Gilco heeft zijn draai gevonden – “Geen dag is hetzelfde, heerlijk!”

Het is al even geleden dat we een collega in beeld brachten. We vonden het er wel weer eens tijd voor en vroegen Gilco de Bree voor de camera. Gilco werkt sinds mei 2017 bij VSE en is dus van de nieuwere lichting. Waarom bij VSE? “Het is overal leuk, maar hier is het beter.”

Gilco deed een hbo-mechatronicaopleiding bij Avans. Hij kwam voor het eerst op het pad van VSE toen hij op zoekt was naar een afstudeerstage. Hij vond de website van VSE maar deed die afstudeerstage toch ergens anders. Maar, VSE bleef in beeld en na zijn opleiding kwam hij in dienst.

Het bevalt hem goed bij VSE. “Ik heb mijn draai snel gevonden. Bij VSE krijg ik leuke en gevarieerde projecten. Mijn eerste project was samen met Jelle om software te maken voor een aanvoer- en productielijn in de voedingsindustrie. Dat was een project van A tot Z, vanaf de vraag wat de klant nou eigenlijk precies wil, tot en met de oplevering. Het gehele proces werd geïnstalleerd en geoptimaliseerd zodat het proces snel én goed verloopt. Een ander project dat ik in het begin deed, ging vooral over een verpakkingslijn waarbij de nauwkeurigheid bij hele hoge snelheid gegarandeerd moest worden. Op een verpakking moest met een tolerantie van plus of min een millimeter een zegel worden geplakt, met een snelheid van 8 stuks per seconde. En dat in een hele transportinstallatie geïntegreerd. Daarbij draait op de machine een encoder en stuurt een virtuele master de snelheid van alle zeven assen.” Hij besluit best een beetje trots: “daarvan hebben we er nu in totaal al meer dan dertig gedaan!”

Collegialiteit
In het begin waren er dus vooral projecten die hij samen met collega’s oppakte. Maar langzaamaan kreeg hij ook eigen projecten. “Dat maakt het steeds leuker. Maar ook de sfeer onderling. Collega’s helpen elkaar, delen hun kennis en staan eigenlijk altijd klaar voor elkaar. Er heerst een open werksfeer, zowel technisch als organisatorisch. Je kunt elkaar zeggen wat je ergens van vindt, niemand die je daarop aan zal kijken. Sterker nog, dat wordt juist gewaardeerd. En door die goede sfeer hebben we ook echt hele leuke personeelsuitjes.” Ook niet onbelangrijk, vinden wij.

Nu zijn software-engineers regelmatig op locatie bij klanten aan het werk. Daardoor zien ze elkaar soms langere tijd niet. “Maar dat merk je niet aan de onderlinge collegialiteit. Tegelijk leer je van iedere klant heel veel en ben je bij die klant zelf ook onderdeel van het bedrijf. We worden wat dat betreft eigenlijk bij al onze klanten heel goed opgenomen. Dat is voor mij superfijn, want dit is mijn eerste baan en ik leer hier ongelofelijk veel van. En geen dag is hetzelfde, de ene dag ben ik aan het werk in een snoepfabriek en de andere dag zit ik in een projectvergadering.”

Brede basis
De opleidingsroute die Gilco volgde, maakt het ook al breed inzetbaar. “Ik deed eerst mbo en daarna hbo. Het mbo was vaktechnisch erg breed en op het hbo leerde ik heel erg goed projectmatig werken. We leerden om in multidisciplinaire teams te werken en dat is natuurlijk precies wat je in de praktijk moet doen. Ik denk dat ik daardoor best een voorsprong heb. Als ik een tekening krijg, waarvan ik de software op moet leveren, dan helpt die achtergrond al goed bij de contacten die je daarvoor nodig hebt. Want dat kan gaan van plc’s tot actuator tot aan scada en de communicatie met MES. Dus je kunt met iedereen te maken hebben.”

“Het contact met de klanten vind ik erg prettig. En daar groei ik hier ook echt in. Zo kun je ook steeds een beetje meer invloed op het project uitoefenen en heb je de zaken in eigen hand. Dat geeft echt veel voldoening.”

Deze jonge echtgenoot en vader zit zo te horen goed op zijn plek.