Vraag het VSE: Wireless Communication

Wireless: Draadloos
Communication: Communicatie
Wireless communication: Draadloze communicatie.

Dus niet op deze manier. Toen deze telefoon gemeengoed was, hadden we nog bijna geen mobieltjes, geen satellieten, geen wifi en geen afstandsbedieningen. Er waren wel afstandsbedieningen, maar daar zat een kabel aan. En zelf de eerste autotelefoons zaten vast aan/in de auto.

Basisbehoefte
Draadloze communicatie kan volgens de Nota Frequentiebeleid, die de toenmalige minister Henk Kamp in 2016 naar de Tweede Kamer stuurde, ‘worden getypeerd als basisbehoefte voor consumenten, bedrijven en overheden.’ Hier gaan we ons in eerste instantie bezighouden met de wireless communication in de industrie. Wat communiceren we daar draadloos en hoe gebeurt dat?

Om te beginnen: industriële draadloze systemen spelen een grote rol in de IIoT en/of Industrie 4.0. Daar wordt immers alles met elkaar verbonden en dat levert enorm veel data op. Omdat niet overal kabels (kunnen) liggen, moet er dus een hoop van die informatie draadloos worden verstuurd. Draadloze communicatie dus. Ook handig voor het op afstand bedienen van machines, transport- en opslagsystemen.

In de procestechniek en infrastructuur kunnen draadloze systemen bijvoorbeeld ook data van verafgelegen, moeilijk bereikbare stations en veldapparaten verzamelen en opslaan.

Hoe doen we dat draadloos?
Nu dreigt het een gecompliceerd technisch verhaal te worden, en daar is deze rubriek niet voor bedoeld. Er zijn behoorlijk wat manieren waarop data en signalen worden overgedragen. We noemen er kort een paar: bluetooth, wifi, Trusted Wireless en WirelessHART. De verschillen, voor- en nadelen van de verschillende manieren van wireless communication leggen we elders nog wel eens uit.

En wat nog meer?
Andere toepassingen zijn er natuurlijk legio. Wat te denken van het oprukkende aantal drones? Maar het meest bekende voorbeeld is toch wel de mobiele telefoon. Die werd aanvankelijk alleen gebruikt om te telefoneren en te sms’en. Maar tegenwoordig…. handheld computer is momenteel de vlag die de lading beter dekt. Bellen, appen, internetten en spelletjes doen waar en wanneer je maar wilt. Dat laatste is niet helemaal waar: achter het stuur in de auto en op de fiets en tijdens het bedienen van machines is het gebruik van een mobieltje (veelal) verboden. En in bioscoop of theater maak je je ook niet echt populair als je luidkeels belt met de oppas of je schoonmoeder. Maar voor de rest best handig, zo’n telefoontje met bidirectionele - want twee kanten op - verbinding.  Nadeel: er gaat zoveel tijd in zitten…..