• info@vse.nl
  • Opaalstraat 10, 2872 ZR Schoonhoven
 Fledlight: Je bent jong en je wil wat

Fledlight: Je bent jong en je wil wat

Jong en ondernemend: twee studenten zetten samen de schouders onder Fledlight. Deze spin-off van VSE ontwikkelt duurzame verlichting voor bedrijven, openbare ruimten en opslaghallen.

Fledlight werd in 2008 opgericht door Ronald Elbers, directeur en eigenaar van VSE. De aandacht van Elbers lag de afgelopen jaren vooral bij VSE, maar met ondersteuning van Ruben Havet (19) en Lucas Koffeman (21) wil hij ook Fledlight een stap verder brengen.

Jong en ambitieus

Ruben studeert Entrepreneurship aan de Hogeschool Rotterdam. Hij was al bezig met een eigen bedrijfje (online in- en verkoop) toen hij op een verjaardagsfeestje Ronald Elbers ontmoette. Enkele dagen later namen ze via LinkedIn contact met elkaar op en sindsdien is een hechte samenwerking ontstaan. “Ik wil als jonge ondernemer op verschillende fronten het verschil maken”, vertelt Ruben over zichzelf. “Een van mijn doelen is het leveren van een waardevolle bijdrage aan de samenleving. Via Fledlight krijg ik een kans om deze ambitie waar te maken.”

Duurzaam en circulair

Fledlight ontwikkelt duurzame, functionele verlichting op basis van led-technologie. Ruben: “We verkopen geen lampen, maar leveren licht. Naast duurzaam zijn we circulair: alle losse onderdelen van onze lampen zijn vervangbaar.” In de technische ruimte van VSE hangen twee grote, roestvrijstalen Fledlight-bakken. Hoewel ze staan te popelen om het product snel uit te rollen in de markt, willen Ruben en Lucas niets overhaasten. Ruben: “We zijn in gesprek met potentiële klanten en producenten. De reacties zijn positief. We pakken het rustig aan omdat we naast Fledlight ook nog school hebben én we nog veel moeten leren.” Lucas: “Op het moment dat we er klaar voor zijn, laat Ronald ons wel los.”

Sterk team

Terwijl Ruben zich toelegt op de commerciële kant van het verhaal, houdt Lucas zich bezig met de technische aspecten: automatisering en het toepassen van nieuwe technologie in de armaturen. Lucas is mbo-student Technische Engineering in Gouda en loopt momenteel stage bij VSE. Naast zijn stageopdracht werkt hij aan Fledlight. “Ik heb om de dag contact met Ruben. We boeken vooruitgang. Ik ben ervan overtuigd dat dit echt wat kan worden.” Ruben: “We zijn allebei jong en ambitieus. Qua kennis en vaardigheden versterken we elkaar. Met een kracht als Ronald erachter vormen wij een goed team. We leren veel van Ronald. Hij regelt alle meetings en neemt ons overal mee naartoe.”

In de praktijk

Voor Ruben is Fledlight een prachtige kans om het Entrepreneurship dat hij op school leert toe te passen in de praktijk. “Gaaf om naast school nu al samen te kunnen zitten met gevestigde ondernemers! Ik doe op school mee aan een Start-Up Plus-traject, waardoor ik aan Fledlight kan werken.” Ook Lucas droomt al lang van een eigen bedrijf: “Ik heb het al een paar keer geprobeerd met medestudenten, maar die zijn helaas afgehaakt. Met Ruben klikt het goed. Ik wil na het mbo een hbo ICT in Utrecht gaan volgen en hoop dit te kunnen blijven combineren met Fledlight. Ik zie kansen om verschillende soorten duurzame verlichting op de markt te brengen. Niet alleen voor grote hallen, maar bijvoorbeeld ook feestverlichting.”

Gas geven

“Met name de laatste weken hebben we echt gas gegeven”, besluiten ze trots. “We willen echt wat van Fledlight maken. De kans die Ronald ons nu geeft hopen wij later aan andere jonge mensen te kunnen doorgeven. Heel fijn dat Ronald ons zo intensief begeleid op deze weg.” Ronald Elbers: “De jeugd heeft de toekomst zelf in handen. Als je iets doet, doe dan iets wat er toe doet.” Ruben en Lucas: “Dat gaan we zeker samen doen. Met Fledlight gaan we verantwoord de toekomst in!”