Software zet de boel in beweging – Klaas van der Waal aan het woord

Hij liep stage op zowel paneelbouw, hardware als software. En waarom de keuze dan uiteindelijk op de software is gevallen? "Vanaf het moment dat de programmeur erbij komt, gaat de machine wat doen!"

Tja, en als je dan toch alle disciplines al in je rugzak hebt, dan snappen wij die keuze wel. Klaas van der Waal werkt ruim vier jaar bij VSE. Hij kwam destijds tot de conclusie dat de praktijk een betere leerschool was dan nóg meer opleiding. "In de vier jaar dat ik hier nu werk heb ik ongelofelijk veel geleerd. We werken met veel verschillende programmeerplatforms, dus wat je leert is ook nog eens echt heel breed."

Controleren en testen
Voor zijn werk is Klaas ook al veel in het buitenland geweest. "Dat vind ik erg leuk. Ik ben al op veel verschillende plekken geweest, bijvoorbeeld China, Polen, Amerika en zo nog een heel rijtje. Het werk dat je dan doet, kan heel verschillend zijn, het is maar net hoe het uitkomt. Soms is het een inbedrijfstelling, maar het kan ook een reparatie of een installatie zijn. Maar eigenlijk gaat het altijd om dezelfde afloop van je werkzaamheden. Eerst loop je alles na, is alles goed aangesloten, draait het de goede kant op en daarna bekijk je de functionaliteit. Het testen en controleren of alles goed werkt, dat is het uiteindelijke doel bij een inbedrijfstelling."

Spannend
Spannend kan het soms ook zijn, een inbedrijfstelling kan soms onder bijzondere omstandigheden plaatsvinden. En dan hebben we het nog niet eens over de omstandigheden rondom de machine of installatie, maar de algehele - bijvoorbeeld politieke - situatie. We lazen al eerder het verhaal van Nico Venema, de veteraan op inbedrijfstelgebied. Hij beleefde spannende avonturen, onder andere in Nigeria. "Dat heb ik daar ook meegemaakt. Met een bewapende escorte van de locatie naar een compound waar je dan tijdens je vrije tijd verblijft."

Een ander mooi buitenlands project was in Canada. "Daar ging het om een project in de kassenbouw. Er wordt daar veel medische cannabis verbouwd en daar werk je met veel collega’s van Nederlandse bedrijven. Dat maakt het heel erg leuk. In China werkte ik in een attractiepark over groente en fruit. Stadsmensen hebben daar geen idee. In China werken is weer op een hele andere manier bijzonder, omdat de onderlinge verhoudingen daar zo anders zijn."

Standaards
Bij VSE wordt veel energie gestoken in standaards. “Alle programmeurs moeten op dezelfde manier programmeren. Zo kun je software genereren door een selectie van functieblokken en parameters te maken. Het is de kunst om je standaard zo compact mogelijk te houden en tegelijkertijd voor iedere klant bruikbaar. Als je dat voor elkaar hebt, is de volgende stap het genereren van de documentatie. Het is altijd een mooie uitdaging om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen. Iedereen moet er in mee, en daarbij is communicatie heel belangrijk. Als je iedereen erbij betrekt krijg je het beste commitment en dus het beste resultaat.”

Bij VSE werken bevalt hem ook goed vanwege de onderlinge sfeer. “Het is echt een hele gezellige club. Je kunt met iedereen een babbel maken en overleggen. En eigenlijk kan iedereen heel goed met elkaar.” Dat hij de techniek in zou gaan, was al snel duidelijk. “Mijn broer zit ook in de techniek, maar dan in de elektrotechniek in de scheepvaart. Ik wilde zelf ook met mijn handen werken. Na een zoektocht over wat ik nou leuk vond, kwam ik uit bij de machinekant. Tja, en daarbij trok de software me dus het meest.”

Buiten VSE
En Klaas buiten VSE? Hij lacht, ja dat deel hoort wat ons betreft ook bij de kennismaking. “Net getrouwd, huis gekocht en als hobby: vissen. Als sport, niet om te eten.” Snoekbaars vangt hij het liefst. om hem dan natuurlijk wel weer terug te gooien, zodat hij hem nog een keer kan vangen. Dus we snappen dat ie liever iets anders gaat doen dan zich uit laten horen. Een visje meegeven voor thuis, daar doet ie dus ook niet aan. We rijden zelf wel even langs de visboer.

Dit artikel op uw website?

Wilt u dit artikel overnemen op uw eigen website of blog, dan is dit toegestaan mits u:

  • ons hiervan op de hoogte stelt;
  • onderaan het artikel een link opneemt naar deze pagina;
  • het artikel integraal overneemt, inclusief de hyperlinks in de tekst.

 

Eén keer per maand een kijkje in de keuken van VSE?
Schrijf je in en ontvang ook onze populaire nieuwsbrief!

You have successfully subscribed to our mail list.

Teveel inschrijfpogingen voor dit e-mailadres.