• info@vse.nl
  • Opaalstraat 10, 2872 ZR Schoonhoven
 Supergezellig jubileumfeest voor VSE-directeur Ronald Elbers

Supergezellig jubileumfeest voor VSE-directeur Ronald Elbers

Op 19 mei 2022 was Ronald Elbers precies 25 jaar directeur-eigenaar van VSE Industrial Automation. Aanleiding voor een feest met collega’s en oud-collega’s. Met als ‘special guest’ Nico van Schelven, van wie Ronald in 1997 het toenmalige installatiebedrijf Van Schelven Elektrotechniek (VSE) overnam en verder ontwikkelde tot een industrieel automatiseerder en motion control specialist.

Ronald werd er even stil van toen hij ’s ochtends het bedrijfspand binnenkwam: de collega’s hadden als jubileumgeschenk de trapwand laten bestickeren met eigen citaten en de kernwaarden van VSE. Een spitsvondige, persoonlijke verrassing waaruit veel waardering spreekt voor de wijze waarop Ronald Elbers leiding geeft aan de organisatie. “Mensen zijn de motor”, benadrukte hij op deze feestelijke dag. “Zonder de inzet van onze huidige en oud-collega’s had ik hier vandaag niet gestaan.”

Jubileumfeest 6

Nico van Schelven

Na een gezellige lunch met de collega’s was het tijd om het avondfeest voor te bereiden waarvoor ook oud-collega’s uitgenodigd waren. De gasten kregen een rondleiding door het duurzame bedrijfspand dat VSE in 2020 in gebruik heeft genomen. Nico van Schelven en zijn echtgenote Bep werden door Ronald persoonlijk door het gebouw gegidst. Een ontroerend moment voor Nico van Schelven, met wie het allemaal begonnen is.

Supergezellig jubileumfeest 2
Ontroerend moment tijdens de rondleiding van Nico (links) door Ronald (rechts). Op de achtergrond de echtgenote van Nico.

De start: eenmansbedrijf

Nico van Schelven begon in 1974 voor zichzelf als installateur. Zijn werkplek: een kelder onder een oude garage in Stolwijk. “In die tijd was er geen grond beschikbaar om zelf iets te ontplooien”, vertelt de voormalige ondernemer. “Mensen vonden het soms raar dat ik in een kelder zat, maar ik heb me daar niets van aangetrokken en ben gewoon doorgegaan. Op enig moment werd ik zelfs gevraagd één dag per week les te komen op de HTS in Rotterdam. Dat heb ik altijd met plezier gedaan.”

Meer in z’n mars

Ronald Elbers kwam als toenmalig Omron-vertegenwoordiger regelmatig bij Nico over de vloer. “Hij was een prima verkoper met veel kennis over elektro- en besturingstechniek”, zegt Nico. “Maar ik zag ook meteen dat die knul meer in zijn mars had.” Toen Van Schelven in de jaren negentig zijn bedrijf wilde verkopen, stelde Ronald zich kandidaat. Ze vormden nog een poosje samen de directie. Nico: “Daarna heb ik op rustige wijze afscheid genomen om Ronald en het team te kunnen laten doen wat ze moesten doen. Wat er nu staat is uit Ronald geboren. Ik ben er dankbaar voor dat we dit met elkaar hebben kunnen realiseren.”

Jubileumfeest 5

Op de brommer

Het was Nico’s eerste bezoek aan het nieuwe bedrijfspand van VSE. “Dit is net iets meer dan een kastenbouwer en een installateur”, liet hij zich ontvallen. “Het huidige VSE levert het totaalpakket. Daar ben ik zeer trots op.” Hij pinkte een traantje weg toen hij de grote kantoortuin betrad, waar dagelijks zo’n 50 medewerkers aan de slag zijn. Het voormalige Van Schelven Elektrotechniek had op het hoogtepunt zes mensen in dienst. Een van hen was Jan van Vuuren, huidig technisch manager bij VSE. “Ik zie Jan nog komen”, mijmert Nico. “16 jaar oud, op z’n brommer helemaal vanuit Waddinxveen, zwaaiend met zijn diploma. Hij had eerder stage gelopen bij mij. ‘Ik kom hier werken’, zei hij toen hij van de brommers stapte. Jan is altijd volop gegaan voor VSE.”

Supergezellig jubileumfeest 3
Jan van Vuuren (rechts) met Nico van Schelven en zijn echtgenote.

Teamwerk

Naast Jan hebben ook veel andere medewerkers een jarenlange staat van dienst bij VSE. Ronald Elbers geeft de medewerkers alle ruimte om te groeien, zichzelf als mens en vakman te ontwikkelen en hogerop te komen binnen de organisatie. Tot grote vreugde van Nico, die ook zelf zijn medewerkers altijd gewaardeerd heeft. “Ik had het me niet beter kunnen wensen dan zoals het nu is.”

Transitie

Ronald Elbers heeft het voormalige installatiebedrijf Van Schelven Elektrotechniek uitgebouwd tot een specialist in industriële automatisering en motion control. Gedreven door een passie die hij deelt met Nico van Schelven: techniek. Het huidige VSE Industrial Automation bouwt hightech besturingen, werkt mee aan energieprojecten en automatiseert op grote schaal processen in de (maak)industrie en de infrasector. Dit als partner van gerenomeerde technologieleveranciers en in samenwerking met machinebouwers en ingenieurs- en onderzoeksbureaus. De blik gericht op de toekomst, innovatief en duurzaam.

Supergezellig jubileumfeest 4
Alle gasten kregen een in Schoonhoven gebrouwen biertje met een VSE-glas.

Trots op pa

“Wat mooi dat het team van mijn vader zoveel doet om de planeet beter te maken”, zegt Ilka, dochter van Ronald Elbers. “Als kind besefte ik dat niet, maar naarmate ik ouder word begin ik het steeds duidelijker te zien.” In de voetsporen van haar vader ziet ze zichzelf voorlopig niet treden. “Ik volg een koksopleiding”, zegt ze enthousiast. Misschien zoon Martijn dan? Maar ook hij heeft een andere specialisatie en volgt na zijn bachelor biomedische wetenschappen een master science en businessmanagement. “Maar net als mijn vader hou ik van innovatie en mensen aansturen”, zeg hij lachend. “Eigenlijk lijk ik steeds meer op hem. De opbouw van dit bedrijf heeft veel van hem gevergd. We hopen dan ook allebei dat hij er nog lang van mag genieten en wensen hem en het team veel succes.”