• info@vse.nl
  • Opaalstraat 10, 2872 ZR Schoonhoven
 Voor u gelezen: Lopend energie opwekken

Voor u gelezen: Lopend energie opwekken

Stel je eens voor: een stad waar door middel van de voetstappen van wandelaars energie wordt opgewekt. Voor bijvoorbeeld winkelcentra wordt daaraan al flink gewerkt. Het duurt dus niet lang meer of zo’n ‘smart city’ is er.

We lazen hierover een artikel en gingen nog wat extra op onderzoek uit. Door Xudong Wang, die als wetenschapper is verbonden aan de Universiteit van Wisconsin-Madison is nu een manier gevonden om deze techniek in woningen toe te passen. En voor een prijs die vergelijkbaar is met gewone vloerbedekking.

In het geval van de winkelcentra wordt gebruik gemaakt van elektromagnetische inductie voor het opwekken van elektriciteit. In de toepassing voor woningen wordt een nieuw ontwikkeld materiaal gebruikt dat is gebaseerd op het zogenaamde tribo-elektrisch effect. Dat effect creëert een lading die we ook wel kennen als statische elektriciteit, die – zoals bekend – ontstaat door de wrijving tussen twee slecht- of niet-geleidende materialen. Om deze elektriciteit te ‘verzamelen’ is het principe al onderzocht in bijvoorbeeld gebruik voor kleding en touchscreens.

Het zogenaamde ‘oogsten’ van energie kan gebeuren bij menselijke activiteiten. Een van de mogelijkheden om te oogsten, is om iets op personen aan te brengen, zodat er elektriciteit kan worden verzameld. Een alternatief om iets te gebruiken dat constant met mensen in verbinding staat. En wat is er dan logischer dan de vloer?

Er werden eerder al testen gedaan met energie die ontstaat door de beweging van autobanden. Bij dat onderzoek werd elektriciteit opgewekt door cellulose-nanovezels. Deze vezels zijn minder dan een millimeter dik en ze bevonden zich bij het onderzoek in een houten vloer. Sommige van deze vezels waren chemisch behandeld, waardoor ze een elektrische lading produceerden. Door de trillingen, die het gevolg zijn van voetstappen, komen die behandelde vezels in contact met de onbehandelde nanovezels. Deze elektrische lading kan worden gebruikt voor bijvoorbeeld verlichting, het opladen van batterijen of voor huishoudelijke apparatuur.

Deze nanovezels zijn betrekkelijk goedkoop. En omdat ze zijn opgenomen in de houtpulp van gewone vloeren liggen de kosten niet veel hoger dan die van gewone houten vloeren. De technologie zou, volgens het verhaal, ook beter recyclebaar en schaalbaar zijn dan vergelijkbare oplossingen. Bovendien ziet het ernaar uit dat het net zo duurzaam of duurzamer is dan de vloer zelf. Zie verder:  https://www.processingprofs.nl/nieuws/lopend-energie-opwekken

En ook dichter bij huis zijn ontwikkelingen op dit gebied te melden! In samenwerking met de Universiteit Delft en Eindhoven heeft een Rotterdams bedrijf een dansvloer gemaakt die gebruik maakt van de energie van het dansen zelf. Dat dansen ook nog nuttig kan zijn… http://www.energy-floors.com/technology/