Voor u gelezen: Industrie omarmt OPC UA TSN

In Vision + Robotics lazen we over de totale acceptatie van OPC UA TSN. Voor alle duidelijkheid: OPC staat voor Open Platform Communication, UA voor Unified Architecture en TSN is de afkorting voor Time Sensitive Network.

Alle grote automatiseerders - in alfabetische volgorde: ABB, Beckhoff, Bosch-Rexroth, B&R, Cisco, Hilscher, Hirschmann, Huawei, Intel, Kalycito, Kuka, Mitsubishi Electric, Molex, Omron, Phoenix Contact, Pilz, Rockwell Automation, Schneider Electric, Siemens, TTTech, Wago en Yokogawa - op een podium met allemaal dezelfde boodschap: er gaat een streep door proprietary protocollen. OPC UA TSN, dat wordt de nieuwe communicatiestandaard voor de industrie. Deze standaard brengt open determinisme naar m2m-communicatie én naar het veldniveau.

Oliver Kleineberg, Global CTO Core Networking bij Belden, marktleider binnen de signaaloverdrachtsector, is behoorlijk enthousiast. Niet geheel toevallig: Belden blijkt prima voorgesorteerd voor dit nieuwe tijdgevoelige tijdperk. Hij vindt dat er geschiedenis is geschreven. Kleineberg is ervan overtuigd dat we ooit zullen terugkijken naar de SPS IPC Drives editie 2018 als die waar het allemaal veranderde. “Natuurlijk zijn er ook uitdagingen”, geeft hij toe. “Maar die worden opgelost. Dat is slechts een kwestie van tijd.”

Hybride overbruggingsproducten
Wat zijn die uitdagingen dan? Kleineberg: “Voor wat betreft TSN is al het grondwerk gedaan en ligt er sinds begin 2017 een volledige standaard waarmee producten ontwikkeld kunnen worden. Voor OPC UA ligt dat net even anders - daar moeten voor diverse sectoren nog wat companion standaarden worden uitgewerkt - maar ook dat is een kwestie van tijd. Nee, de echte uitdaging zit hem in beide gevallen vooral in het plug & play maken van de diverse netwerkonderdelen. Gelukkig hebben we hierin inmiddels al flinke stappen gezet.”

Plug & play
Belden zelf heeft weinig last van het moeten onderhouden van hybride standaarden. Zij praten als onafhankelijk communicatiespecialist met alles en iedereen. Hierdoor konden zij zich al jaren geleden toeleggen op de ontwikkeling van open deterministische switches en configuratietools voor TSN. Sterker nog, in verschillende producten van collega shapers is het branded Belden technologie die het TSN-deel verzorgt. En door dat hierboven uitgesproken commitment van de grootste automatiseerders ter wereld zag Kleineberg zijn marktpotentieel van de ene op de andere dag vertienvoudigen. Geen wonder dat hij vrolijk gestemd was.

Gesynchroniseerde remote revolutie
Kleineberg legt uit dat het inpassen van de end-devices in het TSN-netwerk volledig automatisch verloopt. “De eindgebruiker moet eenmalig de netwerkvereisten van de controllers configureren en deze aan de TSN-switch doorgeven. Dat kan ook vanuit de applicatielaag, bijvoorbeeld via een designtool van de fabrikant. De rest gaat vanzelf.”

Mede dankzij plug & play gebruikersgemak verwacht Kleineberg een flinke impuls voor gesynchroniseerde remote toepassingen. Dat kan een chirurg zijn die op afstand een operatie uitvoert met een robot met realtime haptische feedback. Of een remote AR- of VR-applicatie waarbij mensen in realtime samenwerken.”

Het hele artikel kun je hier lezen.

Dit artikel op uw website?

Wilt u dit artikel overnemen op uw eigen website of blog, dan is dit toegestaan mits u:

  • ons hiervan op de hoogte stelt;
  • onderaan het artikel een link opneemt naar deze pagina;
  • het artikel integraal overneemt, inclusief de hyperlinks in de tekst.