• info@vse.nl
  • Opaalstraat 10, 2872 ZR Schoonhoven
 Motion is zijn ding – Stefan Lekkerkerker in de bocht

Motion is zijn ding – Stefan Lekkerkerker in de bocht

Van stagiair tot parttimer tot technisch specialist. “Mijn functie is volledig nieuw binnen het bedrijf en nog echt in ontwikkeling. En helemaal op mijn lijf geschreven. Ik vind mijn rol binnen de ontwikkeling van het bedrijf erg leuk!”

Stefan liep tien jaar geleden voor het eerst bij VSE binnen. “Mijn stage mechatronica toen was bij een onderdeel van VSE dat zich bezig hield met de in die tijd nog nieuwe verlichting op basis van led. Nu is dat een geaccepteerde lichtbron, maar destijds stond het nog in de kinderschoenen. Ik ben heel lang als parttimer op die afdeling blijven werken. Toen ik later een stage zocht voor mijn opleiding Industriële Automatisering van Hogeschool Utrecht, was het logisch om die bij VSE te gaan doen.” Eind 2013 studeerde hij af en kwam hij ‘echt’ in dienst. Hij begon als software-engineer, liep mee in de paneelbouw, en werkte aan de voorbereiding en installatie van de stationspleintunnel in Leiden.

Breed, breder
Was zijn opleiding dus al breed, in de praktijk werd zijn kennis nog veel verder verbreed. “Zo kom je er ook echt achter wat je het leukste vindt om te doen. Zo deed ik twee projecten in de lasindustrie waarbij er in één geval in een lasportaal een hoogtemeter moest worden ingericht om de juiste afstand van de lastoorts tot het te lassen object te bepalen. De toorts beweegt in een x-z-portaal langs het te lassen object. Daarbij komt veel motion en positioneren kijken. Motion vind ik een heel erg interessant onderwerp en regeltechniek is ook erg belangrijk.”

Zoals het er bij VSE aan toegaat, leer je echt in de praktijk in korte tijd ongelofelijk veel. Tijdens een project dat Stefan samen met collega Jelle deed, leerde hij de fijne kneepjes van het programmeren volgens de VSE-manier. “Dat is natuurlijk vooral belangrijk bij klanten waar meerdere mensen werken en waar meerdere projecten lopen. Omdat je in zo’n geval allemaal volgens de specifieke VSE-standaarden werkt, kun je naadloos op elkaar aansluiten en weet je blindelings de weg. Jelle leerde mij die standaarden bij een groot project dat we samen deden.”

Bijzonder
Zijn werk brengt hem zo nu en dan op wel hele bijzondere locaties en stelt hem ook wel eens voor echte uitdagingen. “In 2016 was ik in Egypte voor een motionklus. De bedoeling was dat ik een paar draadjes aan moest sluiten, want alles was ingebouwd en getest, zo was het volgens de communicatie met de mensen ter plekke. Maximaal drie dagen werk, dachten we. Alleen toen ik daar aan kwam, was het ietsje anders. De machine stond nog in het krat, er waren geen voorbereidingen getroffen, de integratie klopte niet en ter plekke moest ik met de monteur van de klant aan de slag om een en ander op te lossen. Gelukkig word je niet op zo’n klus gestuurd als je nog niet zo zeker van je zaak bent, want ik moest daar echt goed aan de bak. Re-engineeren, overleggen, graven in tekeningen. Ik was leading in het vinden van de oplossing. Heel uitdagend en tegelijk is het heel fijn als je dat vertrouwen krijgt. Natuurlijk kreeg ik alle ondersteuning van de VSE-specialisten. Iedere dag evalueerden we met elkaar hoe het was gelopen en hoe we de dag daarna verder zouden gaan. Daarbij kreeg ik alle hulp en tips. Dat was echt heel fijn.”

“Maar dat is sowieso heel erg goed bij VSE. De saamhorigheid, de onderlinge kennisdeling en ondersteuning. Je hoeft maar één telefoontje te plegen en je hebt gelijk de kennis van al je collega’s tot je beschikking. En daar zitten zoveel echte experts bij. Dat is een heel goed gevoel.”

Veranderende rol
Na zo wat jaren en wat projecten bij heel diverse klanten kreeg hij een project voor machines zo groot als een koelkast, waarmee 500 zegels per minuut op tabaksverpakkingen worden geplaatst.  Doordat de locatie van de zegel op de verpakking moest worden aangepast, kwam hier in 2018 een enorme hoeveelheid werk los. “Ik had samen met de mensen van de opdrachtgever de re-engineering en inbedrijfstellen van de machine gedaan. Een behoorlijk gecompliceerde machine met maar liefst zeven synchroonlopende motionassen. Doordat ik hierin volledig was ingevoerd, mocht ik de leiding nemen in deze grote operatie. Het team werd uitgebreid, ik zorgde ervoor dat er intern mensen werden opgeleid, nam de voorbereiding het plannen en aansturen van de werkzaamheden voor mijn rekening en onderhield het klantcontact.” Dat is wel een beetje illustratief voor zijn rol in het bedrijf zoals die nu is. Meer van de uitvoering naar het uitzetten, zowel intern als extern.

“Die rol die past me geweldig. Ik kan daar echt van genieten, het is een veel completer verhaal op deze manier. Vanaf het eerste klantcontact, het uitwerken van een conceptplan, het calculeren tot aan de projectbegeleiding. Het is veel meer schakelen en dat is me op mijn lijf geschreven. Gelukkig is er in de groeiende organisatie ruimte voor de ontwikkeling die mijn eigen functie doormaakt. Het is binnen VSE een nieuwe functie. Het leukste van deze rol vind ik dat ik op conceptniveau werk. Het bouwen en mechanisch engineeren van een machine zijn net zo belangrijk als de elektrische besturing en de aansturing van het geheel. Want een hoopje ijzer zelf, doet niets. Maar wat je ermee kunt doen, dat is geweldig om dat uit te denken. Het hoe en wat, het naadje van de kous weten en daar dan een ontwerp mee maken. Ik kan daar echt van genieten. En samen met de klant kun je heel creatief zijn.”

Transparant
Hij vertelt het verhaal van de dag ervoor, bij een klant waar een productielijn van 15 jaar oud moest worden uitgebreid. “Ik ging meekijken naar de verschillende opties om dat aan te pakken. De klant helpen om de consequenties van de verschillende mogelijkheden in kaart te brengen. En daarbij leg ik graag alle kaarten open op tafel. Zo transparant mogelijk zijn, dat werkt uiteindelijk voor iedereen het beste. Sommige mensen vinden dat misschien lastig, omdat ze bang zijn dat een klant wijzer wordt van wat je aangeeft. Maar als je vertrouwen hebt in elkaar bij een samenwerking, dan wordt dat vaker beloond dan beschaamd. En dat is ook wat onze klanten in ons waarderen. Dat we oprecht de samenwerking aangaan. En dat we kritisch kijken naar de vraag waarom iets moet gebeuren. Zo kom je soms met hele onverwachte suggesties.”

Niet alleen de functie van Stefan is in ontwikkeling, maar de hele organisatie van VSE. “Het interview met collega Léon gaf dat ook al heel duidelijk aan. Er is een nieuwe laag toegevoegd in de organisatie en ik vind het een hele goede ontwikkeling. Zo maak je je bedrijf nog toekomstbestendiger. En al die ontwikkelingen maken het ook nog steeds een uitdaging, want je bent er een onderdeel van én je bepaalt het mee.”

© Co Hoofd

Die motioninteresse, die weet Stefan ook nog op een andere manier in de praktijk te brengen. Hij heeft een off road motorfiets waarmee hij in zijn vrije tijd de crossbanen bezoekt. En dan ook nog heel soms – “voor de fun hoor”- mee te doen aan een race. Hij noemt het zelf een manier om mentaal te resetten. Zelf zien wij meer iets in zijn andere hobby – zijn zoetwateraquarium,  als mentale reset. Maar ieder zijn ding.