• info@vse.nl
  • Opaalstraat 10, 2872 ZR Schoonhoven
 Gerben stelt zich voor – Sportief en leergierig

Gerben stelt zich voor – Sportief en leergierig

Zoals je weet, zetten we graag onze collega’s voor het voetlicht. Want eerlijk is eerlijk, als bedrijf ben je niets zonder je medewerkers. Alleen hebben ze er zelf niet altijd even veel zin in. Een interview geven aan onze schrijver, op de foto. Brrr… Laat mij maar lekker werken. Je ziet het ze denken.

Vandaag was het de beurt van Gerben van Schaik. Hij is buitendienstmonteur en het heeft er even om gehangen of hij was in het groen gaan werken. ‘In het groen’ als in: als hovenier. “Ik heb een tijdje bij mijn vader gewerkt, die is hovenier. Het was al van jongs af duidelijk dat de keuze voor een opleiding tussen ‘groen’ of ‘iets anders’ zou gaan. Bij de open dagen van de scholen kwam ik in aanraking met de technische opleidingen. Dat trok me gelijk, je hebt veel meer uitdaging en kunt er heel veel van leren. Ik heb in Gouda op het mbo-Rijnland de opleiding mechatronica gevolgd. Tussendoor heb ik veel stages gedaan en daarbij zag ik VSE al voorbij komen als bedrijf.” Tot een stage kwam het niet, maar na zijn opleiding kwam VSE in beeld. “Veel technische bedrijven lijken op elkaar. Het verschil zit hem in de sfeer en wat je er allemaal aan projecten kunt doen. Bij VSE zag dat er op de website heel leuk uit, dus toen ben ik op bezoek geweest voor een oriënterend gesprek met Robert Vonk. En daar kwam gelijk een aanbod uit.”

Stages
Tijdens zijn stage had hij al aan wat verschillende werkomgevingen kunnen proeven. Hij liep stage bij een bedrijf dat systemen voor vacuüminstallaties bouwde, bij een bedrijf dat houtbewerkingsmachines bouwde en bij de onderzeedienst van de marine. Zo kon hij precies kijken wat voor sfeer hem het beste past. “Bij mijn eindstage bij de marine heb ik het ontwerp, de realisatie en de nazorg van een project voor mijn rekening mogen nemen. Het ging om het ontwerpen van een houder voor harnassen met flessen ademlucht, voor het opbergen van de harnassen in de onderzeeboten. Dat vond ik erg leuk om te doen, maar verder ging het bij de marine vooral om het varen en het werken met een onderdeel van het technische systeem. Daar spelen andere vaardigheden de hoofdrol dan waar ik naar op zoek was.”

In het echt
Bij VSE ervaart hij dat dus wel heel anders. “De eerste dag kreeg ik in de ochtend mijn gereedschap en bedrijfskleding en mocht ik diezelfde middag al mee op een klus in de buitendienst,” lacht hij. “Niet alleen hoor, maar onder begeleiding van Dirk Jan werkte ik mee bij Retourmatras. Daar hebben we samen gezorgd voor de bekabeling en aansluiten van componenten. Een hele nieuwe fabriek, dat is wel heel leuk werken!” Hij is nogal praktisch ingesteld en vindt het leuk om gelijk dingen aan te kunnen pakken. “Een ander project waar ik – ook weer met Dirk-Jan – aan heb gewerkt, was bij Belvac. Ik had op de website al beelden van die machine gezien, maar dat is toch wel even anders dan in het echt. Dan zie je pas echt hoe groot het is en hoe het eruit ziet als je hem in werking ziet. Ik vond het echt heel leuk om daar aan te werken. Dat soort beelden op de site hebben ook mijn keuze mee helpen maken, en nu werkte ik daar gewoon aan! Heel gaaf! Ik hou van grote en mooie machines, daarom heb ik gekozen voor mechatronica. Het is een hele brede opleiding waar je alle kanten mee op kunt. En ik hou erg van de combinatie van mechanisch en elektrisch.”

Veel geleerd
Bij Ecolab mocht hij een poos meelopen met collega Chris. “Daar heb ik tien weken gewerkt, en dan kun je echt groeien in je werk. Dat vond ik een heel leerzaam project. We hebben daar aan de granuleerinstallatie gewerkt en Chris heeft me(t) ook heel veel geleerd op het gebied van professionalisering. Het is zeker in het begin fijn om wat langer op één project te zitten. Bij Concorp heb ik ook zes weken achter elkaar gewerkt, maar dat was al weer later. Daar heb ik de technische dienst van Concorp ondersteund.”

Hij is nog jong maar heeft in zijn tijd bij VSE al een enorme groei doorgemaakt en veel geleerd. De kennisuitwisseling binnen het bedrijf werpt ook hier zijn vruchten af. “Ik krijg steeds meer kennis en inzicht in hoe verbanden liggen en hoe iets moet werken. Het is echt heerlijk en heel motiverend om steeds meer te weten en te leren. Je werkt hier met vriendelijke collega’s die allemaal voor je klaar staan. We leren heel veel van elkaar en er heerst een leuke sfeer.”

Zo ver mogelijk
Als we vragen naar Gerben buiten VSE komt een hobby voorbij die we al eerder hoorden in het Schoonhovense. Dat blijkt op zich niet heel bijzonder, want het is in de regio een populaire sport: polsstokverspringen. “Vroeger sleutelde ik aan brommers en vandaag de dag vind ik het ook leuk om in en rond het huis van mijn ouders te klussen. Ik sport ook graag, wel twee of drie keer per week en dan van alles en nog wat. Polsstokverspringen, hardlopen, zwemmen, krachttraining.” Over dat polsstokverspringen willen we nu dan wel iets meer over weten, want die hoorden we ook al bij collega Teus. Beiden zijn ze lid van een vereniging en ‘springen’ ze in competitieverband. Hoe verder hoe beter. Hele families springen polsstok, zo vertelt Gerben. “Het wordt met de paplepel ingegoten. Zodra je een zwemdiploma hebt, dus vanaf een jaar of acht, dan ga je gewoon mee.”

Gerben springt bij de P.V. Polsbroekerdam, “of Polsstokkerdam, zo wordt het ook wel genoemd,” lacht Gerben. “Stokken zijn beschikbaar vanuit de vereniging, dus iedereen kan het doen, je hoeft geen dure investeringen te doen. Tja en ook iedereen krijgt wel eens een nat pak.”