• info@vse.nl
  • Opaalstraat 10, 2872 ZR Schoonhoven
 Als het maar beweegt – Floris pluist het uit

Als het maar beweegt – Floris pluist het uit

Floris van der Plas volgt de opleiding technische informatica aan de Hogeschool Rotterdam. Bij VSE vervult hij zijn derdejaarsstage en kreeg daarvoor een mooi project toebedeeld. Het herschrijven en verbeteren van een functie.

Er is een term voor dit soort mensen: whizzkids noemen we ze wel. Jullie schrijver heeft er thuis ook één, dus weet waar ze het over heeft. Van heel jong af aan al bezig met computers en elektronica. Niets heerlijker dan apparaten uit elkaar halen en weer in elkaar zetten. En de kick als het dan gewoon weer werkt! Op de middelbare school kreeg Floris voor het eerst te maken met software, maar de combinatie met de hardware, die maakt het pas leuk. Zoals we een VSE-collega al eerder hoorden opmerken: de software – of de code, zo je wilt – zorgt ervoor dat er ook echt iets beweegt. En dat is wat Floris eraan interesseert.

Combinatie
“Ja, die combinatie van hardware en software, die trok me uiteindelijk het meest. Ik loop nu al sinds de zomer stage bij VSE. Mijn stagebegeleider is Klaas en met hem werk ik ook samen. Ik heb ongelofelijk veel geleerd, want het is voor het eerst dat ik met plc’s heb gewerkt en ladderprogrammeren was ook nieuw voor me. De stageopdracht die ik kreeg was dus het herschrijven van de code die het uitwerpen van blikjes in een blikjesbedrukkingsmachine regelt. Supergaaf!”

“We zijn helemaal vanaf de basis begonnen. Helemaal uitpluizen hoe de bestaande software in elkaar zat en werkte en hoe die verbonden was met de hardware. De vraag was of dat op een handige en efficiënte manier gebeurde. We hebben gekeken naar de baseline, wat moet er verbeteren of wat moet er anders?”

Hij vertelt enthousiast over de ruimte die er was in de fase van de ideeëngeneratie. “Daarbij moesten we natuurlijk onderzoeken wat een valide vervanging was van het bestaande. Uiteindelijk zijn er een paar ideeën gecombineerd tot de uiteindelijk oplossing. Toen stond het idee, de code werkte en dan komt het precieze werk. Klaas en ik hebben samen de diagrammen gefinetuned. Alle graden, hoeken en snelheden in relatie tot elkaar superstrak gemaakt. Dat was echt heel mooi om te doen, maar ook om het resultaat te zien!”

Snel geregeld
Het was nog best bijzonder, stagelopen in deze tijd. “Het was bovendien mijn eerste stage ooit en ik was eigenlijk te laat begonnen met het zoeken naar een stage, dus de stageplaatsen via school waren al bezet. Mijn vader had een lijst met andere bedrijven gemaakt en daar stond VSE bij. Op de website kreeg ik al echt een hele overtuigende indruk en toen heb ik gelijk een mail gestuurd. Binnen een week had ik een gesprek met Stefan en was het geregeld. Heel snel en flexibel!”

De stage bij VSE bevalt hem heel goed. “Het is een heel leuk bedrijf en ook een coole opdracht. Ik mocht met Klaas mee naar de opdrachtgever Belvac en dan zie je de machines in het echt, het zijn allemaal hele gave machines. Ze waren in het echt veel groter dan ik had verwacht.”

En dan
Zijn plannen zijn al aardig uitgekristalliseerd. “De opleiding duurt nog een jaar en daarna kan ik me verder gaan specialiseren. Daar zijn verschillende mogelijkheden voor, maar ik wil gaan richting algoritmes en embedded systemen. Dat is wat ik leuk vind, dan zie je iets gaan bewegen!”

Ook zijn hobby’s bevinden zich redelijk op het gebied van bewegen en technologie. “Ik vlieg met drones en quadcopters, die laatste maak ik zelf”, vertelt hij. “En daarnaast, in normale tijden, hou ik erg van fotografie en reizen. Roadtrippen en bergbeklimmen, het liefst in gebieden waar weinig toeristen zijn. Afgelopen zomer heb ik nog een roadtrip gemaakt door Europa, samen met een groep vrienden. We konden niet overal heen waar we wilden, vanwege corona, maar we hebben wel een hele mooie vakantie gehad. En nu zijn mijn vriendin en ik net klaar met klussen in ons appartement, waar we zijn gaan samenwonen.” Hij heeft het prima naar zijn zin, zo te horen!