• info@vse.nl
  • Opaalstraat 10, 2872 ZR Schoonhoven
 Common sense

Common sense

Holiday Ice waardeert werkwijze
Een fabriek waar ijsjes gemaakt worden. Daar kom je niet elke dag. En daar staan dus ook productielijnen die je niet iedere dag tegenkomt. In Sint Nicolaasga zijn we op bezoek bij Holiday Ice. Een ijsjesmaker die zich onderscheidt door altijd weer op zoek te gaan naar vernieuwing. “Een aanzienlijk deel van de artikelen die we maken, is jonger dan 5 jaar,” vertelt Bart Hakbijl, Director Operations.

Holiday Ice bestaat al bijna negentig jaar. “Het bedrijf heeft ondanks zijn groei nog steeds het karakter van een familiebedrijf en we werken met een team hele enthousiaste mensen. Zo’n vijftien jaar geleden besloten wij de focus op specialisatie te leggen. We wilden een andere positie in de markt en zijn ons meer gaan richten op specials. Impulsijs. Een ijsje dat je uit de hand kunt eten, dus geen bakken of taarten, maar sticks, cups en cones met vullingen, korrels en omhullingen, in consumentenverpakking. We zijn een private label-fabrikant en leveren een heel breed assortiment wat in meer dan twintig landen, binnen en buiten Europa, wordt afgezet.”

Breed assortiment
Door dat brede assortiment en het private label-concept zijn de verpakkingsmachines en de afstelling daarvan, van groot belang. En daar heeft VSE zich mee mogen bemoeien. Hakbijl is eindverantwoordelijk voor de productie en technische dienst. “Als je weet dat we in drie ploegen vierhonderd verschillende artikelen maken, dan begrijp je dat we regelmatig ombouwen. Dan willen we bepaalde onderdelen van die productie zo geautomatiseerd mogelijk kunnen omstellen, en daar horen natuurlijk ook verpakkingsmachines bij.”

Flowpackers
“We hadden vier flowpackers die we wilden automatiseren. Via de onderhoudsleverancier kwamen we bij VSE terecht. Het is plezierig als je iemand aanbevolen krijgt. Als je er dan vervolgens ook nog een klik mee hebt, is de volgende stap gezet, maar het moet natuurlijk ook waargemaakt worden. En dat heeft VSE gedaan. Het is een bedrijf dat heel verantwoordelijk te werk gaat. Ze schatten de consequenties van veranderingen goed in en zijn heel zorgvuldig, zowel in de voorbereiding als in de nazorg. Dat is heel fijn.” Hakbijl waardeert het respect dat VSE aan de dag heeft gelegd voor onder andere de huisregels en het bedrijfsproces. “Ze verdiepen zich echt in ons bedrijf en geven heldere communicatie.”

In twee tot drie jaar tijd zijn meerdere flowpackers omgebouwd van een honderd procent mechanische aandrijving naar een volledige servo-aandrijving. Daarnaast zijn er van twee stuks de besturing overgenomen en geoptimaliseerd. “VSE heeft ons daarbij goed geholpen. Ze snappen wat er nodig is en denken ook strategisch mee, ook over procesverbeteringen. We hebben een goede dialoog met de contactpersonen die veel kennis van zaken hebben en een hele praktische instelling.”

Volgende stap
“De flowpackers zijn nu redelijk gestandaardiseerd. Als onze producten eenmaal in een consumentenverpakking zitten, zijn het ’gewone’ artikelen. Er blijft nog wel een slag te maken bij het omstellen van onze productiemachines, maar dat is het volgende project. We zijn nu bezig met een onderzoek om de productiemachines een upgrade van de besturing te geven. Ze werken nog met oude besturingen, relais en frequentieregelaars. In de loop van de jaren hebben die allerlei modificaties ondergaan waardoor de regelkringen inmiddels enigszins versnipperd zijn geraakt. We willen dat geheel opnieuw opbouwen, met de nieuwste stand van de techniek. Daarbij willen we gelijk diverse overzichtelijkheden inbrengen. Natuurlijk blijft er interactie met de operator, dus het is van belang dat we de medewerkers er goed bij betrekken. De techniek mag wel leidend zijn, maar moet wel heel goed worden afgestemd op de operators. We betrekken hen dan ook nauw bij de keuzes die we maken om ervoor te zorgen dat het resultaat zo gebruiksvriendelijk mogelijk is.”

“De eerste stap is samen het ontwerp bepalen. VSE en wij snappen elkaar en we hebben goede gesprekken. Het is gewoon een prettige club om mee te werken, ze komen hun afspraken na en zijn zorgvuldig in de operatie. Als we programmeren in een live-omgeving, zorgen ze ervoor dat de mogelijke consequenties goed in kaart zijn. Common sense, dat is ook precies wat ik zoek.”