• info@vse.nl
  • Opaalstraat 10, 2872 ZR Schoonhoven
 ’Ruim 1 miljoen banen op de tocht door robots…

’Ruim 1 miljoen banen op de tocht door robots…

… maar er komen ruim 1 miljoen banen voor in de plaats’

Martijn Klerks schrijft in het katern Geld van de Telegraaf van 11 oktober jongstleden dat er door de oprukkende robotisering in Nederland 1,3 miljoen banen zullen verdwijnen. Hij haast zich echter meteen te vertellen dat daar 1,4 miljoen andere banen voor in de plaats komen. Althans, volgens een door adviesbureau McKinsey recentelijk gepubliceerd onderzoek.

In het ’basisscenario’ dat McKinsey schetst voor 2030, groeit de economie jaarlijks met 1,9% als gevolg van de robotisering. Het adviesbureau heeft ook een doemscenario uitgerekend, waarin de werkgelegenheid 8,6% krimpt. In het ideale scenario groeit de economie met 3,3% dankzij robots, en groeit de werkgelegenheid met 5,8%.

Een eerder artikel, dat Willem Vermeend en Rick van der Ploeg in dezelfde krant plaatsten, verwoordt terecht dat we aan de vooravond van een nieuwe economische revolutie staan. De revolutie wordt deze keer gekenmerkt door digitalisering en nieuwe technologie, ook wel samengevat onder de noemer economie 4.0. En natuurlijk staan ook nu, net zoals bij de eerdere revoluties (de stoommachine, de verbrandingsmotor en staalindustrie en de opmars van de computer), de doemdenkers en optimisten tegenover elkaar. Een studie onder internationale experts wijst uit dat de positivo’s en somberaars elkaar in evenwicht te houden.

De doemdenkers zeggen natuurlijk dat robots vooral leiden tot een hogere werkloosheid onder laaggeschoolden, grotere inkomensverschillen en sociale onrust. De andere helft van de experts ziet juist de zonnige kanten en stelt dat er niet alleen sprake is van een ‘geweldige overschatting van de vaardigheden van robots, zeker in de komende decennia,’ maar wijst ook op de voordelen. Robots scheppen namelijk ook nieuwe banen (ontwerpers, bouwers, monteurs enz.). En wat te denken van het laatste nieuws: schrijver Ronald Giphart gaat samen met een robot een boek schrijven!

McKinsey-onderzoeker Johanna Hirscher zegt dat vooral de banen van laag- en middelbaar opgeleiden door robots kunnen worden gedaan. Maar ook 30% van de hoogopgeleiden heeft een baan die relatief eenvoudig te automatiseren is.
Volgens het adviesbureau lopen de banen vrachtwagenchauffeurs, koks, administratief medewerkers en caissières het meeste gevaar vanwege de robotisering. Liefst 50.000 tot 70.000 vrachtwagenchauffeurs raken tussen nu en 2030 hun baan kwijt aan een zelfrijdende truck. Saillant detail: nu nog hebben transportbedrijven een tekort aan chauffeurs.

Hirscher is positief over het omvormen van de Nederlandse arbeidsmarkt. „Op veel vlakken, zoals digitale vaardigheden, horen we bij de top van de wereld.” Een deel van de digitale werkers moeten volgens haar wel uit het buitenland komen.

Lees verder op
https://www.telegraaf.nl/financieel/766930/ruim-1-miljoen-banen-op-de-tocht-door-robots en
https://www.telegraaf.nl/financieel/898624/doemscenario-s-door-komst-robots-onterecht