederlandse rivieren stil en schoon energie opwekken. De techniek is visvriendelijk, betaalbaar en in de hele wereld toepasbaar. Onder meer in Afrika is er veel belangstelling voor.”

Voor de inwoners van Duwatra betekent de komst van de ‘watermolen’ een overgang naar betaalbare en duurzame energie. Zij zijn nu nog afhankelijk van vervuilende dieselgeneratoren waar dure brandstof in moet. Op termijn zal ook het bestaande elektriciteitsnet van twee nabijgelegen dorpen worden uitgebreid en aangesloten op de stroomvoorziening van de Oryon-molen.

Met zijn achtergrond in werktuigbouwkunde kwam hij in eerste instantie op de mechanische afdeling van een machinefabriek terecht. “Daar werd in stilte gewerkt, ieder aan zijn eigen project. Niet echt mijn ding, zeg maar. Daarna heb ik een hbo-opleiding flexibele productieautomatisering gevolgd. Die bestaat nu niet meer als zodanig, geloof ik, maar dat paste beter bij mijn interesse.”

Korte lijnen
“Bij VSE is de werksfeer heel prettig, anders dan wanneer je bij een hele grote organisatie werkt. Natuurlijk heeft het voor- en nadelen, maar de lijntjes zijn kort en duidelijk en er is veel minder politiek. Je kunt bij het MT binnenstappen met je vraag en je hebt niet zoals bij een groot bedrijf het gevoel dat jouw persoonlijke inbreng er niet toe doet. Dat vind ik heel prettig, maar ook de sfeer tussen de collega’s onderling is echt super.”

In zijn vrije tijd mag Matthijs graag sporten, de lijst is lang: skiën, zeilen, wielrennen. Hij maakt ook graag grote reizen, maar vooral gezien de gezinssituatie staan die even op een wat lagere plaats op de ranglijst. “Vers getrouwd, met een tweeling van 2,5 jaar oud en een nieuw huis hebben we wat andere zaken die voor gaan”, lacht hij. Hij heeft gelukkig al wat mooie bestemmingen aangedaan, dus we hebben geen medelijden.