• info@vse.nl
  • Opaalstraat 10, 2872 ZR Schoonhoven
 Vraag het VSE: Digital twins

Vraag het VSE: Digital twins

Digital: Digitale
Twins: Tweelingen
Digital Twins: Digitale tweelingen

De Helmondse voetbaltweeling René en Willy van de Kerkhof heeft weer eens een carnavalssingle opgenomen. Deze keer heeft de geluidsdrager de geniale titel ‘Ik ben Willy en gij René.’ Verzin het maar. Los van het feit dat de opname, het mixen en masteren en de audionabewerking digitaal zijn uitgevoerd, heeft het bovenstaande niets met digital twins te maken.

De term digital twin kreeg in 2016 bekendheid. Toen schonk onderzoeksbureau Gartner er aandacht aan in de top 10 technologietrends voor 2017. En verleden jaar noemde hetzelfde bureau digital twins de toptrend voor 2018. De voorspelling is dat binnen drie tot vijf jaar miljarden objecten een digitaal tweelingfamilielid hebben.

Een digital twin is simpel gezegd een virtuele versie van een bestaand fysiek object of systeem. Een bedrijf dat zich specialiseert in geo-ict en ruimtelijke informatievoorziening, bijvoorbeeld, maakt voor de visualisatie van stadsontwikkeling steeds vaker gebruik van digital twins. In dit geval zijn dat 3D-kopieën van een stadsdeel of wijk, waarin het effect van toekomstplannen zichtbaar wordt gemaakt. Om de jeugd meer te betrekken bij stadsontwikkeling en verduurzaming is zelfs Ecocraft, een variant op Minecraft, gelanceerd. Nota bene: de VN heeft Ecocraft opgenomen in zijn onderwijsprogramma voor duurzaamheid.

Maar nu over digital twins in de industrie. Daar zijn de toepassingen legio in sectoren als productie, besturing, energie, transport en bouw. Ingewikkelde objecten zoals vliegtuigmotoren, treinen, boorplatforms en turbines kunnen digitaal ontworpen en getest worden voordat ze daadwerkelijk in het echt worden geproduceerd. Deze digitale twins kunnen ook helpen met onderhoud, zodat technici een oplossing op de virtuele versie kunnen uitproberen, voordat die wordt losgelaten op de fysieke wederhelft.

En wat te denken van digital twins in de IoT? Het is natuurlijk hartstikke handig om een digitale equivalent van een apparaat te hebben, zeker met de complexiteit van IoT-apparaten. Met de explosieve groei van IoT-sensoren kunnen digital twins ook worden toegepast bij kleinere en minder complexe objecten, om bijvoorbeeld de verschillende resultaten van variabele gegevens te testen. Zie dit laatste als simulatie-scenario’s – nu nog vaak te zien in de sciencefiction, waarbij in een digitale omgeving wordt bekeken hoe een gebeurtenis in de realiteit uit gaat pakken.

Digital twins? VSE denkt met u mee!