Zo, de stage zit erop

Over hoe ze het vonden
Voor je het weet is het om. Die stageperiode. Als het zo voelt, is één ding zeker: ze hebben het goed gedaan. We zochten ze aan het eind van hun stage weer op. Om te horen hoe ze het ervaren hebben én natuurlijk wat ze van hun stageopdracht terecht hebben gebracht. Gijs en Marco.

Marco Groen deed zijn afstudeerstage voor de hbo-opleiding elektrotechniek aan de Hogeschool Rotterdam. Gijs doet ook de hbo-opleiding elektrotechniek, maar dan aan de Hogeschool Utrecht en deed zijn 2e jaar stage bij VSE.

Flessen
Marco had als opdracht een ombouwkit voor een flessenbedrukmachine te maken. Omdat de onderdelen in een van de huidige versies van de ‘bottle decorators’ niet meer leverbaar zijn, moet deze herontworpen worden. Marco Groen: “Het project is opgeknipt in een aantal onderdelen, waarbij het eerste onderdeel de focus van mijn onderzoek en dus ook van mijn scriptie was. Het eerste onderdeel bestond uit het herontwerpen met daarin een verbeterwens: bij de oude versie ontstond bij het opstarten en aftoeren geen heldere print maar liepen de kleuren over elkaar heen. De oorzaak daarvan was nog niet helemaal duidelijk. De bedoeling was dus ook om alles meetbaar te maken om te zien of de oplossing die ik voor ogen had, ook echter een beter resultaat zou geven.”

Vision
Gijs Vlooswijk had een hele andere opdracht, die uiteindelijk in twee delen uiteenviel. Ten eerste inventariseerde hij de mogelijkheden op het gebied van visionsystemen. Als tweede ontwierp hij een controlesysteem voor sleeves en bouwde een testopstelling. “Ik heb voor dat controlesysteem zelf de componenten geselecteerd en heel erg veel geleerd over vision en onderzoeksvaardigheden in een bedrijf. Het proces van vraag tot geïmplementeerde oplossing, in een bestaande besturing heb ik geheel doorlopen. Daarbij komt ook de communicatie tussen verschillende processen op de agenda.”

Voor de inventarisatie bracht Gijs de systemen maar liefst vier verschillende leveranciers in kaart. Daarbij vielen twee grote verschillen op. Er waren stand-alonesystemen en systemen die gekoppeld waren aan de contacten van de machine. Het andere verschil was dat sommige systemen zelf de intelligentie bevatten of die intelligentie in de controller hebben zitten. Een belangrijk punt bij alle systemen is de aanwezige verlichting. Die is van hele grote invloed op de keuzes die je maakt.

Net als in de praktijk
Marco vond zijn stageopdracht erg boeiend, “ik heb heel veel geleerd over hoe je in de praktijk een onderzoek uit moet voeren, maar ook over mezelf. Hij lacht erbij. Het grootste deel van de opdracht bestond uiteindelijk uit het verslagleggen en verifieerbaar maken van de resultaten. Ik had zelf verwacht dat er meer programmeren bij zou komen kijken, maar het onderzoek zelf en aantoonbaar maken van de oplossing was erg intensief. Hoewel ik volgens een gedetailleerde planning wilde werken, moest ik flexibel zijn, want ik was gedurende het project ook afhankelijk van anderen, zowel van de leverancier als binnen VSE zelf, die iets moesten uitvoeren voor ik weer verder kon. Dat is in de praktijk natuurlijk niet anders.”

Samenwerking
Gijs zag bij zijn onderzoek hoe veel leveranciers van verschillende systemen ook naar elkaar kijken als het gaat om ontwikkelingen. “Het is een erg specialistisch onderwerp en voor de oplossing die ik heb uitgewerkt was ook erg veel testwerk nodig. Dan is samenwerking met leveranciers erg belangrijk. Maar, het resultaat is er, er is nu een kennisbank met alle informatie.”

Ook Marco heeft zijn opdracht met succes afgerond. Niet alleen zijn verslag, maar ook de ombouwkit is opgeleverd. “Die ombouwkit is wel een eerste versie en moet nog verder worden vervolmaakt. Daarvoor moet er een gesprek met de klant komen, over het vervolg en wie wat in dat vervolg gaat verzorgen.” Marco is blij dat hij conform verwachting en planning heeft kunnen leveren. “Het is nu aan de bedrijven om het verder op te pakken.”

Goede sfeer
Hoe ze het ervaren hebben? Gijs geeft aan dat hij het erg naar zijn zin heeft gehad. “De sfeer hier sprak me wel aan en ook collega’s zijn erg behulpzaam geweest. Ze staan altijd klaar om vragen te beantwoorden. Het onderwerp waar ik me mee bezig hield, was ook voor VSE interessant, dus iedereen was ook erg benieuwd naar mijn bevindingen.”
Marco sluit zich daar volledig bij aan. “Ik heb het prima naar mijn zin gehad en ik had een uitdagend project. De begeleiding en ondersteuning die ik heb gekregen was heel goed. De sfeer is hier heel fijn en het is een bedrijf dat je de mogelijkheid geeft om door te groeien en waar je kansen krijgt. Ja, dat past wel bij mij. Ook Gijs ziet VSE wel als een goede kanshebber om na zijn studie bij aan de slag te willen. “Het is wel het type bedrijf dat bij mij past.”

Marco voegde de daad bij het woord en is inmiddels in dienst getreden bij VSE.