Voor u gelezen: Contactloos bewegen met SupraMotion

Zo links en rechts zie je soms ongelofelijk innovatieve technologieoplossingen voorbij komen. En zoals je weet, houden wij dat soort innovaties graag in de gaten. Eentje waar veel voordelen van te verwachten zijn is de op de supergeleiding gebaseerde SupraMotion van Festo.

SupraMotion geeft allerlei verschillende potentieel nieuwe toepassingen. SupraJunction biedt contactloos transport van objecten, zelfs tussen verschillende afgesloten ruimtes en door sluizen. Met behulp van magnetische rails en supergeleiders worden systeemoverschrijdende horizontale verplaatsingen over lange procesketens mogelijk.

Bij de SupraGripper zweven twee grijperelementen vrij boven twee sikkelvormige platen. Een configuratie waarmee picken en placen vanachter scheidingswanden en afgesloten ruimtes mogelijk wordt. Een praktische oplossing voor cleanroomtoepassingen en toepassingen in vacuüm-, gas- of vloeistofgevulde ruimtes.
SupraTube beidt contactloze rotatie binnen een vloeistofgevulde verticale glazen buis, met behulp cryostaten en supergeleiders. Deze technologie opent een geheel nieuw spectrum van mogelijkheden voor bijvoorbeeld contactloze aandrijvingen.

Cleanroom
Doordat werkruimten en apparatuur van elkaar te scheiden zijn, opent deze technologie volledig nieuwe perspectieven voor beweging. De allereerste gedachten gaan, vanwege juist die scheiding, uit naar laboratoriumanalyses en cleanroom-productie. Vanuit de voedsel - en de farmaceutische industrie is er een groeiende vraag naar productie-omgevingen zonder besmettingsbronnen en verstoringen. Dit is al uitvoerbaar, maar alleen nog maar tegen stevige kosten.

Risico op besmetting
Het grootste probleem bij elke cleanroom is de apparatuur die van buitenaf binnengebracht moet worden. Het contactoppervlak van dergelijke apparatuur heeft - slecht bereikbare en dus reinigbare - kiertjes. Daardoor is er altijd het risico van besmetting van de werkruimte. Festo ontwikkelde een relatief eenvoudige oplossing voor dit probleem: levitatie gebaseerd op magnetische velden, afkomstig uit de supergeleidertechnologie. Hierdoor is het mogelijk om toepassingen te ontwikkelen waarbij objecten zonder enige vorm van contact kunnen worden gehanteerd, zelfs dwars door muren heen. Met andere woorden: scheiding van werkruimte en apparatuur.

Betrouwbaar
Supergeleidende materialen zorgen voor een magnetische koppeling, waardoor in iedere richting een luchtspleet ontstaat. Daar is weinig energie voor nodig, geen besturingsinspanning en zelfs geen computerondersteuning. De technologie is volgens de leverancier zeer betrouwbaar, zelfs in geval van een - minuten durende - stroomstoring.

Het demonstratiemodel van deze technologie, de SupraSensor, laat zien hoe een contactloze weegschaal werkt en hoe deze in de toekomst kan worden ingezet, bijvoorbeeld in veiligheidskasten voor biologische of chemische analyses. Verschillende fysieke eenheden, zoals gewicht, dichtheid, viscositeit en temperatuur kunnen worden gemeten, gebruikmakend van een op kracht gebaseerd meetprincipe.

Over het inpassen van dit soort technologieën in jouw proces kun je VSE inschakelen. Zodra de techniek wordt vrijgegeven, zitten wij er met onze neus bovenop.

Zie video’s en meer informatie op www.Festo.com/supramotion

En hier vind je een coole video.

 

Dit artikel op uw website?

Wilt u dit artikel overnemen op uw eigen website of blog, dan is dit toegestaan mits u:

  • ons hiervan op de hoogte stelt;
  • onderaan het artikel een link opneemt naar deze pagina;
  • het artikel integraal overneemt, inclusief de hyperlinks in de tekst.