Zorg voor je team is de basis voor succes

Teamleider software Léon de Groot

Een groeiende organisatie moet ervoor zorgen dat ze grip houdt op de boel en de radertjes soepel blijven lopen. Dat geldt voor iedere organisatie, en dus ook voor VSE. Om de lijntjes kort te houden en tegelijk iedereen op het juiste moment de juiste aandacht te geven, is er een organisatielaag ingevoegd. De teamleiders. Léon is de nieuwste aanwinst. Tijd voor een kennismaking.

Hij loop inmiddels al een paar maanden rond en voelt zich al behoorlijk thuis. Zijn functie is teamleider software en zijn rol is als een soort verbindingsofficier, zo zegt hij zelf. “Ik sta voor het plezier in het werk, de kwaliteit van het opgeleverde en de veiligheid van alle betrokkenen. Het belangrijkste is inderdaad dat je iedereen op het juiste moment de juiste aandacht kunt geven. Dat je kunt schiften wat nodig is, en dat je altijd paraat bent voor vragen, zowel voor de klanten als voor de medewerkers intern. Als teamleider moet je ervoor zorgen dat het team goed in zijn vel zit en dat de mensen hun werk op een goede manier kunnen doen. Dus faciliteren en luisteren. Daar begint het allemaal mee.”

Gebruiksaanwijzing
Hij is teamleider van 16 man - ja, softwarevrouwen heeft VSE nog niet kunnen strikken - en voerde in de eerste periode na zijn aantreden vooral een-op-een-gesprekken. “Het is belangrijk om iedereen meteen een beetje beter te leren kennen en te proeven welke gebruiksaanwijzing iemand heeft. En zo kom je ook snel achter de sterke punten van een organisatie - en natuurlijk ook de verbeterpunten”, lacht hij. “Het was al snel duidelijk dat er hier een hele open structuur heerst waarin iedereen gelijk is en elkaar helpt. Dat is natuurlijk hartstikke mooi, maar het kan tegelijk ook een valkuil zijn. Daarom is het goed om de lijnen kort te houden en vanaf één centraal punt te schakelen. Daarom doen we iedere week een weekstart. Daarin kijken we naar de projecten, bespreken we de planning en vertellen we wat voor projecten er aan zitten te komen. Als iemand iets nodig heeft - of het nu materiaal is, of kennis - dan bespreken we dat met elkaar. Het teamgevoel is al heel sterk aanwezig, maar dankzij die weekstart wordt dat nog sterker.”

Smeerolie
Zijn eigen rol ziet hij als smeerolie van de organisatie. “In een structuur zoals die hier heerst is overleg en eigen verantwoordelijkheid heel belangrijk. Maar natuurlijk moet iemand knopen doorhakken. Iedere medewerker heeft zijn eigen specialisme en kracht en het team vult elkaar echt heel goed aan. Niet alleen qua kennis, maar ook qua persoonlijkheid. Het is echt een hele goede club mensen. En de aansturing daarvan moet je respecteren. Je kunt hier niet rond gaan lopen en bevelen uitdelen, dan ben je zo klaar. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de verschillende disciplines en volwaardig mee te kunnen praten over werkverdeling en slim organiseren. Dan moet je wel snappen dat een plc-programmeur en een motionprogrammeur twee hele verschillende specialismes hebben.” En dat snapt Léon. Na zijn studie elektrotechniek werkte hij onder andere als hoofd technische dienst, productmanager, teamleider en consultant in verschillende technische bedrijven.

Op naar de toekomst
“Ik had VSE al eens langs zien komen en was geïntrigeerd door de mooie projecten. Die zijn echt van zeer hoogstaand niveau en het is mooi om met elkaar de organisatie zo vorm te kunnen geven dat je groeit zonder steken te laten vallen. Op dit moment wordt een prachtig nieuw pand gebouwd, en kunnen we de mensen ook weer een ruimere werkplek bieden.” Grijnzend, “ze helpen elkaar dan wel graag, maar als het nog wat langer had geduurd hadden ze bijna bij elkaar op schoot moeten gaan zitten.”

Focus
Wat hij graag zou realiseren om de stroomlijn en werkdruk blijvend goed in de greep te kunnen houden? “Een aparte serviceafdeling. Daar zou ik zelf heel graag een lans voor breken. Dat je op ieder moment service kunt verlenen zonder in te breken op de planning en focus van mensen. Dat hoeft dan waarschijnlijk niet eens met meer mensen, want als je het slim organiseert en iedereen de juiste focus heeft, is de doorloop gewoon nóg sneller. Maar ook machineveiligheid als dienst zou ik wel eens willen onderzoeken. We gaan binnenkort maar eens even wat klanten aan de tand voelen, om te zien of ze daar blij van worden en hoe we dat het beste kunnen laten aansluiten op hun behoeftes. Want uiteindelijk doe je dat dan voor hen.”

Gezond enthousiasme, nieuwsgierigheid en organisatietalent. Volgens ons komt het wel goed.

Dit artikel op uw website?

Wilt u dit artikel overnemen op uw eigen website of blog, dan is dit toegestaan mits u:

  • ons hiervan op de hoogte stelt;
  • onderaan het artikel een link opneemt naar deze pagina;
  • het artikel integraal overneemt, inclusief de hyperlinks in de tekst.