• info@vse.nl
  • Opaalstraat 10, 2872 ZR Schoonhoven
 Voor u gekeken: Hoe worden ijsjes gemaakt?

Voor u gekeken: Hoe worden ijsjes gemaakt?

In het bijgaande filmpje laat ‘How its Made’ in ruim vier minuten zien hoe consumptie-ijsjes worden gemaakt. Interessant voor ons, omdat VSE heeft meegewerkt aan een soortgelijke installatie. Bij Holiday Ice, om precies te zijn. Een kijkje bij de productie van – zomerse? – lekkernijen.

Om consumptie-ijsjes te maken, moet je beginnen met het produceren van waar het eigenlijk om draait: het ijs. Men neme verse room, halfvolle melkpoeder, stabilisatoren tegen het kristalliseren, en emulgatoren die ervoor zorgen dat de diverse ingrediënten goed te mengen zijn. Andere ingrediënten zijn suiker en maisstroop.

Nadat alles ongeveer drie minuten is gemengd, brengt een pompsysteem het goedje naar de pasteurisatietanks. Daar wordt de ijsvloeistof gedurende een half uur verhit tot een temperatuur van 162 graden Celsius. Dit om eventueel overgebleven bacteriën te doden en de stabilisatoren aan het werk te zetten.

Dan wordt de substantie gehomogeniseerd, waardoor het ijs zijn gladde textuur krijgt. Vervolgens wordt de ijsmix gekoeld en wordt er geconcentreerde vanille aan toegevoegd. Het geheel wordt daarna gekoeld en ongeveer 15 seconden geklopt. Door het kloppen wordt de mix met lucht gemengd en na het kloppen is de mix getransformeerd van vloeibaar naar een vaste substantie. Op dit moment lijkt de mix overigens meer op bevroren melk dan op consumptie-ijs.

Maar daar komt snel verandering in! Want via allerlei vul- en verpakkingsmachines wordt het nog steeds ijskoude ijs – er wordt geen druppel verspild – gevormd en verpakt in de vertrouwde uitvoering. En daar zijn ze dan: de bakjes met Cookie Dough, Karamel Sutra, Gers Bakkie Roffa,  Cornetto’s en Magnums!

Nadat de ijsjes in dozen zijn gepakt, gaan ze snel naar een vriezer waar de temperatuur van – 20 graden Celsius ze bewaart totdat ze onderweg gaan naar de consument.

Zie het filmpje voor het hele proces van room tot ijs!