• info@vse.nl
  • Opaalstraat 10, 2872 ZR Schoonhoven
 Robots telen 30.000 kroppen sla per dag

Robots telen 30.000 kroppen sla per dag

Robots die volautomatisch sla telen en per dag 30.000 kroppen oogsten. Het Japanse Spread Co start volgende jaar met de bouw van verticale boerderij in Kyoto waar al het werk door robots wordt gedaan.

Aan het planten, verzorgen, oogsten en verpakken van de groenten komt geen mensenhand meer te pas.

De kleine slaplanten worden na het kiemen door speciale stapelkranen naar robots getransporteerd die ze vervolgens overzetten in een andere kweekbak. De kroppen worden als ze volgroeid zijn automatisch geoogst, naar de verpakkingslijn gebracht en verpakt.

Het geautomatiseerde systeem regelt ook alle andere factoren die belangrijk zijn voor de kweek, zoals de controle van de temperatuur, luchtvochtigheid, het koolstofdioxideniveau, de sterilisatie van het water en de belichtingsuren. Spread werkt nog aan een machine om automatisch te zaaien.

Robot-farm
Met de bouw van de slakwekerij is een investering gemoeid van 2 miljard Yen (een kleine 15 miljoen euro), bericht The Wall Street Journal. De ‘robot-farm’ moet in 2017 operationeel zijn. In de daarop volgende vijf jaar wordt de productie opgevoerd tot een capaciteit van 500.000 slakroppen per dag.

Het Japans bedrijf wil met de nieuwe manier van tuinbouw bijdragen aan een duurzame maatschappij, vertelde Kiyoka Morita van Spread tegen Grist. Dat wordt mogelijk omdat de planten tijdens de groei dankzij LED-lampen altijd genoeg zonlicht hebben. Omdat het kweken van de planten in een geconditioneerde ruimte gebeurt, afgesloten van de buitenwereld zijn er ook geen pesticiden nodig. In vergelijking met traditionele slakwekerijen wordt er maar drie procent water gebruikt. Bijna al het water, zo’n 98 procent, wordt opnieuw gebruikt. Omdat er geen mensenhand aan te pas komt, komt het de voedselveiligheid ten goede.

Spread produceert nu al jaarlijks 7,7 miljoen kroppen sla in verticale boerderijen die aan zo’n 2000 Japanse winkels worden verkocht. De kostprijs is nu niet veel hoger dan die van traditioneel geteelde sla. Het bedrijf verwacht door verdere robotisering van de productie de kostprijs verder te kunnen reduceren.

Voor u gelezen
Dit is een onderwerp in de rubriek ‘Voor u gelezen’ waarin Rob Brager van VSE artikelen uit de (vak)media selecteert over onder meer industriële automatisering, robotica, motion control, hygiënisch ontwerpen, smart industry, duurzaamheid, 3D-printing en andere techonderwerpen. Hebt u suggesties? Mail dan naar: verkoop@vse.nl Hebt u de rubriek ‘Voor u gelezen’ een keer gemist? Kijk dan hier voor de eerdere posts.

Bronnen: Horti Valley, Foodlog, Duurzaam Bedrijfsleven, The Wall Street Journal.