• info@vse.nl
  • Opaalstraat 10, 2872 ZR Schoonhoven
 De voordelen van softwarestandaardisatie

De voordelen van softwarestandaardisatie

Softwarestandaardisatie leidt tot tijds- en kostenbesparingen, inzicht en onderhoudsgemak. VSE wordt steeds vaker door klanten gevraagd hun software te standaardiseren.

Software engineer Klaas van der Waal was betrokken bij het opzetten van onze eigen VSE-softwarestandaard. Hierdoor hebben we efficiëntiestappen kunnen zetten. “Vroeger begonnen we voor elk project ‘from scratch’ te programmeren. Tegenwoordig gebruiken we standaard softwareblokken voor onder meer de aansturing van kleppen en motorstarters. We hebben binnen TIA Portal van Siemens al tientallen softwareblokken ontworpen. Onze bibliotheek groeit gestaag. Al onze software engineers werken met de blokken en kunnen deze verder aanvullen zodat ze optimaal inzetbaar zijn voor hun specifieke applicatie. Op die manier worden de blokken steeds functioneler. Het werken met standaard softwareblokken reduceert de tijd voor ontwikkeling en inbedrijfstelling aanzienlijk.”

Automatisch genereren

“Met een speciale tool kunnen we standaardblokken uit onze bibliotheek automatisch genereren en dus met één druk op de knop voor een project met 10 motoren automatisch 10 motor-softwareblokken aanmaken.  Ook dat levert veel tijdwinst op.”

Frisse start

Ook klanten van VSE ontdekken volop de voordelen van softwarestandaardisering. Voor een kippenslachterij hebben we ervoor gezorgd dat alle machines dezelfde software gebruiken. Dit zijn we nu ook aan het doen voor het Hoogheemraadschap Rijnland. “Als klanten moeten overstappen van verouderde naar nieuwe software adviseren we vaak meteen ook te standaardiseren. Met zo’n frisse start borg je uniformiteit in de hele organisatie. Het softwarelandschap wordt overzichtelijker en beter beheersbaar. Eén standaardsoftware is eenvoudiger te servicen en bovendien kun je nieuwe softwarefunctionaliteit met één druk op de knop in alle machines schieten.”