• info@vse.nl
  • Opaalstraat 10, 2872 ZR Schoonhoven
 Voor u gelezen: Industriecoalitie stuurt brandbrief

Voor u gelezen: Industriecoalitie stuurt brandbrief

December jl. stond in deveiligheidsdeskundige.nl een artikel waarin werkgevers in de techniek zich grote zorgen maken over het tekort aan goed opgeleide technici. Het is een bekend feit dat er een groeiend gebrek is aan mensen die ‘met hun handjes werken.’ De Industriecoalitie, waarin Metaalunie, FME, UNETO-VNI en Bouwend Nederland samenwerken, vindt dat vernieuwing in het techniekonderwijs hard nodig is. De coalitie vraagt in een brief aan de Vaste Kamercommissie voor Onderwijs om concrete maatregelen.

Volgens het artikel zijn tot 2030 in de technologische industrie en de mkb-metaal zo’n 120.000 nieuwe werknemers nodig. En ook de bouw komt binnenkort tienduizenden mensen tekort. Doekle Terpstra, voorzitter van installatiekoepel UNETO-VNI: “Het kabinet heeft 100 miljoen uitgetrokken voor de technische opleidingen binnen het vmbo. Dat is een goed begin, maar we moeten wel garanties krijgen dat het geld daar ook echt terechtkomt.”

Te weinig techniekdocenten
Een extra hindernis voor de instroom van jonge technici is, dat er een dreigend tekort aan techniekdocenten is. De industriecoalitie vindt dat de overheid de bevoegdheidseisen zou moeten aanpassen. Daardoor zou onder meer de mogelijkheid ontstaan om professionals van bedrijven in te zetten in vmbo en mbo. Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland: “We hebben gelukkig opleidingsbedrijven en leerbedrijven met praktijkbegeleiders. Die zouden wat ons betreft, via een verkorte opleidingsroute, ook ingezet kunnen in het vmbo en mbo. Op die manier kan de kennis van de praktijk snel worden doorgegeven aan de volgende generatie.”

Er zijn dus professionals nodig die snel voor de klas kunnen staan. Maar dan moeten er wel genoeg scholen zijn waar les gegeven kan worden. In de afgelopen jaren hebben veel scholen die (bouw)technisch beroepsonderwijs aanboden, hun deuren gesloten. Maar we hebben vakmensen nodig, en dus ook scholen waar zij kunnen worden opgeleid.

Techniekpact
In de brief aan de Kamercommissie dringen de brancheorganisaties aan op een voortzetting van het Techniekpact, dat erop gericht is méér studenten voor techniek te laten kiezen. FME-voorzitter Ineke Dezentjé Hamming: “Het tekort aan technici houdt aan. Naast een hogere instroom in technische opleidingen is de ontwikkeling van medewerkers essentieel. Dat vraagt om een ruim onderwijsaanbod, toegesneden op de banen van nu en morgen.”

In de brief vragen de werkgevers daarom ook om techniekonderwijs dat beter aansluit op nieuwe materialen, technologieën en productieprocessen.
Bronnen: Uneto-VNI, Bouwend Nederland, FME en Metaalunie
Lees het hele artikel hier.