Voor u gelezen: Banen van de toekomst

IT-consultant Cognizant maakte voor de tweede keer een lijst met 21 toekomstberoepen. Wat voor werk doen we over 5 tot 10 jaar? (Verre) toekomstmuziek of niet? Rik Winkel doet de toekomst in het Financieele Dagblad uit de doeken.

Ach, toekomstvoorspellingen. Het menselijk brein is nauwelijks in staat het verleden en het heden te begrijpen, maar dat is wel het enige houvast waarmee we ons een beeld kunnen vormen van wat ons nog te wachten staat. Een van de 21 toekomstberoepen is adviseur gestapelde landbouw. Een duidelijk voorbeeld van een voorspelling die gebaseerd is op wat we nu al om ons heen zien.

Back to the future?
De jongste poging van Cognizant om te schetsen met welke banen we over vijf tot tien jaar ons dagelijks brood zullen verdienen, is een update van een eerder onderzoek dat dezelfde organisatie in 2017 deed. Men wijst er overigens trots op dat 4 van de 21 banen uit het rapport uit 2017 al zijn opgepikt door bedrijven. Nu zijn er opnieuw 21 banen bedacht die volgens de consultant 'futurisme en plausibiliteit' met elkaar verbinden. Ga er maar aan staan. Ter verduidelijking: het gaat om ‘maatschappelijk relevante werkzaamheden, die - en dat is essentieel in dit tijdperk van kunstmatige intelligentie en robotisering - 'mensen zullen moeten blijven verrichten.' Werd het eerste rapport nog beheerst door de drie redelijk belegen C's (coaching, caring en connecting), in het nieuwe onderzoek staan integriteit, veiligheid en dromen centraal.

Fake news?
Het rapport geeft geen juichend beeld van de huidige tijd en de nabije toekomst: 'Onmiskenbaar sombere, om niet te zeggen pikdonkere tijden.' Donald Trump, Harvey Weinstein en #Metoo en de golf van internationale cyberaanvallen hebben bij de onderzoekers duidelijk door het achterhoofd gespookt, toen ze hun gedachten lieten gaan over de arbeidsmarkt over tien jaar. Banen als slimme-woningontwerper, vliegende auto-ontwikkelaar en adviseur gestapelde landbouw zouden volgens het rapport symbool staan voor ‘onze wens om te blijven geloven in de positieve kracht van door technologie gedreven vooruitgang.’

Klinkende titels
Cognizant heeft de 21 'banen van de toekomst' wederom van klinkende titels voorzien. Het bedrijf zet de banen af op twee assen: technologische intensiteit en tijdsverloop. Het dichtste bij is, in beide opzichten, de 'rehabilitatie-begeleider voor jonge cybercriminelen' die ontspoorde whizzkids moet leren hun talenten op ethisch meer verantwoorde wijze te ontplooien. Aan de andere kant van het spectrum, vinden we de 'haptische interface-ontwerper.’ Die moet bedenken welke 'draagbare en tastbare platforms' zich het beste lenen om een product of merk aan de man te brengen, 'zodat alledaagse producten en ervaringen veranderen in een rijke contextuele reis voor de klant.' Hightech colporteurs?

Hier zie je een video met hun nieuwe inzichten over dit onderwerp.

Lees het hele artikel op Banen-van-de-toekomst.pdf (84 downloads)

 

 

Dit artikel op uw website?

Wilt u dit artikel overnemen op uw eigen website of blog, dan is dit toegestaan mits u:

  • ons hiervan op de hoogte stelt;
  • onderaan het artikel een link opneemt naar deze pagina;
  • het artikel integraal overneemt, inclusief de hyperlinks in de tekst.