• info@vse.nl
  • Opaalstraat 10, 2872 ZR Schoonhoven
 Voor u bezocht: PPA in Nijkerk

Voor u bezocht: PPA in Nijkerk

Wij bezoeken ook nog wel eens wat, zo links en rechts. En als dat boeiend is, dan laten we je daarin delen. Het FHI organiseert het hele jaar door van allerlei evenementen voor de industrie. Op 8 februari was het de beurt aan het PPA-evenement. Productie en ProcesAutomatisering werd in Hart van Holland in Nijkerk georganiseerd en stond bol, letterlijk bol van de Industrie 4.0 onderwerpen.

Er was een kleine beursvloer met diverse exposanten van allerhande slimme systemen, van sensoren tot business intelligence software. Daarnaast werd er een boeiend lezingprogramma georganiseerd, waar de bezoekers in grotere getalen op af kwamen dan voorzien. De organisatie moest direct bij de opening al extra stoelen aandragen. Het onderwerp Smart Industry, zoals we dat in Nederland ook wel noemen, staat op de agenda. Zoveel was deze dag wel duidelijk.

Wat was het lastig kiezen deze dag! De openingssessie van Johan Stockmann – director industry 4.0 – van Akzo Nobel verraste door zijn nuchtere no-nonsense insteek. Van data naar daden, meten is weten en slim conclusies trekken, waren zijn vertrekpunten. Hij vertelt hoe het Akzo Nobel lukte een elektrolysefabriek flexibel te laten produceren. Met een verbruik van 160 MW maakt de energieprijs nogal een verschil voor de resultaten. Hij maakte het even inzichtelijk door te benoemen dat dit net zoveel is als alle huishoudens in Rotterdam samen verbruiken. De fabriek wist tonnen besparing per maand te realiseren, puur door de productie te flexibiliseren en dan te produceren als de energieprijs het laagst is. Dat kan alleen door diverse technologieën te gebruiken, die steeds beter beschikbaar zijn, tegen veel lagere kosten. Hij sloot zijn presentatie af met een simpele constatering: Het is een heel ander verhaal of je een oude of een nieuwe fabriek ‘4.0’ wilt maken. “Soms moet je het gewoon niet willen,” was zijn conclusie.

Een ander onderwerp dat onze aandacht trok, was het onderwerp Blockchain. Zo langzamerhand buzzt dit woord overal rond, en onze nieuwsgierigheid was gewekt. Tenminste, als het dan gaat over blockchain voor de industrie. Deze presentatie werd verzorgd door Bas Roos van Weconomics. Hij behandelde het onderwerp zodanig dat zelfs deze leek er iets wijzer van is geworden. De blockchain is een concept waarmee je zonder tussenpersoon betrouwbaar overeenkomsten kunt sluiten. Eigenlijk zorgt blockchain ervoor dat digitale handelstransacties op een gecentraliseerde en betrouwbare manier kunnen worden uitgevoerd. Blockchain is in dat geval een – door alle stakeholders gedeeld – grootboek van onderlinge transacties. Wie is eigenaar van wat en wanneer. Hiermee kan zelfs de overdracht van eigenaarschap worden geregeld, waarbij ook het eigenaarschap weer gedeeld kan zijn. Rommelen met deze database is niet mogelijk, want hij staat niet op één centrale plek, maar op de computers van alle gebruikers, waar een wijziging tegelijkertijd wordt verwerkt. Iedere wijziging moet door het netwerk worden goedgekeurd. We komen later in onze serie Vraag het VSE nog op dit onderwerp terug.

Na deze twee plenaire sessies en een pauze verdeelde het gezelschap zich over verschillende zalen. Daar werd het kiezen dus lastig, want je weet niet wat je mist. We kozen voor een presentatie door Koos Verloop van Innius over het onderwerp IoT-integratie, van installed base tot connected industry. Want nieuw opzetten is één ding, maar wat doe je als je je bestaande installaties connected wilt maken. Hoe voeg je intelligentie toe aan je machine en hoe zet je die machinedata in voor het verbeteren van de effectiviteit. Hoe kies je KPI’s, het toegankelijk maken van documentatie en instructies en het belang van samenwerking met alle partijen in de keten, waren aspecten van het proces die Verloop behandelde.

We zouden graag alle presentaties voor je behandelen, maar willen nog even die van Procentec benoemen, waarin de vraag ‘kantoorautomatisering, belangrijker dan fabriek?’ werd behandeld en die van ICT Mobile die de mogelijkheden van apps op mobiele apparaten voor de procesindustrie behandelde. Onderwerpen die duidelijk aandacht vragen.

Kort gezegd: Zowel in het kader van de technologische vernieuwingen als in de samenwerking met de keten gaat het om het maken van de juiste keuzes. VSE kan je daarbij helpen, en heeft hele nauwe samenwerking met de juiste strategische partners. Keertje praten?