Vraag het VSE: Augmented Reality

Augmented Reality
To augment: Verbeteren, versterken, aanvullen, verhogen, vermeerderen, bevorderen
Augmented Reality: Aangevulde of verbeterde werkelijkheid.
Bij augmented reality wordt er iets aan de werkelijkheid toegevoegd. Je kunt hiervoor je mobiele telefoon of een tablet gebruiken, maar ook een speciale bril, zogenaamde smart glasses.

Deze techniek wordt al sinds de jaren negentig gebruikt voor gevechtsvliegtuigen. Via een speciaal display kijkt de piloot uit zijn cockpitraam én ziet tegelijkertijd belangrijke informatie. Inmiddels wordt deze techniek ook toegepast in auto’s, de zogenaamde heads up displays. Het voorbeeld dat de meeste mensen misschien nog wel hebben gezien hiervan is de dino-actie van Albert Heijn. Met je smartphone kon je dino’s op de verzamelplaatjes tot leven brengen. Maar Pokemon Go is misschien nog wel het meest bekend voorbeeld.

De toepassing die het meeste wordt gebruikt is dat er met behulp van augmented reality een extra informatielaag wordt toegevoegd aan de realiteit. Layer was bijvoorbeeld een pionier, je kon zo zien wat voor nuttige plaatsen, zoals restaurants en cafés, er in je directe omgeving zijn.

Een andere toepassing is intelligentie toevoegen aan gereedschappen, productielijnen en operators. De operator krijgt via augmented reality toegang tot alle relevantie machinedata. Een operator die een bril met augmented reality draagt, krijgt via die bril zijn instructies. Die kan de operator bovendien virtueel afvinken en zo worden alle cruciale punten gegarandeerd behandeld. Er worden minder fouten gemaakt en de operator beleeft meer plezier aan het werk. Augmented reality geeft als het ware een 3D-handleiding die zo visueel mogelijk is, want beelden zeggen meer dan woorden. Hierdoor speelt een taalbarrière ook veel minder.

Daarnaast kan augmented reality helpen bij het oplossen van storingen. Waar die zich ter wereld ook bevindt. Er hoeft niet langer een monteur direct naar de locatie af te reizen, maar die kan meekijken, als het ware door de ogen van de operator, en de operator instructies geven om de storing op te lossen. Zo wordt stilstand tot het minimale gereduceerd.

Een takenlijst kan ook worden vertaald naar 3D-beelden. Daarmee krijgt de operator veel meer inzicht in wat er gebeurt en worden fouten voorkomen. Hoogstaande technologische productielijnen kunnen laagdrempelig bediend worden.
Voor de toekomst is te voorzien dat augmented reality wordt verwerkt in zogenaamde wearables zoals oordopjes en contactlezen. Het blijft de bedoeling dat er op een niet-storende manier extra’s aan de werkelijkheid worden toegevoegd.

Lees ook: A managers guide to augmented reality

Of kijk hier een video