• info@vse.nl
  • Opaalstraat 10, 2872 ZR Schoonhoven
 VSE in gesprek met studenten Technische Informatica

VSE in gesprek met studenten Technische Informatica

Studenten Technische Informatica zijn goed voorbereid op een baan in de industriële automatisering en vinden dit werkgebied over het algemeen ook interessant. Bij VSE Industrial Automation kunnen ze via een (afstudeer)stage de mogelijkheden verkennen. Op 23 maart nam VSE deel aan de bedrijvendag van Hogeschool Rotterdam.

Technisch specialist Stefan Lekkerkerker blikt terug op een leuke en geslaagde dag waaraan zo’n 30 bedrijven hebben deelgenomen. “Het waren vooral ICT-bedrijven. Wij waren als OT- en industriegericht bedrijf een beetje de vreemde eend in de bijt. Toch vertelde een van de docenten dat wij precies door waar de studenten voor opgeleid worden. We hebben goede gesprekken met studenten gevoerd. Wel merken we dat deze studenten de weg naar een baan in de industriële automatisering vaak nog niet spontaan vinden. Daar willen we samen met de Hogeschool Rotterdam wat aan doen. Misschien kunnen wij op termijn wel een gastcollege verzorgen.”

Praktijkopdracht

De studenten Technische Informatica werken in hun tweede studiejaar aan projecten van bedrijven. Bijvoorbeeld het maken van een oplossing om ziekenhuispatiënten op te tillen of om couveusebaby’s te meten en wegen zonder dat ze uit de couveuse hoeven te worden gehaald. Stefan: “Ook wij hebben interessante vraagstukken, maar dan meer industrie-gerelateerd. We gaan kijken wat we daar richting de Hogeschool Rotterdam mee kunnen doen.”

Snijvlak OT en IT

De opleiding Technische Informatica sluit immers goed aan bij de huidige automatisering en digitalisering van de industrie, ook wel aangeduid met de term Industry 4.0. “De industrie heeft een ontzettende ontwikkeling doorgemaakt, waarbij we van de stoommachine naar elektromotoren zijn gegaan. Steeds meer machines zijn uitgerust met intelligente besturingstechniek. Ook gebruiken we tegenwoordig slimme tools om de werking en efficiënte van machines te analyseren en installaties op afstand te besturen. OT en IT komen steeds dichter bij elkaar. Technische Informatica bevindt zich precies op dit snijvlak. Studenten met deze opleiding die liever wat ‘grovere’ projecten doen dan kleine dingen te programmeren, passen dan ook uitstekend in de wereld van de industriële automatisering.”

Uitdagende stageopdrachten

Bij VSE hebben al twee studenten Technische Informatica van de Hogeschool Rotterdam stage gelopen. Een van hen, Gijs Kortlever, is na zijn stage in dienst gekomen. “Deze studenten hebben al veel kennis van programmeren en kunnen dus makkelijk meedraaien op onze afdeling software engineering. We hebben ieder jaar een aantal mooie (afstudeer)opdrachten. Zo bekijken we momenteel of we iets kunnen doen met de SIMIT simulatiesoftware van Siemens. Verder willen wij voortborduren op de eerste elektrische funderingsmachine van Woltman, waarvoor wij de besturing hebben gemaakt. Kunnen we daar gegevens uithalen over bijvoorbeeld de accustatus en het aantal draaiuren? Op dergelijke projecten kun je prima een student zetten, want ze staan niet onder tijdsdruk.”

Goede begeleiding

Stagiairs bij VSE worden begeleid door een collega van de afdeling waar ze werken. Bij Stefan kunnen ze terecht als ze ergens tegenaanlopen. “Wij zien wel eens dat stagairs enthousiast beginnen, maar na een paar weken in een dip belanden. Ze missen dan hun vrienden, hun vrijheid en beginnen de ‘9 tot 5’-werkdag een beetje als een sleur te ervaren. Zo’n kantelpunt is heel normaal voor een jongere die zijn eerste ervaring opdoet in het bedrijfsleven. En meestal is het ook snel weer voorbij. Want stagelopen heeft natuurlijk ook veel positieve kanten. Hoe mooi is het bijvoorbeeld als je om 17 uur naar huis gaat en helemaal klaar bent met je werk?”

Doe je een technische studie en ben je op zoek naar een leuke stageplek? Neem gerust contact met ons op.