• info@vse.nl
  • Opaalstraat 10, 2872 ZR Schoonhoven
 Plantjes in de lift

Plantjes in de lift

Optimaal gebruik van de ruimte
VSE installeerde in opdracht van Codema een besturingskast voor een transportsysteem met een liftbed voor planten. Klaas van der Waal ging hem bij de eindklant in Portland in Amerika installeren. Hij vertelt ons over hoe blij de mensen daar waren met deze oplossing.

“Deze oplossing werd gekozen voor ruimtebesparing, maar ook om het werk voor de medewerkers lichter te maken. Het liftbed vervoert flinke bakken met een behoorlijk groot gewicht, dat ook nog eens flink toeneemt naarmate de groei vordert. Die bakken werden voorheen met de hand in en uit een cel geplaatst,” vertelt Klaas.

Zaadjes en stekjes
In een werkruimte worden potjes gevuld met zaadjes of stekjes van planten. Die potjes worden in bakken geladen die in een geconditioneerde cel worden geplaatst. In die cel worden de zaadjes of stekjes opgekweekt en als ze groot genoeg zijn, mogen ze de cel weer uit. In de cel zorgen verlichting en luchtconditionering voor de optimale groeiomstandigheden. “Die bakken werden voorheen allemaal met de hand in de cel gezet en konden toen alleen op grond worden geplaatst.”

In de nieuwe situatie rijdt het liftbed tussen twee stellingen door met behulp van een pulsteller en telplaten op de grond. Een bak met potjes wordt nu in een stelling in de cel geplaatst. Tussentijds wordt de bak van de stelling gehaald om te kijken hoe ver de plantjes zijn en wordt de bak vervolgens weer op een andere positie in de stelling geplaatst. Als de plantjes op de onderste laag staan, kan er voortdurend worden gezien hoe ver ze zijn.

Barcodes
Klaas legt uit hoe het werkt: “Het liftbed werkt met een opdrachtensysteem en oriënteert zich aan de hand van barcodes op de stelling. Het systeem houdt bij waar welke bak staat en de klant kan een laadlocatie en een loslocatie opgeven. Een sensor zorgt voor een extra controle of een positie ook echt vrij is, voordat er een bak in de stelling wordt geplaatst. Iedere positie wordt teruggekoppeld aan het systeem. Een afduwer met haken haalt een bak uit de stelling of schuift een bak vanaf het liftbed in de stelling.”
De besturingskast werd door VSE gebouwd en voorzien van een Omron plc CJ2M en V1000 regelaars om de motoren aan te sturen. Daarnaast zijn er safetyscanners van Sick gebruikt die zien of er mensen voor het liftbed lopen. Als dat het geval is, dan schakelt de aandrijving af. “Er is bij dit bedrijf erg veel aandacht voor de veiligheid, veel meer dan je over het algemeen bij eindgebruikers ziet. De medewerkers hadden heel goed oog voor mogelijk onveilige situaties, normaal gesproken moeten wij ze daar nog wel eens op wijzen, maar dat was hier beslist niet nodig.”

Blije mensen
Ook de software is door Klaas op locatie geïnstalleerd. Hij was een week op het bedrijf aan het werk om alles netjes werkend af te leveren. “De mensen waren daar echt enorm enthousiast over de machine. Ze waren heel gastvrij en het was een mooie ervaring om in een totaal andere omgeving een klus uit te mogen voeren. Altijd leuk als mensen zo blij van je worden!” lacht hij.