Maakindustrie moet circulariteit versnellen
Hoewel de circulariteit in de maakindustrie toeneemt, neemt het totale materiaalgebruik niet af. Dat blijkt uit een publicatie van ING. Om de circulariteit te versnellen, zijn strategische keuzes nodig en moeten concrete stappen worden gezet om de waarde van producten langer te behouden.
Een andere kijk op de ‘voordelen’ die een bedrijf zijn klanten biedt, kan de circulariteit volgens ING sterk vergroten. De dienstverlening rond producten, waaronder machines, moet meer centraal komen te staan. Van after-sales service, voorspellend onderhoud tot complete ontzorging.
Van product naar dienst
Via circulaire ontwerpstrategieën kunnen bijvoorbeeld machinebouwers en technologieleveranciers waardeverlies al in de ontwerpfase aanpakken en hun materiaal- en afvalstromen verkleinen. Door hun producten deels in eigendom te houden en de inzet ervan als een dienst te verkopen kunnen ze hun klanten ontzorgen en de producten efficiënter inzetten.
Preventief onderhoud
Het terugnemen van producten en deels hergebruiken van onderdelen kan het materiaalverbruik verkleinen. Ook kunnen maakbedrijven hun klanten trainen om meer duurzaam om te gaan met een machine of apparaat. Bijvoorbeeld door preventief onderhoud, wat de levensduur verlengt.
Door de focus te verschuiven van maximale productverkoop naar duurzame klantoplossingen en van productiegericht werken naar dienstverlenend werken kunnen maakbedrijven naast de circulariteit ook de omzet, klantrelaties en kasstroom verbeteren.
Versnellen door samenwerking
Een belemmering voor circulaire innovaties is het feit dat consumenten de prijs van producten vaak belangrijker vinden dan de duurzaamheid ervan. Meer circulair produceren lukt volgens ING alleen door samenwerking met partners. Denk aan toeleveranciers, afnemers en ondersteunende netwerkpartners, zoals recyclingbedrijven en financiers.
Een mooi voorbeeld van circulair ondernemen is Retourmatras. Dit bedrijf neemt gebruikte matrassen uiteen. De verschillende materialen worden vervolgens geschikt gemaakt voor hergebruik. In deze blog lees je meer over onze samenwerking met deze klant.
Het volledige ING-rapport over circulariteit in de maakindustrie kun je hier lezen.