• info@vse.nl
  • Opaalstraat 10, 2872 ZR Schoonhoven
 Siemens Motion Control Specialist, dat is nogal wat

Siemens Motion Control Specialist, dat is nogal wat

VSE is Siemens Motion Control Specialist. Recent zijn twee VSE-medewerkers – Jan van Vuuren en Leendert Uithoven – naar Duitsland geweest om de certificering te vernieuwen die bij de titel Motion & Drives Partner hoort, door de bijbehorende herhalingsopleiding te volgen. Partner zijn is één ding, maar het blijven, is net zo belangrijk.

Fedor Vendeloo is productmanager Motion Control en Drives bij Siemens. Onder andere verantwoordelijk voor de S120 Sinamics, “een product dat VSE veel gebruikt.” Hij vertelt ons graag wat de rol van een Motion Control Specialist eigenlijk inhoudt.
“We merken dat de markt steeds vaker vraagt om motion control. Het gaat steeds vaker voorkomen dat gecontroleerde beweging met grote nauwkeurigheid wordt toegepast. Kennis daarover wordt daardoor steeds meer onderscheidend. Een Siemens Motion Control Specialist moet zich bekwamen en specialiseren in de oplossingen van Siemens.”

Vak apart
Fedor is verantwoordelijk voor de Nederlandse markt en legt uit hoe bijzonder de rol van VSE eigenlijk is. “In Nederland hebben we één Solution Partner die ook de titel Motion Control Specialist mag dragen. Daarmee hebben ze een hele bijzondere status. Op het gebied van Factory Automation hebben we wel meer partners, maar motion en drives is een vak apart. Die status heeft VSE al jaren en dat merk je ook aan de kennis en ervaring die ze hebben. Iedere drie jaar moeten er minimaal twee medewerkers een certificeringsworkshop volgen om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen. Die workshop duurt drie dagen en wordt in Neurenberg, in Duitsland, gehouden. Er waren twaalf mensen bij deze workshop aanwezig, uit heel Europa.”
Tijdens de certificeringsworkshops wordt er veel aandacht besteed aan de theorie van de laatste stand van de techniek. Daarnaast worden er veel praktische oefeningen gedaan. “Het is een hele intensieve workshop die ook heel specifiek gericht is op motion en drives.”

Dagelijkse praktijk
En dan de dagelijkse praktijk. Hoe uit zich die bijzondere status daar? Vendeloo: “We hebben een partij als VSE echt nodig om bij bepaalde projecten de invulling voor hun rekening te nemen. We vertrouwen ze dat ook toe, dat is de band die je met ze hebt opgebouwd. Dus als ik een interessant project zie, dan noemen we de naam van VSE als Motion Control Specialist.” Als we hem vragen om een voorbeeld van een interessant project, kiest hij zorgvuldig zijn woorden, want het is nog een pril project. “We zijn bezig met een nieuwe klant die zich bezig houdt met een nieuwe vorm van energieopwekking. Die heb ik aan VSE toegespeeld. Ik vertrouw ze dat ook voor de volle honderd procent toe.”

Samenwerking gaat ook hier twee kanten op. “We zijn heel blij met de kennis en ervaring van VSE en koesteren ze ook echt. Als wij zien dat er een vakgebied voorbij komt dat voor VSE relatief nieuw of onbekend is, dan ondersteunen wij hen daarin. We zorgen waar nodig voor aanvullende training en ondersteuning zodat we samen het totaalplaatje zo goed mogelijk neer kunnen zetten. Dat is natuurlijk wat je als partners moet doen.”

Ontwikkelingen
Bij Siemens is ook een aantal nieuwe ontwikkelingen in opkomst, waaronder de zogenaamde renewables. “De markt is steeds meer bezig met schone energie uit alternatieve energiebronnen. En dan niet langer in grote megawattcentrales, maar in kleine microgrids. Denk aan water verpompen, kleinschalige windturbines. We willen snel in kunnen spelen op de groeiende en tegelijk decentrale energiebehoefte in opkomende landen, waar nog geen grote energiecentrales staan. Er zijn veel bedrijven bezig met slimme ideeën op dat gebied, denk aan slimme mechanische toepassingen voor getijde, wind en zon. En de vraag hoe mechanische energie omgezet moet worden in stroom, daar heeft Siemens nu standaardcomponenten voor ontwikkeld, waaronder de eerdergenoemde S120. Daarin is VSE dus specialist en daar valt de komende jaren veel in te doen. Het feit dat VSE bovendien heel allround is, van besturingskast tot software, maakt dat ze daar perfect op in kunnen spelen.”

Het S120 systeem kan bij veel vernieuwende installaties een groot verschil maken omdat het in staat is om de energie die vrijkomt bij bijvoorbeeld afremmen, terug te leveren aan de installatie. Op een component van een S120 zou je een accu kunnen aansluiten, bijvoorbeeld bij het toepassen in een hijswerk. De energie die dan wordt opgewekt, kun je opslaan en later weer gebruiken.”

Wat hem in het algemeen opvalt aan VSE, vroegen we nog. “De professionaliteit. En het is een club met enorm veel kennis!” Daar sluiten we graag mee af.

1 Comment

  • […] sinds 2008 het Motion Control & Drives-portfolio van Siemens naar de markt en werd in 2019 de eerste Motion Specialist van Siemens in Nederland. Van Dusseldorp: “ Als koploper qua motion techniek in Nederland realiseren wij met o.a. SINAMICS […]

Comments are closed.