• info@vse.nl
  • Opaalstraat 10, 2872 ZR Schoonhoven
 Robert Vonk nieuwe operationeel manager

Robert Vonk nieuwe operationeel manager

Onlangs werd het roer van VSE Industrial Automation overgenomen door Robert Vonk. De kersverse operationeel manager is geen onbekende binnen de branche en het bedrijf. Sterker nog, hij werkt er al 16 jaar. Zijn belangrijkste drijfveren? Samenwerken aan nog slimmere motionsystemen. Samen met klanten, echte partners en natuurlijk de collega’s.
“Hoe ik bij VSE terecht gekomen ben? Dat moet in 1997 geweest zijn, toen ik voor mijn stage meeliep met monteurs voor het in elkaar zetten en monteren van panelen. Ik ben nooit meer weggegaan.” De aantrekkingskracht van VSE zat hem volgens Vonk in twee belangrijke dingen. Op de eerste plaats was er de collegialiteit. “Het bedrijf was destijds maar een man of vijf groot en dan moet je veel voor elkaar over hebben. Daarnaast doe je al snel veel verschillende dingen en krijg je veel verantwoording. Van het maken van de schema’s tot en met de installatie; na opdracht was het je eigen project. “

Motionperspectief
Sindsdien heeft Vonk zo’n beetje op alle afdelingen gewerkt en elke groeistap van dichtbij meegemaakt. Eén van de belangrijkste stappen was volgens hem de focusverschuiving richting de lastige motionvraagstukken. Vonk: “Al sinds 2000 roepen we als VSE dat je met motion control het verschil maakt. We hebben op dit vlak daarom een behoorlijke kennis- en ervaringsvoorsprong opgebouwd. En dat in tal van markten en sectoren. Slim bewegen vormt nu eenmaal het hart van zeer uiteenlopende applicaties. Eigenlijk profiteren alle klanten van dit gegeven. VSE biedt een nieuw perspectief. Dit enerzijds omdat inzichten uit verschillende sectoren tot waardevolle kruisbestuiving kan leiden. Maar ook omdat niet veel klanten gewend zijn een applicatie vanuit een motionperspectief te benaderen.”

Concrete partnerstrategie
Wie motion centraal wil stellen, doet er goed aan al in een vroeg stadium een motionspecialist erbij te halen. Volgens Vonk realiseren steeds meer partijen zich dit, waardoor VSE-engineers steeds vaker al in de ontwerpfase aan tafel zitten. “We gaan met onze klanten echt voor de lange termijn. Dat betekent niet alleen een lastig motionprobleem oplossen, maar ook meedenken over toekomstbestendige platformen, waarop kan worden voortgeborduurd. Dat geldt ook voor enkele toeleveranciers waarmee we echte partnerprogramma’s ontwikkelen. Wat dat inhoudt? Altijd over de laatste informatie en kennis kunnen beschikken bijvoorbeeld. En hebben zij een lastig motionvraagstuk of komen ze capaciteit tekort? Dan schakelen ze al in een vroeg stadium VSE als expertisecentrum in. En andersom vloeit de opgedane kennis en ervaring ook weer terug naar de partners. Eigenlijk gewoon een kwestie van echt samenwerken dus.”

Prijzenregen
De voorhoedepositie van VSE is niet onopgemerkt gebleven. Zo sleepte het bedrijf op de valreep van 2015 een award én een nominatie in de wacht. “We zijn met nog twee andere regionale bedrijven genomineerd voor de Ondernemersprijs Midden Holland in de categorie mkb”, weet Vonk te vertellen. “Vooral op de thema’s MVO en innovatie wisten we ons volgens een jury te onderscheiden. Ook wonnen we als één van de tien genomineerden de Nationale Business Succes Award in de categorie Motion Control. Het is een onderdeel van het RTL7-programma De Succesfactor en naast de nodige exposure betekent de prijs dat we in de race zijn om het beste bedrijf van Nederland te worden.” Om een plek in de finale te bemachtigen kan iedereen in Nederland in de tweede week van januari 2016 zijn stem uitbrengen per sms. De vijf bedrijven met de meeste stemmen gaan naar de finale. Ook selecteert de nominatiecommisie vijf bedrijven. Op 4 februari 2016 worden de top 10 finalisten bekend gemaakt tijdens de Nationale Business Succes Award Show. Een deskundige vakjury bepaalt wie de uiteindelijke winnaar van deze felbegeerde Award wordt.

Toekomstplannen
Ondanks dat hij blij is met een stukje erkenning voor het harde werk van zijn werknemers blijft Vonk vooral stevig met beide benen op de grond staan. “Lintjes of geen lintjes, je moet altijd proberen het beste uit jezelf en uit anderen te halen. Ik ben deze nieuwe uitdaging dan ook vooral samen met mijn VSE-collega’s aangegaan.” Toegeven dat de managementstijl die toegankelijk en persoonlijk is kenmerkend is voor een man die al bijna twee decennia bij een organisatie betrokken is, vindt Vonk geen probleem. Sterker nog, hij ziet het als een belangrijke pijler voor de toekomst van VSE. “We zijn altijd een collegiaal bedrijf geweest en goed samenwerken en innoveren gaan hand in hand. Neem bijvoorbeeld de herstructurering van de softwareafdeling waar we mee bezig zijn. We voeren hier momenteel een standaardisatieslag door die het mogelijk maakt om software en schema’s automatisch te genereren. Hierdoor zijn we sneller en leveren we een betere kwaliteit. Het vastleggen van de standaard zorgt er ook voor dat je nieuwe mensen sneller op niveau krijgt. Meekunnen is belangrijk voor de eigenwaarde en het teamgevoel. Kortom, de toekomst maak je door vooral samen in beweging te blijven.”