• info@vse.nl
  • Opaalstraat 10, 2872 ZR Schoonhoven
 Woltman en de samenwerking: Verlengstuk van de opdrachtgever

Woltman en de samenwerking: Verlengstuk van de opdrachtgever

Sommige opdrachtgevers noemen de medewerkers van VSE het ‘verlengstuk van hun bedrijf’. Woltman is zo een opdrachtgever. Woltman levert funderingsmachines. Hei- boor- en drainagemachines met aanverwante apparatuur, altijd klantspecifiek. Ze schakelen met regelmaat VSE-medewerkers in om de besturing van hun machines te verzorgen of om service uit te voeren. Naar volle tevredenheid, zo lazen we al eerder. Maar wat betekent dat voor VSE? Wat komt erbij kijken om een opdrachtgever zo te ontzorgen? We vroegen het Roy van Rijswijk.

“Toen ik hier kwam werken was Woltman al een vaste opdrachtgever. Samen met een collega heb ik eerst alle ins en outs geleerd van wat er speelt bij dit bedrijf en daarna heb ik deze opdracht volledig overgenomen en ben ik de vaste contactpersoon.” Van Rijswijk schetst de rolverdeling tussen Woltman en VSE. “Woltman weet heel goed wat ze willen. Voor het starten van de engineeringsfase, is het ontwerp al voor 90 % uitgedacht waarbij we het vervolgens uitwerken en op papier zetten. Wij kijken dan of het ook gaat werken zoals gedacht.”

Onafhankelijk
“Ze waarderen ons echt als externe onafhankelijke partij en onze kennis en de ontwikkeling daarvan staat tot hun dienst, net als voor al onze opdrachtgevers natuurlijk. Door de band die we hebben opgebouwd, hebben we een behoorlijk autonome rol in de uitvoering. We denken actief en ook ongevraagd mee over verbetermogelijkheden. Die onafhankelijkheid, ook van ons richting onze leveranciers, daarin zit hem de kracht. We hebben voor Woltman inmiddels software ontwikkeld voor verschillende verwerkingseenheden, zodat we ook voor hen modulair kunnen werken en steeds weer verder doorontwikkelen.”

Klaarstaan
Van Rijswijk staat eigenlijk wel dag en nacht klaar voor Woltman. “Dat is de relatie die je met elkaar opbouwt. Als er iets is en ze bellen me, dan sta ik er.” Een recent project waar een mooie uitdaging in zat is de 90 DR boorstelling. We hebben daarvan zo goed als alle relaistechniek vervangen door een plc. Daarin hebben we bovendien flexibiliteit ingebouwd. Woltman bouwt namelijk al zijn machines klantspecifiek en wij hebben nu alle gangbare opties al in de basisuitvoering opgenomen. Dus kan iedere machine – ook later nog – voorzien worden van alle opties, de besturing is daarop al voorbereid.”

Modulair
Dat modulaire werken levert veel voordelen op, horen we. Van Rijswijk: “We bouwen alles in hapklare brokken in de tekeningen. We engineeren alle zaken die we tegenkomen en kunnen ze desgewenst eenvoudig toevoegen aan een besturing. Als een nieuwe optie vaker gaat voorkomen, dan wordt die toegevoegd aan het basisontwerp. Er is altijd één basisversie en het maakt niet uit op welke machine die gaat. Dat scheelt versiebeheer en is heel makkelijk te updaten en uit te wisselen. Zo zitten nu in alle besturingen de voorbereidingen voor camera’s, net als functies zoals een schraper, vetsmering en een luchtbehandelingssysteem voor de cabine. Het is veel eenvoudiger en goedkoper om zaken in de standaard op te nemen. Als een klant zich bedenkt, en toch een bepaalde optie wil, dan is dat heel eenvoudig te realiseren.”

Nieuwe functies
Nieuwe opties en functies worden ook samen uitgewerkt. “Laatst moest er een trilblok worden toegevoegd aan een machine. Dat was een compleet nieuwe optie. Dan komt technisch manager Gerard de Jong van Woltman bij mij en gaan we samen zitten om de gewenste functionaliteit door te nemen. Hij heeft zelf een goed idee over wat er nodig is en we kijken dan hoe we dat het slimste en efficiëntst kunnen doen. In dit geval hebben we de uitgangen naar hydraulische ventielen gestuurd, waarbij het niet uitmaakt wat er vervolgens aan die ventielen gekoppeld wordt. Daarvoor moesten de functies uitwisselbaar gemaakt worden. Dat vroeg om een extra stuk schakeltechniek zodat er gekozen kan worden tussen boren en trillen. Een nieuwe optie die we nu aan het ontwikkelen zijn, is drukken. Daarvoor ontwikkelen we een soortgelijke schakeltechniek.”

Pre-fab
In Schoonhoven wordt alles pre-fab voorbereid. Van Rijswijk: “Op deze manier hebben we bij Woltman in huis maar een korte installatietijd nodig. We moeten in een hele kleine ruimte een hele complexe besturing inbouwen. Dan is het dus wel prettig dat het voorwerk gedaan is.” Van Rijswijk is niet de enige VSE-medewerker die bij Woltman kind aan huis is. “Per opdracht en type werkzaamheden, kijken we wie er op dat moment het beste past bij de klus. En omdat er meerdere mensen zo goed de weg weten bij Woltman, kunnen we ook qua capaciteit heel makkelijk opschalen. Eind 2016 moesten er versneld, in een kort tijdbestek een paar grote opdrachten worden opgeleverd. Dan schakelen we een tandje bij.”

Op locatie
En ook voor een refurbishing op locatie gaan Woltman en VSE samen op. “Laatst hadden we een complete revisie van een machine in Singapore, in een havengebied. Dan moet je zorgen dat je het ontwerp zo bedenkt, dat de installatie voor het grootste deel voorbereid kan worden bij VSE, dit scheelt enorm in de installatietijd ter plaatse. Ter plaatse hebben we alles vervangen vanaf de bekabeling van de dieselmotor tot de schakelkasten en de bediening. Met een zeer tevreden klant als resultaat omdat we binnen de tijd de oplevering konden verzorgen. Die machine is nu op de laatste stand van de techniek gebracht en kan vervolgens weer jaren vooruit.”