Glas detecteren case in KvK-publicatie over smart industry

Continu vernieuwingen doorvoeren om daardoor productielijnen of productieprocessen te kunnen optimaliseren. Het in complexe besturingen gespecialiseerde VSE heeft dat steeds scherp voor ogen.

Of het nu gaat om het verbeteren van de efficiëntie, verkorten van de omsteltijden of het exacter positioneren van producten tijdens het productieproces, al dan niet in combinatie met robots.

Innovatie zit in het hart van het bedrijf. Het behoort tot de 'core business', blijkt uit een interview met directeur Rob Brager in een publicatie van de Kamer van Koophandel over smart industry.

Go Smart Industry bevat tips, een stappenplan en praktische informatie over smart industry met interviews met ondernemers en flimpjes naar praktijkvoorbeelden van slimme processen en producten. Klik hier om de publicatie te lezen, het interview met Rob Brager staat op pagina 32.

MKB Innovatie Top 100
De besturing voor een energieneutrale brug, pick- en placerobotica, een hygiënisch ontworpen robot en een flesjesbedrukkingmachine die heel exact de kleurlagen van het etiket op elkaar print. Het zijn voorbeelden van innovaties waarmee VSE afgelopen jaren zichzelf in de kijker speelde. Het leverde het bedrijf zelfs een topnotering in de MKB Innovatie Top 100 op.

De laatste vinding is een slim systeem dat glas kan detecteren in alle soorten en maten.De robot die het glaswerk onder de juiste hoek en op de goede plaats op de lopende band zet, heeft met deze afwisseling geen moeite. 'De software die hem aanstuurt, is zo slim dat er altijd door wordt gewerkt, wat er ook verandert.' aldus Brager.

Glasdetectie
VSE Smart Industry Rob BragerVSE heeft het slimme systeem nog in ontwikkeling, maar het toekomstige vizier is nu al gericht op een zelflerende robot die dat werk gaat doen.

Glasdetectie is volgens Brager om twee redenen een logische stap voor VSE. 'Niemand doet het nog, dus kan deze technologische ontwikkeling ons verder op voorsprong zetten en het draagt bij aan het beoogde optimaliseren van productielijnen waardoor bedrijven efficiënter, sneller en makkelijker werken.'

Het door Brager geschetste beeld van een zelflerende robot die uiteenlopende vormen en maten flesjes vanuit een doos op een lopende band zet, is nu nog toekomstmuziek. 'Glasdetectie staat nog in de kinderschoenen', zegt hij in de KvK-publicatie. 'Een systeem dat glas kan ‘zien’ is een technische uitdaging onder meer vanwege de schittering en omdat glas doorschijnend is. En dan gaat het ook nog eens om verschillende vormen en maten flessen en de snelheid van de lopende band.'

Nauwkeurige bewegingen
De flesjes nauwkeurig op de lopende band plaatsen, past in de strategische koers van VSE om zich de komende jaren verder te ontwikkelen als bewegingsspecialist. Slim met snelheid omgaan; het op het juiste moment afremmen om op exact de goede positie te komen. Daar gaat het volgens Brager om. 'Neem het afsnijden van een strook marsepein', noemt hij als voorbeeld.

'Om dat goed te doen, moet de marsepein op de juiste plaats op de lopende band worden gelegd voor de volgende fase in het productieproces. Gebeurt dat niet op tijd, dan is het volgende bewerkingsstation nog niet zo ver en vliegt de marsepein er aan voorbij. Een ander voorbeeld is de revisie van de sleeptank van onderzoeksinstituut MARIN, waar we de besturing en aandrijving voor hebben gemaakt. De enorme sleepwagen met een gewicht van meer dan dertig ton, moet heel precies een beweging volgen voor wetenschappelijke metingen waarbij ook de meetweg wordt geoptimaliseerd.'

Data koppelen om slim te produceren
Omdat beweging zo veel preciezer worden uitgevoerd, wordt de inmiddels gedateerde mechanische besturing vervangen door servotechnieken, zegt Brager. 'Daardoor kunnen bedrijven in hun productie een aanzienlijke verbeterslag maken. Door het product bij een hogere snelheid exacter op de lopende band te positioneren, kan er efficiënter worden geproduceerd.'

Slim met data omgaan is daarbij volgens hem essentieel. 'Nu doen we dat al door op afstand data uit te lezen en op basis daarvan te voorspellen wanneer er onderhoud moet worden gedaan. In de toekomst worden de data van het hele proces daarbij betrokken, inclusief gegevens over grondstoffen en voorraden', verwacht Brager.

'Systemen tussen ketenpartijen worden via data aan elkaar gekoppeld die dan ook nog eens slimme voorspellingen doen: bijvoorbeeld een verkooppiek op zaterdag 17.00 uur als er barbecue-inkopen worden gedaan na een positieve weersverwachting. Door data slim te interpreteren, kan die toenemende vraag worden voorzien om daardoor tijdig op de veranderende marktvraag in te spelen.'

Dit artikel op uw website?

Wilt u dit artikel overnemen op uw eigen website of blog, dan is dit toegestaan mits u:

  • ons hiervan op de hoogte stelt;
  • onderaan het artikel een link opneemt naar deze pagina;
  • het artikel integraal overneemt, inclusief de hyperlinks in de tekst.